Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Suisses, 3: verschil tussen versies

k (Dennisdekker heeft pagina 3 Suisses hernoemd naar Suisses, 3 (F.C. de Beer))
Regel 14: Regel 14:
 
[[Categorie:Textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 +
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 +
[[Categorie:Breiwolfabriek]]

Versie van 19 okt 2015 om 21:54

In 1938 kwamen in de Goudenregenstraat en de Lange Schijfstraat Tilburgse vestigingen van de in 1823 in Frankrijk opgerichte 3 Suisses Wolfabrieken. Het bedrijf, dat hier officieel Brabantse Breiwolfabrieken heette, verkocht aan het begin van de jaren vijftig als eerste in Nederland breiwol per postorder. Dit gebeurde vanuit een nieuw bedrijfspand aan de Ringbaan-Oost, dat in 1950 werd betrokken. In de zomervakanties was er ook volop vakantiewerk te vinden bij 3 Suisses voor jonge meisjes. Tevens had 3 Suisses een winkel in de Heuvelstraat in Tilburg. In 1955, toen de fabriek in Tilburg werd uitgebreid, had het bedrijf verspreid in Europa ruim tweeduizend mensen in dienst.

Media Not found

In 1958 liep een groep medewerksters van 3 Suisses Tilburg mee in de Wandelvierdaagse van Nijmegen (foto 2, intocht in Nijmegen).

Media Not found

De producten werden aangeboden door middel van maandbladen, handwerkboeken en modellenschriften. Het bedrijf sloot de Tilburgse afdeling in 1986, waarbij er ruim vijftig ontslagen vielen.

In het gebouw op Ringbaan-Oost 8 kwamen vele andere bedrijven en het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant (CVA). In de voorgevel van het gebouw bevindt zich een zandsteen reliëf met drie soldaten van de Zwitserse Garde (Suisses) van een onbekende kunstenaar (foto 1).

Voor wol en breiwol is 3 Suisses in de 21ste eeuw nog altijd actief vanuit België.

Geheugen van Tilburg