Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Phoenix, wolspinnerij

Fabriek wordt onderzocht door Kleijberg, Claudy


Phoenix
Phoenix.jpg
Type bedrijf Wolspinnerij
Vestigingsadres 1958:Veemarktstraat; 1962: Mechtildisstraat 2; 1991: Geminiweg 49 (Phoenix Yarns Tilburg B.V.)
Datum oprichting 1958
Datum opheffing Rond 1994
Eigenaars / oprichters Y.J.L. Feitz; J.L.M. Feitz
Opvolging Directeur tot 1989: Dhr. Godschalk; directeur van 1989 tot ? J.M.A. van kraay uit Helmond
Familieverbanden Broer: Louis Feitz 930-12-1909-18-04-1976); Zus Gerarda M.J. Feitz die getrouwd (1933) met Jozeph Lodewijk Sträter
Herkomst eigenaars / oprichters De oorsprong ligt in Veenendaal
Herkomst vreemd kapitaal De familie Feitz zitten generaties lang in de textiel.
Innovatieve aspecten apparatuur volgens het Engels kamgarensysteem
  • specialisatie productontwikkeling en sampleproductie.
Reikwijdte van het bedrijf Wereldwijd

Algemene omschrijving

Wolspinnerij met als doel het vervaardigen van hoogwaardige en exclusieve fantasiegarens uit wol en andere vezels.

1958 Met een startkapitaal van fl. 300.000 vestigde de Feitz's zich in Tilburg om een wolspinnerij op te richten. Met de helft van het bedrag wordt het voormalige pand van J. A. Blomjous gekocht. Met het resterende bedrag kochten zij tweedehands machines in Groot-Brittannië tegen schrootprijzen, om zo snel mogelijk met de productie te kunnen beginnen.

Export

Na een jaar werd het doel van 6000 kg garen per week ruim overschreden en werd de export aangepakt. Groot-Brittannië, een van de belangrijkste exportgebieden, sloot zich echter af met hoge invoerrechten. De Feitz’s besloten daarom in Thurles (Ierland), een spinnerij op te richten, ook omdat de bijbehorende belastingfaciliteiten uitermate gunstig waren. Met ook hier een aanschaf van tweedehands machines kon de productie in 1961 worden gestart van Phoenix Yarns (Ireland) Ltd.

Phoenix Mechtildestraat.jpg

In Tilburg brandde echter de fabriek geheel af. Phoenix kocht het complex van firma Kerstens Lakenfabriek aan de Mechtildisstraat. In een opmerkelijke korte tijd van vier maanden was de productie alweer in volle gang vanuit de nieuwe locatie. Er werkten op dat moment 60 mensen.

Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen werden er in '68, '69 en '77 meer fabrieken gebouwd in Ierland. Tijdens het hoogtepunt waren er in totaal over alle vestigingen 450 in dienst.

De Kentering

1985 Ineenstorting van een afneemgebied in het Midden-Oosten. Het personeelsbestand werd afgebouwd naar 140. De productie is geleidelijk overgegaan naar Ierland. In Tilburg bleef het centrale verkoopkantoor en afdeling ontwikkeling.

Op het laatst werkte 25 mensen verdeeld over twee afdelingen: productontwikkeling en sampleproductie. Inmiddels was de locatie ook veranderd. Sinds 1991 betrokken zij een huurpand op industrieterrein Loven aan de Geminiweg 49. Hier beschikte Phoenix Yarns over 1500m² bedrijfsoppervlakte.

In de jaren negentig behoren de fabrieken Phoenix Trading, Ierland en Tilburg, tot de werkmaatschappijen van de holding Titucara.

De Kracht van Phoenix

Phoenix weet uit te groeien tot een toonaangevende producent van effect- en fantasiegaren en produceert in licentie Taslan-garen. Doordat zij zich niet richten op één segment konden zij elke sector bedienen. Denk aan damesstoffen, gordijn-, Deco-, brandwerende-, auto- en meubelstoffenbranche. Hoewel Phoenix zelf niet de mogelijkheid had om de markt of mode te manipuleren door aangewezen te zijn op toeleveranciers en afnemers, konden zij vrij wel direct op de markt inspelen. Een afnemer kon binnen één uur, een op specificatie gewenst, garen krijgen.

Innovatieve aspecten, primeurs, expertise, vernieuwingen, specialisaties

Het vervaardigen van hoogwaardige en exclusieve fantasiegarens uit wol en andere vezels vereiste apparatuur met veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Phoenix kocht in Groot-Brittannië machines, tegen schrootprijzen, volgens het Engels kamgarensysteem. Hierbij wordt uitgegaan van gedraaid voorgaren die de meeste variatiemogelijkheden biedt. Het productiepakket bestond uit bouclé, frottégaren, loops e.a. veelal getwijnde fantasiegarens en speciale toepassingen zoals breigaren.


Gezinskaart

Opmerkingen

Phoenix 1.jpg
  • Het voormalige pand van J.A. Blomjous in de Veemarktstraat was meer dan honderd jaar oud. Het telde drie etages en er lag een, door spinolie doordrenkte, houten vloer. In 1962 ontstaat er een hevige brand, waarbij zelfs personeelsleden uit het raam zijn gesprongen. De hele spinnerij brandde uit. Oorzaak waren wegspattende vonken tijdens het lassen van een machine.
  • Y. Feitz en J. Feitz exploiteerde in de jaren vijftig spinnerij Frisia in Veenendaal. Door bankmanipulatie, waardoor meerderheidsbelang in handen kwam van de NV Sajetfabriek P. Clos & Leembruggen te Leiden, trokken de Feitz’s zich terug uit die onderneming.