Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mozes, Salomon: verschil tussen versies

Regel 46: Regel 46:
 
|-  
 
|-  
 
! Individuele gebeurtenis:
 
! Individuele gebeurtenis:
| Als jood gearresteerd en omgekomen in het concentratiekamp Sobibor
+
| Als jood gearresteerd en omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.
  
 
|}
 
|}

Versie van 24 jan 2013 om 01:30


d65fa480-30cd-20a8-370c-6eefe538121e.jpg
Familienaam: Mozes
Voornamen: Salomon
Geboortedatum: 25.11.1899
Geboorteplaats: Amsterdam
Adres: Waterhoefstraat 33
Woonplaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Beroep: verpleger
Huwelijkse staat: gehuwd
Overlijdensdatum: 16.7.1943
Leeftijd: 43 jaar
Plaats overlijden: Sobibor
Individuele gebeurtenis: Als jood gearresteerd en omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.


Individuele gebeurtenis

Het gezin Mozes woonde vanaf 1929 in Tilburg, komende uit Amsterdam. Salomon was tot 1940 bestuurslid van de Tilburgse woningbouwvereniging Samenwerking en van het Groene Kruis. In dat jaar bepaalde de bezetter echter dat gesubsidieerde instellingen niet langer Joodse bestuursleden mochten hebben. In juli 1941 nam de familie Mozes Horst Eichenwald als pleegkind in het gezin op. Salomon was gediplomeerd verpleger bij de medische- en schooldienst van de Joodsche Raad en functionaris bij de Nederlands Israëlitische Gemeente Tilburg. Om die redenen was zijn familie en pleegkind ‘gesperrt’ (voorlopig vrijgesteld van deportatie). Gedeporteerd op 10 april 1943 naar concentratiekamp Vught. Al vrij spoedig werd hij met een ziekentransport - hij was verpleger - naar Westerbork overgebracht. Kort daarna bereikte vrienden een kennisgeving van de Joodsche Raad: ‘Namens Sal Mozes, Barak 67 Westerbork berichten wij U, dat deze op 13 juli op reis is gegaan. Hij verzoekt U de groeten aan alle bekenden over te brengen en laat hartelijk danken voor alles.’ Zijn vrouw, dochter Roosje Mozes en pleegkind Horst Eichenwald werden op 7 juni 1943 met het zogenoemde kindertransport van Vught, via Westerbork naar Sobibor getransporteerd. Dochter Martha bleef in Vught. Zij werkte er voor Philips. Later zou ze via Auschwitz voor Telefunken in Breslau werken. Na vele omzwervingen kwam ze uiteindelijk in Zweden terecht en overleefde de oorlog. Ze keerde in 1946 naar Nederland terug. Salomon is omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Gezinsleden

Salomon was gehuwd met Kaatje Zilverberg. Vader van Roosje Mozes en stiefvader van Horst Eichenwald.

Woonadres

Waterhoefstraat 33 (Tilburg)

Literatuur

G.M. Naarden, 'Onze jeugd behoort de morgen...’. De geschiedenis van de AJC in oorlogstijd. (Amsterdam 1989) 266-274; Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).