Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

1914-23-Militaire feestavonden

September

De Militaire feestavonden, meest opgeluisterd door dilettanten goochelaars, zangers en zangeressen, vioolspelers, komieken, enz. die zich gratis beschikbaar stelden voor de militaire kampementen, volgden elkander geregeld op, en de beide kapiteins de Hartogh en Van de Koog toonden daarbij hun organisatorisch en oratorisch talent. Ik woonde getrouw alle uitvoeringen bij, niet in het minst om schunnige voordrachten, waartoe onze huzaren wel eenige neiging toonden, te voorkomen. Soms waren ook met mijne toestemming eenige notabelen der parochie aanwezig, een enkele maal de Fraters, maar mijne kapelaans bleven altijd afwezig. Daar de sergeants niet bij machte waren het ongewenscht publiek te weren, moest de Pastoor herhaaldelijk zelf optreden en zelfs tijdens de voorstelling nu en dan een veldwachters-tourneé maken. De commandant deed zonder blikken of blozen een beroep op mijne hulp. De Militaire Gymnastiek-club luisterde iedere uitvoering met eenige acrobatische toeren op, en een enkele maal trad de Patronaats-turnclub op, die van de officieren een vaandel ten geschenke kreeg. Den 7 October, terwijl generaal Weber aanwezig was, waren twee vrouwen in soldatenuniform binnengedrongen. Ik heb er voor gezorgd, dat dit feit zich nimmer meer heeft herhaald.

Met de beide commandanten was mijne verhouding over het algemeen goed, ofschoon ik niet gaarne "bevelen" ontving (wat een enkele maal gebeurde) en deze eenvoudig terzijde legde. Mijne lokalen, scholen, enz. werden nooit voor Protestantsche godsdienstoefening of dominé's beschikbaar gesteld. Dit viel niet in goede aarde bij sommigen. De Dominé predikte in de open lucht bij de muziektent en het Raadhuis, doch slechts 2 of 3 maal, en met een klein gehoor van soldaten. Overigens gaf en leende ik uit wat ik missen kon; en mijne bel stond den gan¬schen dag niet stil.