Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Otten, Gommarus Augustinus: verschil tussen versies

(Literatuur)
k (Heeft het beveiligingsniveau voor "Otten, Gommarus Augustinus" gewijzigd ([Bewerken=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet) [Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(geen verschil)

Versie van 16 aug 2023 om 11:19

Gommarus Augustinus Otten
Volledige namen Gommarus Augustinus Otten
Geboortedatum 04-02-1907
Geboorteplaats Herenthout (BE)
Adres Olivier van Noortstraat 12
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Francisca Maria Huijbregts
Beroep Fabrieksarbeider
Overlijdensdatum 11-05-1940
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Omgekomen bij een bominslag

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Gommarus Augustinus Otten (Geb. 04-02-1907 – overl. 10-05-1940), fabrieksarbeider, zoon van Petrus Otten en van Paulina van Rooij.

Achtergrond

Gommarus Augustinus Otten, volgens een gezinskaart op het archief in Tilburg ook Gustaaf genoemd, werd geboren in het Belgische Herenthout op 4 februari 1907 als zoon van Petrus Otten en Paulina van Looij. Peter kwam oorspronkelijk uit Hilvarenbeek maar had zijn bruid in België gevonden en daar ook waren zijn drie kinderen geboren. Behalve Gustaaf waren dat Carolus op 4 februari 1906 en Elisabeth op 12 maart 1908. Op 9 oktober 1914 kwam het gezin met vele duizenden Belgen vanuit Borgerhout over de grens als oorlogsvluchteling ons land binnen. Ze bleven in Tilburg wonen waar Gustaaf met zijn broer en zus opgroeide.

Eigen gezin

Op 11 september 1930 treedt hij in Goirle in het huwelijk met Francisca Huijbregts die op 10 januari 1905 in Goirle geboren was. Beide stonden te boek als fabriekswerker. Het stel gaat wonen in de Olivier van Noortstraat waar hun twee kinderen ook geboren zullen worden: Paulina op 20 mei 1933 en Gerardus op 22 april 1937. Dan wordt het 10 mei 1940: de oorlog breekt uit en Duitse troepen overschrijden de Belgische en Nederlandse grenzen. Na 1 dag blijkt al dat de te hulp geschoten Franse troepen zich terug moeten trekken, mede omdat de Duitsers door de Nederlandse stellingen gebroken zijn, en Gustaaf gaat naar Goirle om uit de grote stad Tilburg te zijn, daar vindt hij het blijkbaar te gevaarlijk. Dat had hij beter niet kunnen doen want op zijn fietstocht richting grens wordt hij op de grens van de bebouwde kom van Goirle dodelijk getroffen door bomscherven van een klein bombardement op de Poppelseweg.

Bronnen

Bevolkingsregisters Goirle en Tilburg.

Literatuur

Ben Loonen (eindred.): ”Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.