Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Swagemakers, wed.

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van


Swagemakers, Wed., ook genoemd Swagemakers – van Tulder
Afbeelding gewenst
Type bedrijf wollenstoffenfabriek net stoom
Vestigingsadres Veldhovenring 90-92-94

Toelichting : in 1910 werd het oorspronkelijke pand in drieën gesplitst, met behoud van de originele kap.

Datum oprichting 22-11-1856
Datum opheffing Op 9 juni 1869 openbare veiling van de de fabriek in opdracht van de weduwe en kinderen Christiaan Swagemakers.
Eigenaars / oprichters Johanna Swagemakers – van Tulder, weduwe van Christiaan Joannes Swagemakers
Opvolging geen
Familieverbanden Christiaan Joannes Swagemakers was de vader van Denis Swagemakers, de fabrikant achter D. Swagemakers (& Co.).

Gerard Cornelis van Spaendonck, vennoot van Swagemakers & van Spaendonck, was getrouwd met Maria Eva Swagemakers, een verre nicht van de man van de weduwe Swagemakers-van Tulder. Maria Eva Swagemakers was de zus van Franciscus Aloisius Swagemakers, die een eigen firma had. Maar daarnaast was hij ook de grondlegger van de textielfabriek F.A. Swagemakers & Zn..

Herkomst eigenaars / oprichters De familie van Norbert Christiaan Swagemakers, de man van de weduwe Swagemakers-Van Tulder, stamt uit Tilburg al vanaf 1704.

Norbart Swaegemaeckers (1704-1748), zoon Christiaan Swagemakers (1746-1795) en zoon Norbert Swagemakers (1778-1846)

Herkomst vreemd kapitaal Er zijn geen financiële gegevens bekend van de firma Swagemakers-Van Tulder. Maar over de oorspronkelijke fabriek in het pand Veldhoven 90-94, de vennootschap Swagemakers & Van Spaendonck, is wel informatie beschikbaar. Het fabriekspand werd in natura ingebracht door de vennoot Norbert Swagemakers. Van Gerard Cornelis van Spaendonck is bekend dat hij in 1831 zijn vaders aandeel ter waarde van f 12.000 overnam.
Innovatieve aspecten De omschrijving ten behoeve van de openbare veiling van de fabriek in 1869 is als volgt:

Stoomfabriek met complete inventaris met twee annexe woonhuizen. Magazijn, diverse pakhuizen en bergplaatsen met achtergelegen erf en tuin, te zamen groot 31 roeden 84 ellen. (NB. 1 roede is ca. 14 m2, dus de totale perceelsoppervlakte is ca. 434 m2.

Reikwijdte van het bedrijf onbekend

Algemene omschrijving

In 1822 werd per onderhandse akte de vennootschap Swagemakers & Van Spaendonck opgericht met als kapitaal 8.000 gulden. Norbert Swagemakers bracht f 2.000 in, alsmede het fabriekshuis in Veldhoven, waar hij vanaf 1814 een lakenfabriek dreef. Het pand diende ook als woonhuis voor hem. Jan Anthonie van Spaendonck's bijdrage was f 6.000 in contanten. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Norbert Swagemakers vooral over de vakkennis beschikte, terwijl zijn partner vooral als kapitaalverschaffer fungeerde. Het vermogen nam in de loop van de jaren toe tot het bedrag van f 41.000 in 1849. Ook werd in 1832 een stoommachine geïnstalleerd, de vierde in Tilburg. In 1848 werkten er 64 volwassen arbeiders en 16 kinderen in de fabriek. Na het overlijden van Jan Anthonie van Spaendonck in 1831 werd hij als vennoot opgevolgd door zijn zoon Gerard Cornelis van Spaendonck. De andere vennoot, Norbert Swagemakers, overleed in 1846, waarna zijn aandeel werd overgenomen door de Erven Norbert Swagemakers. In 1850 werd de vennootschap echter ontbonden, waarna de fabriek werd voortgezet door de oudste zoon van Norbert, Christiaan (Krist) Swagemakers. G.C. van Spaendonck begon een eigen fabriek, de firma G.C. van Spaendonck. De firma Christiaan Swagemakers aan de Veldhoven werd na het overlijden van Christiaan Swagemakers in 1856 voortgezet door zijn weduwe, Johanna van Tulder, onder de namen Wed. Swagemakers en Swagemakers-Van Tulder. In of omstreeks 1869 moet de firma ontbonden zijn. Een poging in 1869 om de fabriek te verkopen mislukte. Vanaf 1870 was de fabriek in huur bij lakenverver Franken-van Brunschot. Pas in 1880 werd de fabriek verkocht aan wollenstoffenfabrikant Meulensteen.

Gezinskaart

Swagemakers, wed,

Opmerkingen

Bij een grote storm in januari 1869 werd de schoorsteen van de fabriek Swagemakers-van Tulder bijna geheel vernield.

Archivalia