Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

1906-10-Buitenhof Huize St.-Felix

21 augustus

De akker, liggende aan Zusterspad en grenzend aan het onlangs gekochte huis en terrein van P.van Diessen, was zeer begeerd door het Kerkbestuur, dat reeds meermalen bij den eigenaar, den Heer Antonius van Iersel te Waalwijk, een bod had gedaan. Wegens sterfgeval van Mr.Ant.van Iersel werd de akker in Augustus publiek verkocht en wel in drie perceelen gesplitst. Van die splitsing gaf de notaris mij kennis op het allerlaatste oogenblik, zoodat ik met het Kerkbestuur, dat op den geheelen akker een bod zou doen, niet meer kon confereeren. Wijl nu de prijs hoog liep, kocht het Kerkbestuur, vertegenwoordigd door C.van de Pas, slechts twee van de drie perceelen, tezamen groot 3700 m2 tegen de prijs van f.1695,-, alles inbegrepen. Het derde perceel kwam tot mijn bitteren spijt in handen van kleermaker Van Alebeek, die aanstonds aanstalte maakte, om daar een huis te bouwen. Het Kerkbestuur kwam daar aanstonds tegen op, en ontzegde hem het recht van wegen met kar en paard, ten eerste tusschen fraterhuis en kerkhof, welke weg ten onrechte door de Gemeente wordt betwist, en ten tweede langs den Zusterspad en de Pauluszaal. Van Alebeek moest den bouw van zijn huis staken. In deze zaak werd de kerk door alle parochianen van invloed in den steek gelaten, als hebbende "natuurlijk" ongelijk. Frater Pachomius, in de wereld W.van Hulten, geboren en gewoond hebbende op het terrein der Fraterschool, en schenker van dat terrein, 70 jaar oud, frater in ons Fraterhuis, verzekerde, dat zijne familie immer het wegrecht uitsluitend bezeten had en dat een buurman, namelijk Van Beurden, jaarlijks voor het 'wegen' een gulden betaalde; ook de kerk als koopster van Van Beurden's huis, betaalde dien gulden, blijkens Begrooting. Frater Pachomius verzekerde nog, tegen alle Udenhoutsche leugens in, dat de pad naar de zusters nooit een karweg is geweest.

P.S. Wat is het gelukkig geweest, dat het Kerkbestuur in deze quaestie geene zwakheid heeft getoond. Achter den Zustershof op het terrein van Van Alebeek en Castelijns zouden een woonhuis, een kolenmagazijn, zelfs eene herberg zijn gebouwd, zoals later gemompeld werd. Nu is het terrein van Van Alebeek door de kerk aangekocht; het terrein van Castelijns kan nog worden aangekocht; ook de "arme" grond is te koop; en alles wordt later en is reeds gedeeltelijk buitenhof van het Liefde-gesticht, wiens eigen tuin zal moeten worden volgebouwd.