Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Smedley, Harold

Harold Smedley
Batch,4th lincolnshire bat..jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1925
Overlijdensdatum 07-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden K.I.A. bij de slag Goirle (NL) /Poppel (BE)

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen”. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Private Harold Smedley is een van hen. Hij is op 19-jarige leeftijd overleden.

Graf Harold Smedley (foto: D. Philippet)

Info

  • Nationaliteit : Brits
  • Onderdeel : 49th. Britse Infanterie Divisie (West Riding)
  • Eenheid : 4th. Bataljon The Lincolnshire Regiment
  • Registratienummer : 14425560
  • Rang : Private (soldaat)

Achtergrond

Harold Smedley geboren rond 1925

Gebeurtenis

Mislukte bevrijdingsaanval op Goirle, 5 oktober 1944.

Goirle was op woensdag 4 oktober bijna bevrijd. De geallieerden hadden de naburige dorpen Poppel en Hilvarenbeek bevrijd.

Donderdag 5 oktober was een loodzware dag. Meer lezen over de mislukte bevrijdingsaanval op Goirle.

Vrijdag 6 oktober 1944. De 2e dag nadat de aanval begon om Goirle te bevrijden. wordt wederom een zware dag. 14:00 Meester Dirksen, hoofd van de luchtbescherming afd. Goirle is deze ochtend naar Riel gewandeld. Langs de Rielse Dijk ziet hij veel Duitse mitrailleursnesten. In de paar uur dat hij weg was geweest is er in Goirle veel veranderd. De bewoners van de Poppelseweg en gedeelte Bergstraat moeten hun huizen verlaten en worden in de kom van het dorp ondergebracht. Voor, achter, links en rechts zijn er bewegingen waar te nemen.

’s Middags is meester Dirksen in de Bergstraat als vier tijgertanks komen aandaveren. Zij rijden haastig richting Belgische grens. De Duitse artillerie die onder meer stond opgesteld bij de Nieuwkerksedijk vuurden continue op de Engelsen. 15:45 uur: zware rookontwikkeling op de positie Nieuwkerk. Granaten van artillerie vallen voor de grens van de stad op Goirles grondgebied. Om Aerle en Nieuwkerk word nog gevochten. Het 4e bataljon The Lincolnshire Regiment van de 49th Britse Infanterie Divisie verloor deze zware dag 4 van haar soldaten. Dat waren naast Harold Smedley: Harrie Buckley Howorth ( 34) – Ronald Clements (18 ) ---Harold Taylor (19). Allemaal herbegraven op verschillende War Cemetery’s in Nederland en België.

Harold Smedley werd tezamen met 9 andere oorlogsslachtoffers herbegraven op 7 maart 1946. Ze waren allen gesneuveld rond Goirle (NL) en liggen allen op het War Cemetery Leopoldsburg (BE).

Harold Smedley Certificaat (foto: CWGC)

Graflocatie

  • Veldgraflocatie : Nabij douanekantoor Poppel op de grens met België.
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves, Leopoldsburg (B)
  • GPS Coördinates : Latitude: 51.11271, Longitude: 5.26833
  • Adres : Vlaanderenlaan, Leopoldsburg, Limburg (BE)
  • Graflocatie : III-B. 09
  • Tekst op grafsteen : "On him and his high endevour the light of praise shall shine forever."

("Voor hem en zijn hoge inspanningen zal het licht van lofprijzing voor eeuwig schijnen.")

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C.G.W. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.