Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

1914-32-Plaatselijke commandant

29 november

Heden vertrok Dr.M.de Hartogh, reserve-officier van gezondheid 1ste klasse, commandant van het Veld-hospitaal der IVde Divisie en plaatselijk Commandant te Udenhout. Zijne verplaatsing had veel van "ongenade", echter onverdiend. Tengevolge van een blijkbare vergissing bij de manoeuvres te Hilvarenbeek (waar hij een dag te laat kwam) moest hij zich door den generaal hooren toevoegen: "Hartogh, gij liegt". Hij werd overgeplaatst naar Abcoude (fort); doch slim als hij was, wist hij spoedig zijn overplaatsing naar Amsterdam te verkrijgen, waar hij zijne drukke dokterspraktijk hervatte. Zie in de Bijlagen zijn portret met 3 gelauwerde gymnasten, dat hij mij ter herinnering aanbood.

Tijdens het immer saaier en vervelender verloop der mobilisatie heb ik nog dikwijls aan hem teruggedacht. Zijn opvolger was H.Ch.Jans, officier van Gezondheid 1e klas bij het O.I.Leger, naar men zegt, een afvallig katholiek. Met hem heb ik geene relaties gehad, wel met zijne sergeants en den adjudant-apotheker Stein, een socialist, die veel zorg droeg voor het behoorlijk gedrag der soldaten in mijne zalen, tot ook hij tot zijn spijt werd verplaatst. Het plaatselijk commandantschap ging over op kapitein Van der Koog, die zijn intrek nam bij den Burgemeester.