Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wijs & Zn., wed. F. de

onderzocht door Gerwen, Marie-Jose van en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Wed. F. de Wijs & Zn.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Bij aanvang staat de fabriek op H 95 en het woonhuis op H 90. H95.= Goirkestraat 88 In 1902 is de fabriek gevestigd aan de Leo Dwarsstraat (H136). Het kantoor zit aan de Goirkestraat 90.
Datum oprichting 1887. Deze fabriek is een afsplitsing van firma de Wijs-de Rooij, F.
Datum opheffing 1926. Exacte opheffingsdatum als wollenstoffenfabriek is onduidelijk. De naam van de firma F. de Wijs blijft bestaan tot 1965.
Eigenaars / oprichters Mevr. Maria Catharina Teurlings weduwe van Franciscus de Wijs. (overleden in 1895)
Opvolging Zoon Franciscus Lambertus Gabriel staat in 1889 vermeld als lid van de firma.

Zoon, Josephus Adrianus is in 1900 lid van de firma. Hij overlijdt in september 1900. In 1902 staan zowel Franciscus L.G. de Wijs als zijn neven A.H. en C.J.F. de Wijs vermeld als Fabrikant van deze firma. De neven zijn eigenaar van de Tricotage fabriek Wijs, Gebr. de

Familieverbanden Franciscus de Wijs is een aangetrouwde oom van W.A. de Rooy (medefirmant van firma F. De Wijs en de Rooy)

Zijn vrouw: Maria C. Teurlings heeft de zaak voortgezet en is de oprichter van firma Wed. de Wijs. -Christiaan de Wijs van firma F. de Wijs en Cie – later C. de Wijs en Cie en Franciscus zijn broers

  • Via zijn dochter: Maria N. met firma H van Roessel de Wijs.

-Zonen: Josephus Adrianus en Franciscus Lambertus Gabriel zijn van firma Wed. de Wijs en Zn. -Zoon Petrus de Wijs is van Firma de Wijs van Loon -Neven Anthonius Hermanus en Christiaan Johannes Franciscus de Wijs zijn van Firma Gebr. De Wijs. zij zijn zonen van Chr. de Wijs. -Gabriel van Dijk. (Firma van Dijk en Franken) Zwager van Fam de Wijs. Hij is medefirmant van F. de Wijs en Cie.

Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal De panden en de grond zijn van oorsprong al in bezit familie F. de Wijs

Algemene omschrijving

Firma Wed. F. de Wijs en Zn. is een wollenstoffenfabriek met stoom. Na de ontbinding van de Firma De Wijs de Rooy F., in 1887, heeft Mevr. De Wijs – Teurlings de zaken voort gezet onder de firma naam: Wed. F. de Wijs en Zn. Haar man was al in 1878 overleden.

  • De firma blijft in het zelfde fabriekspand gevestigd. Van oorsprong was dit al eigendom van Dhr. F. de Wijs.
  • Na de splitsing met De Wijs de Rooij zijn er 48 Mannen, 4 Vrouwen. 4 jongens en 4 meisjes in dienst.
  • Gedurende de latere jaren werken er gemiddeld 12 mannen en 2 jongens. De fabriek heeft 1 stoomwerktuig met 1 stoomketel van 20 PK.
  • De fabriek verhuist naar de Leo Dwarsstraat. Franciscus L. G. is in die tijd firmant net als 2 neven die tevens eigenaar zijn van Gebr. De Wijs.
  • Op 6 Juni 1921 wordt de voortzetting van de firmanaam Wed. de Wijs en Zn. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Volgens het dossier worden er geen wollenstoffen geproduceerd.
  • In 1922 komt de naam Firma Wed. F. de Wijs en Zn. weer voor in het adresboek van Tilburg waarbij vermeldt wordt dat F.L.G. fabrikant is van Zeeduffel en paardendekens.
  • In het dossier van de Kamer van Koophandel wordt beschreven dat op 1 oktober 1926 de zaak uitgebreid wordt met handel in chocolade en comestibles.
  • De naam van de firma blijft tot 1965 bestaan.

Gezinskaart

Familieverbanden

Mevr. is weduwe van F. de Wijs

Opmerkingen

In het adressenboek van Tilburg 1889 staat de fabriek vermeld als Wed. de Wijs en Zn zo ook als Wed. de Wijs en Co In 1902 staan zowel Franciscus L.G. de Wijs vermeld als Fabrikant van Wollenstoffen van Firma wed. de Wijs en Zoon. alsmede A.H. de Wijs en C.J. F. de Wijs. De 2 laatste zijn de fabrikanten van de Tricotage fabriek Gebr. De Wijs. Zij zijn neven van hem via Christiaan de Wijs, broer van zijn vader Francis de Wijs. In 1922 staat in het adressenboek van Tilburg weer Wed F. de Wijs en Zn vermeld op het adres van Franciscus L.G. als fabrikant van zeeduffel en paardendekens.

Archivalia