Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co.: verschil tussen versies

Regel 4: Regel 4:
 
| afbeelding    =  
 
| afbeelding    =  
 
| onderschrift  =  
 
| onderschrift  =  
| type bedrijf  =  
+
| type bedrijf  = textielagentuur, handel in en fabricage van breigarens; financieren van transacties incl. geldleningen en deelname in andere ondernemingen
| vestigingsadres =  
+
| vestigingsadres = Heuvel 76 (juni 1929 – maart 1931), Willem-II-straat 6 (april 1931 - april 1933), Lange Schijfstraat 107 (mei 1933 – april 1939) en Gasthuisstraat 64 (vanaf mei 1939)
| datum oprichting =  
+
| datum oprichting = 01-06-1929  Oprichting Agentuur Textiel A. Dröge.
| datum opheffing =  
+
Nederl. Kamgarencentrale Fa. A. Dröge en Co., Tilburg, Willem II-straat 6, Import van alle soorten wollen garens. Vennootschap onder firma ontbonden. De zaak wordt onder dezelfde handelsnaam voortgezet door A.G.H. Dröge, Tilburg.
| eigenaars / oprichters =  
+
Bericht omzetting : Nederlandsche Kamgarencentrale Fa. A. Dröge & Co. Tilburg, Lange Schijfstraat 107, breigarenfabricage en agenturen in de ruimste zin. Omgezet in een N.V. Nederlandsche Kamgarencentral v.h. Fa. A. Dröge & Co , Directeuren A.J.D. Beijers en A.G.H. Dröge, beiden Tilburg. Maatschappelijk kapitaal hfl. 30.000,-; geplaatst en gestort hfl 20.000,-.
| opvolging =  
+
N.V. Nederlandsche Kamgarencentrale v.h. Fa. A. Dröge en Co., Tilburg, Lange Schijfstraat 107, breigarenfabricage en agenturen; uittreding van directeur A.G.H. Dröge.
| familieverbanden =  
+
| datum opheffing = 31-01-1946
| herkomst eigenaars / oprichters =  
+
| eigenaars / oprichters = Oprichter in 1929 is Ambroos Dröge.
| herkomst vreemd kapitaal =  
+
Bij de omzetting naar een naamloze vennootschap in 1933 wordt Albert Beijers mede-directeur en -eigenaar.
| innovatieve aspecten =  
+
| opvolging = In 1934 treedt Ambroos Dröge uit als directeur en treedt N. de Beer toe als directeur.
| Reikwijdte van het bedrijf =  
+
Mr. Joseph W.A. de Vaart treedt van 07-03-1945 tot 31-01-1946 op als beheerder.
 +
In 1946 wordt de N.V. Nederlandse Kamgaren Centrale officieel opgeheven, maar waarschijnlijk gaat Albert Beijers in hetzelfde pand, Gasthuisstraat 64, verder met een textielhandelsfirma : de Tilburgse Textiel Unie.
 +
| familieverbanden = Georg Dröge, van de gelijknamige Kamgarenfabriek, is net als de vader van Ambroos Dröge, geboren in Winschoten.
 +
Waarschijnlijk waren het neven van elkaar die, voorzover bekend, zakelijk niet samenwerkten.
 +
| herkomst eigenaars / oprichters = Winschoten/Tilburg (Dröge) en Rotterdam (Beijers)
 +
| herkomst vreemd kapitaal = Maatschappelijk kapitaal hfl. 30.000,60; aandelen van hfl. 500,-.
 +
Bij de oprichting is geplaatst en gestort hfl. 20.000,-; beide vennoten nemen deel voor 20 aandelen, waarvan de inbreng deels geschiedt door inbreng van de activa en passiva van de firma (geen onroerende goederen) en deels in contanten.
 +
In april 1943 wordt vastgelegd dat het restant gestort kapitaal van hfl. 10.000,- is uitgegeven en volgestort.
 +
| innovatieve aspecten = Volgens een advertentie in de Catalogus Stadstentoonstelling 1934 brengt de N.V. Nederl. Kamgarencentrale een ongeëvenaarde collectie wollen-, brei- en fantasiegarens onder het merk NKC.
 +
| Reikwijdte van het bedrijf = onbekend
 
| monumentstatus=  
 
| monumentstatus=  
 
| monumentnummer=  
 
| monumentnummer=  
Regel 28: Regel 37:
  
 
==Algemene omschrijving==
 
==Algemene omschrijving==
Ruimte voor omschrijving
+
In 1929 start Ambroos Dröge vanuit zijn huisadres een agentuur- en commissiehandel in textiel.
 
+
De zaak wordt met ingang van 1 april 1931 omgezet in een vennootschap onder firma met als handelsnaam 'Nederlandse Kamgaren Centrale Fa. A. Dröge & Co.'. Mede-vennoot is Johannes B. Bolmers, die in augustus 1931 uittreedt, waarmee de vennootschap wordt ontbonden. Ambroos Dröge zet de firma voort onder dezelfde handelsnaam.
 +
Per 01-10-1931 wordt de onderneming voortgezet in een nieuwe vennootschap onder firma, met als partner Albert J.D. Beyers.
 +
In 1932 vindt een uitbreiding van de activiteiten plaats met de handel in en fabricage van alle soorten breigarens, alsmede loonhaspelarij en spoelerij.
 +
De firma verhuist in mei 1933 naar de Lange Schijfstraat 107, en tevens wordt de firma dan omgezet in een naamloze vennootschap, de 'NV Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co.'. Directeur A. Dröge treedt uit de vennootschap. A. Beijers zet de onderneming alleen voort onder dezelfde handelsnaam. De agentuuractiviteiten worden in maart 1934 opgeheven.
 +
Norbertus A.L.M. de Beer treedt toe als directeur tot de onderneming.
 +
In mei 1939 verhuist de onderneming naar het adres Gasthuisstraat 64.
 +
In 1943 ia het restant kapitaal van hfl. 10.000,- uitgegeven en volgestort en het doel van de vennootschap gewijzigd in “het importeren en het handel drijven voor eigen rekening en in commissie van textielgoederen, het financieren van transacties en het verstrekken van geldleningen en de deelname in andere ondernemingen”.
 +
In 1946 wordt de firma volgens het handelsregister officieel opgeheven.
 +
Maar op het adres Gasthuisstraat 64 blijven textielfirma's actief. Zo worden in het adresboek van de gemeente Tilburg van 1958 de firma's 'Tilburgse Textiel Unie N.V.' en 'Beijers-Albers N.V., Wolhandel' op dit adres vermeld. Vermoedelijk is Albert Beijers na 1946 doorgegaan als textielhandelaar op hetzelfde adres.
 
==Gezinskaart==
 
==Gezinskaart==
 
[[Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co. (Gezinskaart)|Dröge, A.]]
 
[[Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co. (Gezinskaart)|Dröge, A.]]
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==
 +
Brand in het pand van de Nederl. Kamgarencentrale aan de Willem-II-straat, waarbij het pand volledig afbrandt. Alleen de brandkast kon uit ruïne worden gered.
  
 
==Archivalia==
 
==Archivalia==
  
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]

Versie van 13 jun 2016 om 20:51

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van

Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf textielagentuur, handel in en fabricage van breigarens; financieren van transacties incl. geldleningen en deelname in andere ondernemingen
Vestigingsadres Heuvel 76 (juni 1929 – maart 1931), Willem-II-straat 6 (april 1931 - april 1933), Lange Schijfstraat 107 (mei 1933 – april 1939) en Gasthuisstraat 64 (vanaf mei 1939)
Datum oprichting 01-06-1929 Oprichting Agentuur Textiel A. Dröge.

Nederl. Kamgarencentrale Fa. A. Dröge en Co., Tilburg, Willem II-straat 6, Import van alle soorten wollen garens. Vennootschap onder firma ontbonden. De zaak wordt onder dezelfde handelsnaam voortgezet door A.G.H. Dröge, Tilburg. Bericht omzetting : Nederlandsche Kamgarencentrale Fa. A. Dröge & Co. Tilburg, Lange Schijfstraat 107, breigarenfabricage en agenturen in de ruimste zin. Omgezet in een N.V. Nederlandsche Kamgarencentral v.h. Fa. A. Dröge & Co , Directeuren A.J.D. Beijers en A.G.H. Dröge, beiden Tilburg. Maatschappelijk kapitaal hfl. 30.000,-; geplaatst en gestort hfl 20.000,-. N.V. Nederlandsche Kamgarencentrale v.h. Fa. A. Dröge en Co., Tilburg, Lange Schijfstraat 107, breigarenfabricage en agenturen; uittreding van directeur A.G.H. Dröge.

Datum opheffing 31-01-1946
Eigenaars / oprichters Oprichter in 1929 is Ambroos Dröge.

Bij de omzetting naar een naamloze vennootschap in 1933 wordt Albert Beijers mede-directeur en -eigenaar.

Opvolging In 1934 treedt Ambroos Dröge uit als directeur en treedt N. de Beer toe als directeur.

Mr. Joseph W.A. de Vaart treedt van 07-03-1945 tot 31-01-1946 op als beheerder. In 1946 wordt de N.V. Nederlandse Kamgaren Centrale officieel opgeheven, maar waarschijnlijk gaat Albert Beijers in hetzelfde pand, Gasthuisstraat 64, verder met een textielhandelsfirma : de Tilburgse Textiel Unie.

Familieverbanden Georg Dröge, van de gelijknamige Kamgarenfabriek, is net als de vader van Ambroos Dröge, geboren in Winschoten.

Waarschijnlijk waren het neven van elkaar die, voorzover bekend, zakelijk niet samenwerkten.

Herkomst eigenaars / oprichters Winschoten/Tilburg (Dröge) en Rotterdam (Beijers)
Herkomst vreemd kapitaal Maatschappelijk kapitaal hfl. 30.000,60; aandelen van hfl. 500,-.

Bij de oprichting is geplaatst en gestort hfl. 20.000,-; beide vennoten nemen deel voor 20 aandelen, waarvan de inbreng deels geschiedt door inbreng van de activa en passiva van de firma (geen onroerende goederen) en deels in contanten. In april 1943 wordt vastgelegd dat het restant gestort kapitaal van hfl. 10.000,- is uitgegeven en volgestort.

Innovatieve aspecten Volgens een advertentie in de Catalogus Stadstentoonstelling 1934 brengt de N.V. Nederl. Kamgarencentrale een ongeëvenaarde collectie wollen-, brei- en fantasiegarens onder het merk NKC.
Reikwijdte van het bedrijf onbekend

Algemene omschrijving

In 1929 start Ambroos Dröge vanuit zijn huisadres een agentuur- en commissiehandel in textiel. De zaak wordt met ingang van 1 april 1931 omgezet in een vennootschap onder firma met als handelsnaam 'Nederlandse Kamgaren Centrale Fa. A. Dröge & Co.'. Mede-vennoot is Johannes B. Bolmers, die in augustus 1931 uittreedt, waarmee de vennootschap wordt ontbonden. Ambroos Dröge zet de firma voort onder dezelfde handelsnaam. Per 01-10-1931 wordt de onderneming voortgezet in een nieuwe vennootschap onder firma, met als partner Albert J.D. Beyers. In 1932 vindt een uitbreiding van de activiteiten plaats met de handel in en fabricage van alle soorten breigarens, alsmede loonhaspelarij en spoelerij. De firma verhuist in mei 1933 naar de Lange Schijfstraat 107, en tevens wordt de firma dan omgezet in een naamloze vennootschap, de 'NV Nederlandse Kamgaren Centrale v/h fa. A. Dröge & Co.'. Directeur A. Dröge treedt uit de vennootschap. A. Beijers zet de onderneming alleen voort onder dezelfde handelsnaam. De agentuuractiviteiten worden in maart 1934 opgeheven. Norbertus A.L.M. de Beer treedt toe als directeur tot de onderneming. In mei 1939 verhuist de onderneming naar het adres Gasthuisstraat 64. In 1943 ia het restant kapitaal van hfl. 10.000,- uitgegeven en volgestort en het doel van de vennootschap gewijzigd in “het importeren en het handel drijven voor eigen rekening en in commissie van textielgoederen, het financieren van transacties en het verstrekken van geldleningen en de deelname in andere ondernemingen”. In 1946 wordt de firma volgens het handelsregister officieel opgeheven. Maar op het adres Gasthuisstraat 64 blijven textielfirma's actief. Zo worden in het adresboek van de gemeente Tilburg van 1958 de firma's 'Tilburgse Textiel Unie N.V.' en 'Beijers-Albers N.V., Wolhandel' op dit adres vermeld. Vermoedelijk is Albert Beijers na 1946 doorgegaan als textielhandelaar op hetzelfde adres.

Gezinskaart

Dröge, A.

Opmerkingen

Brand in het pand van de Nederl. Kamgarencentrale aan de Willem-II-straat, waarbij het pand volledig afbrandt. Alleen de brandkast kon uit ruïne worden gered.

Archivalia