Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stiel, Nechmije

Nechmije Stiel
Afbeelding gewenst
Volledige namen Nechmije Stiel
Geboortedatum 20-07-1892
Geboorteplaats Podgorze (PL)
Adres Enschotsestraat 228
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) (1) Chaja Maiti Goldman, (2) Helena Maatje Haarsma
Beroep Handelaar in specerijen, koster van de N.H. kerk
Overlijdensdatum 23-04-1944
Plaats van overlijden Havelte

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Nechmije Stiel woonde sedert 1931 in Tilburg. Ondanks het feit dat hij met zijn echtgenote al vanaf 1912 de Nederlands Hervormde godsdienst had aangenomen en na het overlijden van zijn echtgenote in 1928 met een niet-joodse vrouw gehuwd was, werd hij door de bezetter toch gezien als ‘Jood’ en op grond daarvan gearresteerd. In november 1941 deed een Tilburgse NSB’er bij de politie aangifte dat er in de Nederlands Hervormde kerk een jood kwam, die er zelfs koster was. Deze moest daar volgens hem verdwijnen omdat de kerk een gesubsidieerde instantie was en het gebouw een openbaar gebouw. Stiel was er al negen jaar koster. Dominee P. van der Wal nam hem in bescherming tegen de aantijgingen van de NSB'er, die weliswaar ook lid was van de hervormde gemeente, maar volgens de dominee nooit ter kerke kwam en in de jaren dertig nog lid was geweest van de Communistische Partij van Nederland. Nechmije Stiel en zijn zoon Daniel (Tom) waren goed geïntegreerd in de Tilburgse gemeenschap, het waren uitblinkende spelers van schaakvereniging ‘De Drie Torens’. Bovendien bezaten zij een ‘Sperr’ (voorlopige vrijstelling van deportatie). Wel zou Stiel naar een werkkamp voor gemengd gehuwde joden in Havelte gestuurd worden. Omgekomen in Havelte. Zijn (gehuwde) zoon Samuel en zijn zoon Tom zouden de oorlog overleven.

Gezinsleden

Nechmije Stiel was gehuwd met Helena Maatje Haarsma. Vader van Samuel Stiel en Daniel (Tom) Stiel.

Woonadres

Enschotsestraat 228 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links