Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Moergestel.: verschil tussen versies

k (Beveiligde "Vliegtuigcrash Moergestel." ([edit=sysop] (vervalt niet)))
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
  
  
In de late avond van 31 juli en de vroege ochtend van 1augustus 1942 zetten de geallieerden 630 bommenwerpers in
+
In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1942 zetten de geallieerden 630 bommenwerpers in voor een grote aanval op Düsseldorf, het centrum van de Duitse staalindustrie.  Vliegtuigen van de 14.Operational Training Unit stijgen op van de Engelse basis Cottemore, die van de 25.Operational Training Unit van Eellisborne Mountsford. Het weer is uitstekend: helder maanlicht.  
voor een grote aanval op het duitse Dusseldorf, het centrum van de duitse staalindustrie.  Vliegtuigen stijgen op van de engelse basis Cottemore (14.Operational Training Unit) en Eellisborne Mountsford (25.Operational Training Unit). Het weer is uitstekend: helder maanlicht.
+
Tussen 0.30 en 01.30 uur neemt de Luchtbeschermingsdienst (LBDin Tilburg meerdere vliegtuigen waar op zeer grote hoogte boven de stad. Zoeklichten flitsen aan, explosies worden waargenomen op zo'n 1500 meter hoogte. Grote groepen vliegtuigen trekken voorbij van west naar oost. Er ontstaat een luchtgevecht boven de stad.  
Tussen 0.30 en 01.30 uur neemt de LBD in Tilburg meerdere vliegtuigen waar op zeer grote hoogte boven de stad.
+
 
Zoeklichten flitsen aan, explosies worden waargenomen op ong. 1500 meter hoogte. Grote groepen vliegtuigen trekken
+
Omstreeks 03.10 uur stortte een vliegtuig neer  in de gemeente  Moergestel en wel in een perceel bouwland naast de provinciale weg Moergestel-Oirschot.(1)
voorbij vanuit het westen in oostelijke richting. Er ontstaat een luchtgevecht boven de stad. Er is brand, ver weg. De LBD in Loon op Zand meldt het neerstorten van een vliegtuig. Eerst om 04.17 wordt einde luchtalarm gegeven.
+
Onbezoldigd rijksveldwachter R.A. van Geersaem die de klap hoorde ging na een telefoontje van de burgemeester op onderzoek uit en trof een vliegtuigwrak aan en een Engelse militair die hem vertelde dat er drie andere bemanningsleden waren. Twee van hen bleken zwaar gewond naast en onder het wrak te liggen. De vierde kwam even later springlevend onder het vliegtuig vandaan. Ondertussen was de burgemeester, in gezelschap van dokter Van Delft, ter plaatse aangekomen. Hij keerde even later terug - met de fiets van de veldwachter - om ondermeer de Duitse instanties te waarschuwen en de EHBO-ploeg van de LBD op te roepen.
 +
Ook de Marechaussee van de Brigade Oisterwijk kwam ter plaatse. Eén van de zwaargewonden werd met de auto naar het  St.Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd en overgedragen aan de Duitse Wehrmacht. Later werd het andere slachtoffer door de Duitsers met een ziekenauto opgehaald. Leden van de Feldgendarmerie namen de bewaking van de twee andere bemanningsleden en het vliegtuigwrak over van de Marechaussee.
 +
Het door een Duitse jager aangeschoten Engelse vliegtuig bleek in aanraking gekomen te zijn met een hoogspanningsleiding van de PNEM. De zwaargewonde sergeant Leonard Lobb uit Cornwall zou zijn makkers E.P. Collins, G.B.Russell en M.S.Whiting niet in krijgsgevangenschap vergezellen. Nog dezelfde dag stierf hij, 29 jaar oud, in het St.Elisabethziekenhuis in Tilburg.  Hij vond zijn laatste rustplaats op "Vredehof", in vak A, rij 1, grafnummer 24.  "Our memory of him is pleasant. Father, Mother, Madeline and Mabel" staat er op zijn graf.
 +
 
 +
 
 +
1) Tien minuten eerder vond een andere crash plaats in Loon op Zand
 +
Rond 03.00 uur stortte namelijk een Vickers Wellington MK.IC van de 25. Operational  Training  Unit (OTU) neer in de Finantiën. Van de 4 bemanningsleden kwam er één om het leven,  W.F. Penney geheten. Hij werd in eerste instantie begraven op de Tilburgse begraafplaats "Vredehof" aan de Gilzerbaan, maar in 1946 herbegraven in Bergen Op Zoom.
 +
 
 +
 
 +
(Artikel is ontleend aan een publicatie van G.Kobes in de Tilburgse Koerier, 21.9.1989)
  
Deze nacht hebben we te maken met 2 crashes, te weten om ongeveer 03.00 uur een Vickers Wellington MK.IC van het 25.
 
O.T.U in de ge-meente Loon op Zand, genaamd de Finantiën. Van de 4 bemanningsleden kwam er één om het leven, nl. W.F. Penney. Hij werd in eerste instantie begraven op "Vredehof", maar in 1946 herbegraven in Bergen Op Zoom.
 
De tweede crash vond om ong. 03.10 uur plaats onder de gemeente  Moergestel in een perceel bouwland naast de provinciale weg  Moergestel-Oirschot. De gemeente- en onbezoldigd rijksveldwachter, de heer R.A. van Geersaem hoorde de klap. Toen hij zich gereed maakte om op onderzoek uit te gaan, ontving hij van de burgemeester telefonisch de opdracht het
 
vliegtuig te gaan zoeken. Op de plaats des onheils aangekomen, trof hij bij het wrak een man aan, die hem vertelde, dat het vliegtuig door 4 personen was bemand. Na onderzoek vond van Geersaem 1 persoon naast en 1 persoon onder het vliegtuig, beiden echter waar gewond.De vierde persoon bevond zich eveneens onder het vliegtuig. De agent veronderstelde dat deze man dood was, doch toen hij later uit zijn benarde positie bevrijd werd bleek hij springlevend te zijn. Hij had wonder boven wonder zelfs geen letsel opgelopen. Ondertussen was de burgemeester, in gezelschap van dr. van Delft, ter plaatse aangekomen. Nadat de burgemeester de toestand had opgenomen, vertrok hij met de fiets van de veldwachter om o.m. de Duitse en Nederlandse instanties te waarschuwen alsmede de EHBO ploeg van de LBD op te roepen.
 
Inmiddels was ook P.J. van Rooy, wachtmeester der Marechaussee van de Brigade Oisterwijk gearriveerd, later gevolgd door twee van zijn collega's. E‚n van de zwaargewonden werd met de auto naar het  St.Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd en overgegeven aan de duitse Wehrmacht. Later werd de andere zwaar gewonde door de duitsers met een ziekenauto opgehaald.Leden van de duitse Feldgendarmerie waren ondertussen aangekomen en hadden de bewaking van de twee overgebleven bemanningsleden en het vliegtuigwrak overgenomen. Het vliegtuig - aangeschoten door een duitse jager - was in aanraking gekomen met een hoogspanningsleiding van de PNEM.De zwaargewonde sergeant Leonard Lobb uit Cornwall zou zijn makkers E.P. Collins, G.B.Russell en M.S.Whiting niet in krijgsgevangenschap vergezellen. Nog dezelfde dag stierf hij, 29 jaar oud, in het St.Elisabethziekenhuis in Tilburg.
 
In vak A, rij 1, grafnummer 24 vond hij zijn laatste rustplaats:
 
"Our memory of him is pleasant. Father,Mother,Madeline and
 
Mabel"
 
  
nb: van de 630 bommenwerpers verschenen er 470 boven het doel en wierpen totaal 907 ton explosieven af. Dertig
 
toestellen gingen verloren.
 
 
Bron: G.Kobes/ l Tilburgse Koerier, 21.9.1989
 
Bron: G.Kobes/ l Tilburgse Koerier, 21.9.1989
  
 
</oorlogsslachtoffer>
 
</oorlogsslachtoffer>
[[category:gebeurtenissen]]
 

Huidige versie van 21 dec 2012 om 12:55

Betrokken personen


In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1942 zetten de geallieerden 630 bommenwerpers in voor een grote aanval op Düsseldorf, het centrum van de Duitse staalindustrie. Vliegtuigen van de 14.Operational Training Unit stijgen op van de Engelse basis Cottemore, die van de 25.Operational Training Unit van Eellisborne Mountsford. Het weer is uitstekend: helder maanlicht. Tussen 0.30 en 01.30 uur neemt de Luchtbeschermingsdienst (LBD) in Tilburg meerdere vliegtuigen waar op zeer grote hoogte boven de stad. Zoeklichten flitsen aan, explosies worden waargenomen op zo'n 1500 meter hoogte. Grote groepen vliegtuigen trekken voorbij van west naar oost. Er ontstaat een luchtgevecht boven de stad.

Omstreeks 03.10 uur stortte een vliegtuig neer in de gemeente Moergestel en wel in een perceel bouwland naast de provinciale weg Moergestel-Oirschot.(1)

Onbezoldigd rijksveldwachter R.A. van Geersaem die de klap hoorde ging na een telefoontje van de burgemeester op onderzoek uit en trof een vliegtuigwrak aan en een Engelse militair die hem vertelde dat er drie andere bemanningsleden waren. Twee van hen bleken zwaar gewond naast en onder het wrak te liggen. De vierde kwam even later springlevend onder het vliegtuig vandaan. Ondertussen was de burgemeester, in gezelschap van dokter Van Delft, ter plaatse aangekomen. Hij keerde even later terug - met de fiets van de veldwachter - om ondermeer de Duitse instanties te waarschuwen en de EHBO-ploeg van de LBD op te roepen. 

Ook de Marechaussee van de Brigade Oisterwijk kwam ter plaatse. Eén van de zwaargewonden werd met de auto naar het St.Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd en overgedragen aan de Duitse Wehrmacht. Later werd het andere slachtoffer door de Duitsers met een ziekenauto opgehaald. Leden van de Feldgendarmerie namen de bewaking van de twee andere bemanningsleden en het vliegtuigwrak over van de Marechaussee. Het door een Duitse jager aangeschoten Engelse vliegtuig bleek in aanraking gekomen te zijn met een hoogspanningsleiding van de PNEM. De zwaargewonde sergeant Leonard Lobb uit Cornwall zou zijn makkers E.P. Collins, G.B.Russell en M.S.Whiting niet in krijgsgevangenschap vergezellen. Nog dezelfde dag stierf hij, 29 jaar oud, in het St.Elisabethziekenhuis in Tilburg. Hij vond zijn laatste rustplaats op "Vredehof", in vak A, rij 1, grafnummer 24. "Our memory of him is pleasant. Father, Mother, Madeline and Mabel" staat er op zijn graf.


1) Tien minuten eerder vond een andere crash plaats in Loon op Zand. Rond 03.00 uur stortte namelijk een Vickers Wellington MK.IC van de 25. Operational Training Unit (OTU) neer in de Finantiën. Van de 4 bemanningsleden kwam er één om het leven, W.F. Penney geheten. Hij werd in eerste instantie begraven op de Tilburgse begraafplaats "Vredehof" aan de Gilzerbaan, maar in 1946 herbegraven in Bergen Op Zoom.


(Artikel is ontleend aan een publicatie van G.Kobes in de Tilburgse Koerier, 21.9.1989)


Bron: G.Kobes/ l Tilburgse Koerier, 21.9.1989