Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Dionysius en Antonius van Padua: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Al in 1851 werd voor de parochie Korvel een kerk gebouwd midden op wat nu Korvelplein heet. Het gebedshuis, een ontwerp van Hendrik van [[Tulder]], werd gewijd aan Sint-Dionysius, de patroonheilige van Tilburg en van de parochies ‘t Heike en ’t Goirke. Bij deze waterstaatskerk was ook een toren voorzien, maar die werd wegens geldgebrek nooit gerealiseerd. In 1923 werd dit gebouw gesloopt en werd er een kerk gebouwd aan de zuidrand van het plein. Dit ontwerp van Eduard [[Cuypers]] was een mix van een neoromaanse en een expressionistische bouwstijl. De nieuwe naam werd Sint Dionysius- en Antonius van Paduakerk. Door Jan [[Custers]] werden rondom de klokkentoren de symbolen van de vier evangelisten aangebracht en boven de entree een reeks religieuze tekens. Het interieur wordt gedomineerd door glas-in-loodramen van Luc van [[Hoek]], die ook het Maria-altaar en gewelfschilderingen ontwierp. Later werden onder meer een wandmozaïek van het Atelier voor Kerkelijke Kunst Auguste [[Hermans]] en wandschilderingen van Kees [[Mandos]]. In de portiek staan door Hendrik van der [[Geld]] ontworpen beelden van Johannes de Doper, Sint Henricus en Sint Dionysius. Deze sierden ooit de voorgevel van de oude kerk.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
<foto><beeldonline>d02a7859-75c8-47a6-bbdc-3d63a6f5f168</beeldonline></foto>Al in 1851 werd voor de parochie Korvel een kerk gebouwd midden op wat nu Korvelplein heet. Het gebedshuis, een ontwerp van Hendrik van [[Tulder]], werd gewijd aan Sint-Dionysius, de patroonheilige van Tilburg en van de parochies ‘t Heike en ’t Goirke. Bij deze waterstaatskerk was ook een toren voorzien, maar die werd wegens geldgebrek nooit gerealiseerd. In 1923 werd dit gebouw gesloopt en werd er een kerk gebouwd aan de zuidrand van het plein. Dit ontwerp van Eduard [[Cuypers]] was een mix van een neoromaanse en een expressionistische bouwstijl. De nieuwe naam werd Sint Dionysius- en Antonius van Paduakerk. Door Jan [[Custers]] werden rondom de klokkentoren de symbolen van de vier evangelisten aangebracht en boven de entree een reeks religieuze tekens. Het interieur wordt gedomineerd door glas-in-loodramen van Luc van [[Hoek]], die ook het Maria-altaar en gewelfschilderingen ontwierp. Later werden onder meer een wandmozaïek van het Atelier voor Kerkelijke Kunst Auguste [[Hermans]] en wandschilderingen van Kees [[Mandos]]. In de portiek staan door Hendrik van der [[Geld]] ontworpen beelden van Johannes de Doper, Sint Henricus en Sint Dionysius. Deze sierden ooit de voorgevel van de oude kerk.
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 10 mrt 2012 om 16:13

Media Not found
Al in 1851 werd voor de parochie Korvel een kerk gebouwd midden op wat nu Korvelplein heet. Het gebedshuis, een ontwerp van Hendrik van Tulder, werd gewijd aan Sint-Dionysius, de patroonheilige van Tilburg en van de parochies ‘t Heike en ’t Goirke. Bij deze waterstaatskerk was ook een toren voorzien, maar die werd wegens geldgebrek nooit gerealiseerd. In 1923 werd dit gebouw gesloopt en werd er een kerk gebouwd aan de zuidrand van het plein. Dit ontwerp van Eduard Cuypers was een mix van een neoromaanse en een expressionistische bouwstijl. De nieuwe naam werd Sint Dionysius- en Antonius van Paduakerk. Door Jan Custers werden rondom de klokkentoren de symbolen van de vier evangelisten aangebracht en boven de entree een reeks religieuze tekens. Het interieur wordt gedomineerd door glas-in-loodramen van Luc van Hoek, die ook het Maria-altaar en gewelfschilderingen ontwierp. Later werden onder meer een wandmozaïek van het Atelier voor Kerkelijke Kunst Auguste Hermans en wandschilderingen van Kees Mandos. In de portiek staan door Hendrik van der Geld ontworpen beelden van Johannes de Doper, Sint Henricus en Sint Dionysius. Deze sierden ooit de voorgevel van de oude kerk.