Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Strick, L.: verschil tussen versies

(Gezinskaart)
Regel 39: Regel 39:
  
 
==Gezinskaart==
 
==Gezinskaart==
:[[Strick, W. L.]]
+
:[[Strick, W. L. (Gezinskaart)]]
 
 
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==

Versie van 11 aug 2016 om 13:59

Deze fabriek wordt onderzocht door Kleijberg, Claudy


L. Strick
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Leerlooierij annex Wolwasserij
Vestigingsadres Hoek Korte Schijf- en Schoolstraat

(kad.Sectie M 150,151)

Datum oprichting 17 November 1875
Eigenaars / oprichters Woutherus L. Strick
Innovatieve aspecten 1882 Uitbreiding met wolwasserij

Locomobile 20pk voor leerlooierij

Algemene omschrijving

In 1875 werd er vergunning gevraagd voor oprichting van leerlooierij L. Strick. Deze leerlooierij, waar schapenvellen tot bazaanleder werden bereidt, was gelegen op de hoek van de Schoolstraat en Korte Schijfstraat. In het pand huisde voorheen de oude gasfabriek van firma Wolterbeek-Van Baggen & Co.

In 1882 werd de fabriek uitgebreid met wolwasserij en plaatsing van een locomobiel, vermogen 20 pk.


Gezinskaart

Strick, W. L. (Gezinskaart)

Opmerkingen

Strick Nieuwlandstraat 64.jpg
Rond 1900 woonde Woutherus Ludovicus Strick in het huis rechts op de foto, Nieuwlandstraat 64. De ongehuwde Strick woonde er samen met zijn zus Maria Helena Strick. Het pand is later gesplitst in een bovenwoning die nr. 64 kreeg en een winkelhuis met huisnummer 66 '. Het pand is later vooral bekend geworden als Stoffenhuis 'Nieuw Engeland' van de familie Panis.


In 1853 werd er te Tilburg op de hoek Korte Schijfstraat - Schoolstraat reeds een particuliere gasfabriek gesticht door de Amsterdamse firma Cossas & Co, die een concessie verkreeg voor het zogenaamde economisch- of kunstgas ten behoeve van de stadslantaarns.
Op 1 oktober 1858 werd de concessie overgeschreven op de firma Wolterbeek - Van Baggen & Co. te Amsterdam. Deze kreeg een concessie van 1 oktober 1858 tot 1 oktober 1873.
Toen deze termijn was afgelopen, wilde de gemeente in de Lange Nieuwstraat zelf een gasfabriek gaan bouwen (1872) en exploiteren. Een door Wolterbeek-Van Baggen aangespannen proces verloren ze in hoger beroep. De particuliere gaslevering in Tilburg was ten einde. (Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg).

Archivalia