Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Loon, Johannes Henricus Josephus van: verschil tussen versies

(Achtergrond en jeugd)
Regel 30: Regel 30:
  
 
==Achtergrond en jeugd==
 
==Achtergrond en jeugd==
Jan  wordt op 30 januari 1918 geboren te  Tilburg geboren als zoon van Henricus Josephus van Loon , boekhouder en Maria Catharina Holten. Jan wordt geboren aan de Piusstraat maar het gezin verhuist later naar de St. Josephstraat. Jan is de oudste zoon in het gezin, hij heeft nog een jongere broer en zus. In november 1939 trouwt Jan met Annie Kooiman en samen krijgen ze een zoontje dat ook de naam Jan krijgt.
+
Jan  wordt op 30 januari 1918 geboren te  Tilburg geboren als zoon van Henricus Josephus van Loon, boekhouder en Maria Catharina Holten. Jan wordt geboren aan de Piusstraat maar het gezin verhuist later naar de St. Josephstraat. Jan is de oudste zoon in het gezin, hij heeft nog een jongere broer en zus. In november 1939 trouwt Jan met Annie Kooiman en samen krijgen ze een zoontje dat ook de naam Jan krijgt.
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==

Versie van 14 jun 2023 om 16:07

Jan van Loon
Volledige namen Johannes Henricus Josephus van Loon
Geboortedatum 30-01-1918
Geboorteplaats Tilburg
Adres Paleisstraat 1
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Joanna Antonia Kooiman
Beroep Officier-vlieger
Overlijdensdatum 09-11-1942
Plaats van overlijden Noordzee

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Henricus Josephus van Loon (30-1-1918 Tilburg – 9-11-1942 in actie boven Noordzee), Officier-vlieger Koninklijke Marine. Zoon van Henricus Josephus van Loon ( 1881-1957) en Maria Catharina Holten (1883-1961).

Achtergrond en jeugd

Jan wordt op 30 januari 1918 geboren te Tilburg geboren als zoon van Henricus Josephus van Loon, boekhouder en Maria Catharina Holten. Jan wordt geboren aan de Piusstraat maar het gezin verhuist later naar de St. Josephstraat. Jan is de oudste zoon in het gezin, hij heeft nog een jongere broer en zus. In november 1939 trouwt Jan met Annie Kooiman en samen krijgen ze een zoontje dat ook de naam Jan krijgt.

Gebeurtenis

Op 9 november 1942 omgekomen in luchtactie voor de Nederlandse kust, samen met Richard de Boer. Zij hoorden bij het 320 (Dutch) Squadron. Zij vlogen in een tweemotorige Lockheed Hudson, een vrij langzaam vliegend, maar goed bewapend toestel. Vanaf april 1941 werd het 320 (Dutch) Squadron ingezet om Engelse konvooien die langs de oostkust van Engeland voeren te beschermen, maar vanaf juli van dat jaar werden meer agressieve operaties uitgevoerd, zoals aanvallen tegen Duitse doelen in Noorwegen. Vanaf april 1942 verlegde het 320 (Dutch) Squadron het operatieterrein en werden regelmatig aanvallen uitgevoerd tegen Duitse konvooien voor de Deense en Nederlandse kust. Het waren riskante ondernemingen voor de langzaam vliegende Hudsons. Geopereerd werd onder het oog van de Duitse Luftwaffe. Daarbij werden de konvooien dikwijls beschermd door luchtafweerschepen. Tijdens zo´n actie kwam Johannes van Loon om het leven.

Aantekeningen door overbuurvrouw van familie van Loon

Op 2 februari 1938 vertrok Jan naar Den Helder waar hij op het vliegkamp De Kooy zijn opleiding begon voor officier.

23 juni 1938 werd hij beëdigd tot Officier-Vlieger der Koninklijke Marine. De plechtigheid vond plaats op het vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Op 10 november 1938 vloog hij voor het eerst met zijn toestel over Tilburg. Hij cirkelde, volgens afspraak, driemaal boven ons huis en zoals hij later vertelde, kon hij goed zien, dat wij eerst in de tuin en daarna weer op straat met ’n witte doek naar hem wuifden. In de loop van 1939 is hij ons meerdere malen een groet vanuit de lucht komen brengen

In april 1939 ging hij naar het vliegkamp De Mok op het eiland Texel, waar hij zijn opleiding voortzette op de watervliegtuigen. Hij haalde daar het vliegbrevet en waarnemersbrevet

Ondertussen werd hij overgeplaatst naar Oude Wetering, de geheime basis van de Nederlandse Marine. De vliegtuige lagen gemeerd in het Brasemer meer.

3 mei 1940 kwam hij met verlof naar huis en 5 mei 1940 (eerste zondag van de Meimaand) ging hij op de fiets ter bedevaart naar de Zoete Lieve Moeder van Den Bosch. Dit is de laatste keer dat we hem gezien hebben.

In den nacht van 9 op 10 mei 1940 kreeg hij het bericht zich gereed te moeten houden zodat hij op het eerste sein kon vertrekken.

10 mei 1940 ’s morgens moest hij plotseling met z’n vliegtuig naar Scheveningen komen, waar de ministers Welter en van Kleffens wachtten om van daaruit naar Engeland over te steken. (voor reisbeschrijving zie boek De overweldiging van Nederland https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view?identifier=EVDO02%3ANIOD05_7215


Tijdens zijn verblijf schreef hij enkele brieven naar zijn vrouw via Zwitserland en Amerika

2 december 1942 ontvingen wij, via Zwitserland, een zeer opgewekte brief van hem, gedateerd 3 november 1942.

Op 9 januari 1943 ontving zijn vrouw ’n telegram van het Rode Kruis waarin werd medegedeeld, dat Jan vermist werd en vermoedelijk als verloren kon worden beschouwd.

25 november 1944 kwam er een brief van de Minister van Marine uit Londen. Hij deelde mede, dat Jan op 9 november 1942 van de Portsmouth-eilanden was vertrokken met een opdracht om vijandelijke schepen te bombarderen aan de Nederlandse kust, van welke opdracht hij niet meer terugkeerde, zodat kon worden aangenomen dat hij daarbij om het leven kwam.

Aantekeningen in persoonlijk Herinneringsboek Tweede Wereldoorlog van Adeline Janssens, overbuurvrouw van familie van Loon

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Regionaal Archief Tilburg

Nationaal Archief


Internet