Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Steenfabrieken, spoorlijnen Udenhout: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
[[Steenfabriek Udenhout]] had een rechtstreekse spoorverbinding vanaf het station tot aan de fabriek. Deze spoorlijn liep tussen de spoorlijn Tilburg – Den Bosch en de [[Hooghoutseweg]] in en is aangelegd tegelijk met het bouwen van de fabriek, zodat van begin af aan de kolen werden aangevoerd per spoor en de verkochte stenen afgevoerd. Als er een wagon vanaf het station naar de fabriek moest, gebeurde dat doorgaans door bij het station met een locomotief een wagon een zetje te geven. In 1905 is de spoorlijn van het station naar de [[steenfabriek Sint Joseph]] aangelegd. Die spoorlijn stak de [[Kreitenmolenstraat]] tweemaal over. De eerste keer bij strohandelaar Bert Heerkens waar nu autobedrijf Van der Avoort zit en dan kwam de lijn via den [[Berkhoek]] terug bij Wim Vermeer, nu Joost Vermeer, en liep zo naar Sint-Joseph. Over deze lijn reden niet veel treinen. De spoorlijn naar Sint-Joseph was vanaf 1922 al niet meer in gebruik. Maar pas medio zestiger jaren heeft de steenfabriek de grond van deze spoorlijn in kleine stukjes verkocht aan de dichtstbijzijnde grondeigenaren, die in de loop van de jaren de grond al bij hun akkers en weilanden hadden getrokken.
+
[[Steenfabriek Udenhout]] had een rechtstreekse spoorverbinding vanaf het station tot aan de fabriek. Deze spoorlijn liep tussen de spoorlijn Tilburg – Den Bosch en de [[Hooghoutseweg]] in en is aangelegd tegelijk met het bouwen van de fabriek, zodat van begin af aan de kolen werden aangevoerd per spoor en de verkochte stenen afgevoerd. Als er een wagon vanaf het station naar de fabriek moest, gebeurde dat doorgaans door bij het station met een locomotief een wagon een zetje te geven. In 1905 is de spoorlijn van het station naar de [[steenfabriek Sint Joseph]] aangelegd. Die spoorlijn stak de [[Kreitenmolenstraat]] tweemaal over. De eerste keer bij strohandelaar Bert Heerkens waar nu autobedrijf Van der Avoort zit en dan kwam de lijn via den [[Berkhoek]] terug bij Wim Vermeer, anno 2015 Joost Vermeer, en liep zo naar Sint-Joseph. Over deze lijn reden niet veel treinen. De spoorlijn naar Sint-Joseph was vanaf 1922 al niet meer in gebruik. Maar pas medio zestiger jaren heeft de steenfabriek de grond van deze spoorlijn in kleine stukjes verkocht aan de dichtstbijzijnde grondeigenaren, die in de loop van de jaren de grond al bij hun akkers en weilanden hadden getrokken.
  
 
[[Categorie:Bedrijven_in_Udenhout]]
 
[[Categorie:Bedrijven_in_Udenhout]]

Huidige versie van 24 mrt 2024 om 15:24

Steenfabriek Udenhout had een rechtstreekse spoorverbinding vanaf het station tot aan de fabriek. Deze spoorlijn liep tussen de spoorlijn Tilburg – Den Bosch en de Hooghoutseweg in en is aangelegd tegelijk met het bouwen van de fabriek, zodat van begin af aan de kolen werden aangevoerd per spoor en de verkochte stenen afgevoerd. Als er een wagon vanaf het station naar de fabriek moest, gebeurde dat doorgaans door bij het station met een locomotief een wagon een zetje te geven. In 1905 is de spoorlijn van het station naar de steenfabriek Sint Joseph aangelegd. Die spoorlijn stak de Kreitenmolenstraat tweemaal over. De eerste keer bij strohandelaar Bert Heerkens waar nu autobedrijf Van der Avoort zit en dan kwam de lijn via den Berkhoek terug bij Wim Vermeer, anno 2015 Joost Vermeer, en liep zo naar Sint-Joseph. Over deze lijn reden niet veel treinen. De spoorlijn naar Sint-Joseph was vanaf 1922 al niet meer in gebruik. Maar pas medio zestiger jaren heeft de steenfabriek de grond van deze spoorlijn in kleine stukjes verkocht aan de dichtstbijzijnde grondeigenaren, die in de loop van de jaren de grond al bij hun akkers en weilanden hadden getrokken.