Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Piet Stams: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Stams was lompenkoopman en een bekende Tilburgse straatfiguur. Hij werd berucht door zijn betrokkenheid bij vele vechtpartijen, vernielingen en diefstallen. Hij zou echter ook geliefd zijn om zijn grappen en omdat hij een kind redde van de verdrinkingsdood in een poel op het Ven (Piusplein). Toen hij ziek werd, had hij geen geld om dokter Jan [[Bloemen]] te betalen. Omdat die hem toch hielp, mocht Bloemen na Stams’ dood beschikken over diens skelet. Waarschijnlijk was dit het eerste voorbeeld uit de Tilburgse historie van terbeschikkingstelling aan de medische wetenschap. Het skelet stond vele jaren in de tuin bij Bloemens dokterspraktijk in de Gasthuisstraat (Gasthuisring). Sinds 1989 bevindt het zich in Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
'''Petrus (Piet) Stams''' (Boxtel 1851 - Tilburg 1914) was lompenkoopman en een bekende Tilburgse straatfiguur. Hij werd berucht door zijn betrokkenheid bij vele vechtpartijen, vernielingen en diefstallen. Hij zou echter ook geliefd zijn om zijn grappen en omdat hij een kind redde van de verdrinkingsdood in een poel op het Ven (Piusplein). Toen hij ziek werd, had hij geen geld om dokter [[Jan Bloemen]] te betalen. Omdat die hem toch hielp, mocht Bloemen na Stams’ dood beschikken over diens skelet. Waarschijnlijk was dit het eerste voorbeeld uit de Tilburgse historie van terbeschikkingstelling aan de medische wetenschap. Het skelet stond vele jaren in de tuin bij Bloemens dokterspraktijk in de Gasthuisstraat (Gasthuisring). Sinds 1989 bevindt het zich in Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 24 okt 2012 om 21:54

Petrus (Piet) Stams (Boxtel 1851 - Tilburg 1914) was lompenkoopman en een bekende Tilburgse straatfiguur. Hij werd berucht door zijn betrokkenheid bij vele vechtpartijen, vernielingen en diefstallen. Hij zou echter ook geliefd zijn om zijn grappen en omdat hij een kind redde van de verdrinkingsdood in een poel op het Ven (Piusplein). Toen hij ziek werd, had hij geen geld om dokter Jan Bloemen te betalen. Omdat die hem toch hielp, mocht Bloemen na Stams’ dood beschikken over diens skelet. Waarschijnlijk was dit het eerste voorbeeld uit de Tilburgse historie van terbeschikkingstelling aan de medische wetenschap. Het skelet stond vele jaren in de tuin bij Bloemens dokterspraktijk in de Gasthuisstraat (Gasthuisring). Sinds 1989 bevindt het zich in Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.