Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lisdonk, Goverdina Maria Catharina van de: verschil tussen versies

Regel 30: Regel 30:
  
 
==Achtergrond==
 
==Achtergrond==
Goverdina Maria Catharina van de Lisdonk werd op 4 oktober 1918 in Tilburg geboren als dochter van Martinus Cornelis van de Lisdonk (Hilvarenbeek 31-05-1891, Oisterwijk 10-02-1974), voerman en Johanna Donkers (Bladel 09-03-1887, Tilburg 30-03-1956). Goverdina was ongehuwd. Zij had nog twee zussen en drie broers.  
+
Goverdina (Dina) Maria Catharina van de Lisdonk werd op 4 oktober 1918 in Tilburg geboren als dochter van Martinus Cornelis van de Lisdonk (Hilvarenbeek 31-05-1891, Oisterwijk 10-02-1974), voerman en Johanna Donkers (Bladel 09-03-1887, Tilburg 30-03-1956). Dina was ongehuwd en woonde nog bij haar ouders aan de Sint Josephstraat 29. Zij had nog twee zussen en drie broers.  
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==
 
* [[Bombardement Tilburg, St. Josephstraat.]]
 
* [[Bombardement Tilburg, St. Josephstraat.]]
In de nacht van 30 op 31 juli 1942, om half twee, wierp een Brits vliegtuig van geringe hoogte vier bommen neer – waarvan er drie ontploften – op de hoek van de Hoogvensestraat en de Sint Josephstraat (nu Prinsenhoeven). Bij dit ongeval vonden twee personen meteen de dood, waaronder een inwoner uit Moergestel, [[Wiel Marinus van de|Marinus van de Wiel]]. Vier werden zwaar gewond, waarvan er een na twee dagen overleed en vier personen raakten licht gewond. De door de explosie veroorzaakte schade was enorm, vier woningen werden geheel verwoest, tien woningen en een werkplaats werden ernstig en zeven woningen licht beschadigd. Glasschade was er aan tientallen woningen en aan enkele bedrijven. Vijftien gezinnen, in totaal 64 personen, moesten evacueren. Goverdina, die nog bij haar ouders woonde, was een van de zwaargewonden. Zij overleed twee dagen na de bominslag. Goverdina van de Lisdonk werd 23 jaar.<br/>Ook een bij haar ouders inwonende oom, [[Donkers Adriaan|Adriaan Donkers]], een broer van haar moeder, kwam om het leven.
+
In de nacht van 30 op 31 juli 1942, om half twee, wierp een Brits vliegtuig van geringe hoogte vier bommen neer – waarvan er drie ontploften – op de hoek van de Hoogvensestraat en de Sint Josephstraat (nu Prinsenhoeven). Bij dit ongeval werden twee personen dodelijk getroffen, waaronder een inwoner uit Moergestel, [[Wiel Marinus van de|Marinus van de Wiel]]. Tot de vier zwaar gewonden behoorde Dina, die na twee dagen in het ziekenhuis overleed. Vier personen raakten licht gewond. De door de explosie veroorzaakte schade was enorm, vier woningen werden geheel verwoest, tien woningen en een werkplaats werden ernstig en zeven woningen licht beschadigd. Glasschade was er aan tientallen woningen en aan enkele bedrijven. Vijftien gezinnen, in totaal 64 personen, moesten evacueren. Dina van de Lisdonk werd 23 jaar.<br/>Ook een bij haar ouders inwonende oom, [[Donkers Adriaan|Adriaan Donkers]], een broer van haar moeder, kwam om het leven. Haar 16-jarige zus Catharina (Toos) raakte eveneens zwaargewond maar herstelde weer.
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Versie van 27 jan 2023 om 12:24

Goverdina Maria Catharina van de Lisdonk
Volledige namen Goverdina Maria Catharina van de Lisdonk
Geboortedatum 04-10-1918
Geboorteplaats Tilburg
Adres Sint Josephstraat 29
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep dienstbode
Overlijdensdatum 02-08-1942
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen bij het bombardement in de Sint Josephstraat-Hoogvensestraat.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Lisdonk, Goverdina Maria Catharina van de (Tilburg 04-10-1918, Tilburg 02-08-1942), dienstbode, dochter van Martinus Cornelis van de Lisdonk (1891–1974), voerman en Johanna Donkers (1887–1956). Zij was ongehuwd.

Achtergrond

Goverdina (Dina) Maria Catharina van de Lisdonk werd op 4 oktober 1918 in Tilburg geboren als dochter van Martinus Cornelis van de Lisdonk (Hilvarenbeek 31-05-1891, Oisterwijk 10-02-1974), voerman en Johanna Donkers (Bladel 09-03-1887, Tilburg 30-03-1956). Dina was ongehuwd en woonde nog bij haar ouders aan de Sint Josephstraat 29. Zij had nog twee zussen en drie broers.

Gebeurtenis

In de nacht van 30 op 31 juli 1942, om half twee, wierp een Brits vliegtuig van geringe hoogte vier bommen neer – waarvan er drie ontploften – op de hoek van de Hoogvensestraat en de Sint Josephstraat (nu Prinsenhoeven). Bij dit ongeval werden twee personen dodelijk getroffen, waaronder een inwoner uit Moergestel, Marinus van de Wiel. Tot de vier zwaar gewonden behoorde Dina, die na twee dagen in het ziekenhuis overleed. Vier personen raakten licht gewond. De door de explosie veroorzaakte schade was enorm, vier woningen werden geheel verwoest, tien woningen en een werkplaats werden ernstig en zeven woningen licht beschadigd. Glasschade was er aan tientallen woningen en aan enkele bedrijven. Vijftien gezinnen, in totaal 64 personen, moesten evacueren. Dina van de Lisdonk werd 23 jaar.
Ook een bij haar ouders inwonende oom, Adriaan Donkers, een broer van haar moeder, kwam om het leven. Haar 16-jarige zus Catharina (Toos) raakte eveneens zwaargewond maar herstelde weer.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links

Noten