Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat, 8 juli 1944: verschil tussen versies

 
(20 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<oorlogsslachtoffer><<<
+
{{Infobox gebeurtenis
^^Betrokken personen^^
+
| naam            = Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat Tilburg
* [[Hersmus Mechelina Petronella W.]]
+
| afbeelding      = [[Bestand:Somers_NTC 10-07-1944.jpg]]
* [[Somers Alphonsus Antonius J]]
+
| onderschrift    =
* [[Somers Alphonsus Petrus C.]]
+
| soortgebeurtenis = Vliegtuigcrash
* [[Somers Helena Anna J]]
+
| datum            = 08-07-1944
* [[Somers Petronella Johanna H]]
+
| begindatum      =
 +
| einddatum        =
 +
| plaats          = Tilburg
 +
| straat          = Van Hogendorpstraat
 +
| slachtoffers    =
 +
| doden            = 9
 +
| gewonden        =
 +
}}
  
>>>
+
==Achtergrond, 8 juli 1944==
 +
Op zaterdag 8 juli 1944, omstreeks 23:45 uur, stort een Duitse bommenwerper neer op het huis Van Hogendorpstraat 135 waarna een grote brand uitbreekt. Hierbij komen de vijf bewoners van het pand, de kapper Alfons Somers, zijn drie kinderen Nellie, Fonsje en Ansje en de inwonende dienstbode Mechelina Hersmus om het leven.
 +
Het pand Van Hogendorpstraat 135 wordt geheel verwoest. De naastgelegen panden 133 en 131 branden uit, pand 129 loopt veel waterschade op.
 +
Omdat er mogelijk onontplofte bommen aan boord waren zet de politie de omgeving van pand af; omwonenden worden tijdelijk geëvacueerd.
 +
Na het blussen van de brand worden vier lichamen geborgen, dat van kapper Somers en zijn drie kinderen. Pas op 10 juli vindt men tussen de puinhopen het lichaam van de dienstbode en delen van de lichamen van vier Wehrmachtsoldaten, de inzittenden van het vliegtuig.<br/>Alfons Somers en zijn kinderen zijn begraven op het kerkhof achter de kerk aan de Hasseltstraat. De vier inzittenden van het Duitse toestel worden begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Gilzerbaan en op 27 juli 1954 zijn ze herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Venray).
  
 +
[[Bestand:Crash_Van_Hogendorpstraat.jpg|thumb|500px|right|Situatietekening vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat. Bron: Luchtbeschermingsdienst Tilburg]]
  
Op zaterdag 8 juli 1944, kort voor middernacht, kwam een Duitse bommenwerper bij het naderen van Tilburg in moeilijkheden. Het toestel vloog vanuit het zuidwesten in de richting van de Hasseltstraat en de Hasseltse kerk. Waarschijnlijk om hoogte te winnen liet het kort voor het bereiken van de Hasselstraat twee magnetische mijnen vallen in een korenveld achter het fabrieksgebouw van de firma Bern. Pessers, nabij de Van Bylandtstraat.
+
==Oorzaak van de crash==
Het toestel zelf wist de Hasseltse kerk nog te ontwijken, draaide naar links en stortte neer in de tuin naast de woning van kapper Somers, Van Hogendorpstraat 135. Niet alleen het vliegtuig vloog in brand maar ook het huis van de kapper en het aangrenzende pand. De bewoners daarvan konden zich nog redden, maar niet zo de bewoners van nr. 135. Na het blussen van de brand werden vijf lichamen geborgen: kapper Somers, zijn drie kinderen en de inwonende dienstbode Mechelina Hersmus.
+
Het vliegtuig, een Dornier bommenwerper (Do 217) van de Luftwaffe (eenheid 2./KG 2) was kort voor de crash opgestegen van het vliegveld Gilze-Rijen op weg naar de Seinemonding (Le Havre). De oorzaak van de crash is onbekend, maar mogelijk lukt het de piloot niet om voldoende hoogte te winnen en wil hij terugkeren naar Gilze-Rijen. Wellicht is dat ook de reden dat het toestel twee magnetische mijnen van ca. 750 kilo afwerpt in een korenveld achter de leerlooierij van Bern. Pessers aan de Van Bylandtstraat, ongeveer 140 meter van de plaats van het ongeval. Het toestel weet nog wel de toren van de kerk aan de Hasseltstraat te ontwijken, maar stort vervolgens neer.
  
</oorlogsslachtoffer>
+
==Betrokkenen==
[[category:gebeurtenissen]]
+
'''Burgerslachtoffers'''
[[category:gebeurtenissen]]
+
* [[Somers Alphonsus Petrus C.|Alfons Somers]] (31 jaar)
[[category:gebeurtenissen]]
+
* [[Somers Petronella Johanna H|Nellie Somers]] (10 jaar)
[[category:gebeurtenissen]]
+
* [[Somers Alphonsus Antonius J|Fonsje Somers]] (8 jaar)
[[category:gebeurtenissen]]
+
* [[Somers Helena Anna J|Ansje Somers]] (1 jaar)
 +
* [[Hersmus Mechelina Petronella W.|Mechelina Hersmus]] (18 jaar)
 +
 +
'''Bemanningsleden van het Duitse toestel'''
 +
* Franz Rauch (Feldwebel, DE, 26 jaar) piloot
 +
* Erich Bischof (Obergefreiter, CZ, 22 jaar) waarnemer
 +
* Wolfgang Lippoldt (Obergefreiter, DE, 22 jaar) boordtelegrafist
 +
* Erich Wiederstein (Obergefreiter, AT, 22 jaar) boordschutter
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
'''Regionaal Archief Tilburg'''
 +
* [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-30/keywords/30/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5  Archief 30, ''Plaatsingslijst van het archief van de Luchtbeschermingsdienst van de Gemeente Tilburg, 1936–1946''], invnr. 152, dagrapporten 26 mei 1944–23 september 1944 en invnr. 234 (luchtaanvallen en bominslagen), scans 62, 84-85.
 +
* [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-1074/keywords/1074/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief 1074, ''Collectie documentatie luchtoorlog Tilburg, 1941-1945''], invnr. 3, 1944-8 juli: v.Hogendorpstr.
 +
 
 +
==Literatuur==
 +
* Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
 +
 
 +
==Externe links==
 +
* [https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/vliegveld-gilze-rijen  Vliegveld Gilze-Rijen]
 +
* [https://www.oorlogsslachtoffers.nl/duitse-militaire-begraafplaats-ysselsteyn  Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn]
 +
* [https://www.verliesregister.studiegroepluchtoorlog.nl/ahome/lossregister/results?aircraft=&sglo=T3863&date=&location=&pn=&unit=&name=&cemetery=&airforce=&target=&area=&airfield=  Verliesregister Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945]
 +
* [https://aviation-safety.net/wikibase/50310  Aviation Safety Network]
 +
 
 +
==Noten==
 +
 
 +
[[Categorie:Gebeurtenissen_WOII_Tilburg]]

Huidige versie van 12 okt 2023 om 16:28

Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat Tilburg
Somers NTC 10-07-1944.jpg
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 08-07-1944
Plaats Tilburg
Straat Van Hogendorpstraat
Doden 9

Achtergrond, 8 juli 1944

Op zaterdag 8 juli 1944, omstreeks 23:45 uur, stort een Duitse bommenwerper neer op het huis Van Hogendorpstraat 135 waarna een grote brand uitbreekt. Hierbij komen de vijf bewoners van het pand, de kapper Alfons Somers, zijn drie kinderen Nellie, Fonsje en Ansje en de inwonende dienstbode Mechelina Hersmus om het leven. Het pand Van Hogendorpstraat 135 wordt geheel verwoest. De naastgelegen panden 133 en 131 branden uit, pand 129 loopt veel waterschade op. Omdat er mogelijk onontplofte bommen aan boord waren zet de politie de omgeving van pand af; omwonenden worden tijdelijk geëvacueerd. Na het blussen van de brand worden vier lichamen geborgen, dat van kapper Somers en zijn drie kinderen. Pas op 10 juli vindt men tussen de puinhopen het lichaam van de dienstbode en delen van de lichamen van vier Wehrmachtsoldaten, de inzittenden van het vliegtuig.
Alfons Somers en zijn kinderen zijn begraven op het kerkhof achter de kerk aan de Hasseltstraat. De vier inzittenden van het Duitse toestel worden begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Gilzerbaan en op 27 juli 1954 zijn ze herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Venray).

Situatietekening vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat. Bron: Luchtbeschermingsdienst Tilburg

Oorzaak van de crash

Het vliegtuig, een Dornier bommenwerper (Do 217) van de Luftwaffe (eenheid 2./KG 2) was kort voor de crash opgestegen van het vliegveld Gilze-Rijen op weg naar de Seinemonding (Le Havre). De oorzaak van de crash is onbekend, maar mogelijk lukt het de piloot niet om voldoende hoogte te winnen en wil hij terugkeren naar Gilze-Rijen. Wellicht is dat ook de reden dat het toestel twee magnetische mijnen van ca. 750 kilo afwerpt in een korenveld achter de leerlooierij van Bern. Pessers aan de Van Bylandtstraat, ongeveer 140 meter van de plaats van het ongeval. Het toestel weet nog wel de toren van de kerk aan de Hasseltstraat te ontwijken, maar stort vervolgens neer.

Betrokkenen

Burgerslachtoffers

Bemanningsleden van het Duitse toestel

  • Franz Rauch (Feldwebel, DE, 26 jaar) piloot
  • Erich Bischof (Obergefreiter, CZ, 22 jaar) waarnemer
  • Wolfgang Lippoldt (Obergefreiter, DE, 22 jaar) boordtelegrafist
  • Erich Wiederstein (Obergefreiter, AT, 22 jaar) boordschutter

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links

Noten