Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

2022-04 Monumentje voor ongedoopte kind

Op zaterdag 7 mei na de avondmis is op het Udenhoutse kerkhof een monument onthuld voor het ongedoopte kind, het doodgeboren kind dat niet kon worden gedoopt voor het overlijden.

Vroeger waren dat voor ouders uitermate pijnlijke tijden. Ze hadden al het verdriet van een doodgeboren kind, ze konden er zelf helemaal niets aan doen dat het kindje niet meer kon worden gedoopt voor het overlijden, en dan was er de kerk die bepaalde dat het lichaampje zonder verdere ruchtbaarheid moest worden begraven op een ongewijd stukje van het kerkhof, alsof het kindje er niet bijhoorde. Vader deden een doodgeboren kindje in een kistje of in een schoenendoos en brachten het naar de koster, die het dan begroef. Er waren mensen die een doos met het lichaampje onder de heg van het kerkhof doorschoven, zodat de koster niet wist van wie het kindje was. En vaders gingen de dag erna nara het kerkhof om te kijken waren er recent een grapje was gemaakt, soms zonder dat te vinden.

Gelukkig staat de kerk er nu anders in. Onze Lieve Heer omarmt ook de doodgeboren kinderen. En fijn dat er nu ruimte is om met een monumentje op het kerkhof dat te uiten. Het zal vele families tot troost mogen zijn. Het was deze zaterdag in elk geval opvallend drukker in de kerk dan andere zaterdagen. En pastoor Dorssers maakte er een mooie viering van op het kerkhof bij het monument, opgeluisterd door de doedelzakspeler McVean uit Udenhout.

Het monument is gemaakt door Hans van Oene en José McVean, beiden uit Udenhout. De twee metalen platen, gemaakt door Hans van Oene, staan voor beide ouders. Het glas-in-lood-kunstwerk tussen hen in, gemaakt door José McVean, geeft het doodgeboren kind weer, kleurrijk tussen de ouders.