Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nexus Instituut

Nexus Instituut
Zicht op het Nexus Instituut, tussen de Warandelaan en de Hogeschoollaan. Foto Multivision & Partners, collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1994 werd aan de Katholieke Universiteit Brabant (Universiteit van Tilburg) het Nexus Instituut opgericht. Deze onafhankelijke organisatie bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang. Het instituut wil zo inzicht bieden in eigentijdse vragen en vorm geven aan het cultuurfilosofische debat. Als denktank streeft Nexus naar een stijl van kwaliteit, eruditie en tolerantie, om zo een tegenwicht te zijn voor onder meer kleinheid van geest, verzuiling, nationalisme en onwetendheid. Zo schaart het zich in de Europese humanistische traditie. Nexus onderhoudt diverse activiteiten, zoals de uitgave van het viermaandelijkse blad Nexus (sinds 1991), een periodieke uitgave in de serie Nexus Bibliotheek (2004), de Nexus-conferentie (1996) en de Nexus-lezing. Voor die laatste wordt sinds 1994 jaarlijks een internationaal vooraanstaande intellectueel uitgenodigd om een cultuurfilosofisch thema te behandelen in het licht van het hedendaagse Europa. Sprekers waren onder anderen Richard von Weizsäcker (1996), Elisabeth Mann Borgese (1999), Richard Holbrooke (2001), Carlo Ginzburg (2002), George Steiner (2003), Sonia Gandhi (2007), Jürgen Habermas (2008) en Robert Hughes (2009).