Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Liefde voor het vak: de Hobbyclub

‘In 1953 werd in Den Haag Madurodam opgericht. Dat moest een weerspiegeling worden van hoe Nederland er uit zag. Bekende gebouwen, maar ook havens, wegen en spoorlijnen werden in de miniatuurstad gebouwd. De bedoeling was dat er ook treintjes gingen rijden. Vanuit de werkplaats zijn 10, 15 mensen treinen op schaal gaan maken. Daaruit is een knutselclub ontstaan, die ook toen het werk voor Madurodam af was, is blijven bestaan. Zo is de Hobbyclub geboren ’, zo weet Jos van Gurp (1942) te vertellen. Van 1966 tot 1995 werkte hij bij de spoorwegen, waar hij op de motorenafdeling begonnen is bij de controle van aggeragaten en compressoren, maar ook op de proefstand heeft gewerkt. Later heeft hij in de bedrijfsdienst aan allerlei verbeteringen in de werkplaats gewerkt. Naast het werk had hij een grote passie en dat was de Hobbyclub.

De Hobbyclub floreerde als groep NS-mensen van de werkplaats die in hun vrije tijd van alles in elkaar wisten te zetten. Technisch waren ze al. Ze konden met materialen omgaan en met een draaibank en andere apparatuur werd van alles in elkaar gezet. Zo af en toe, bijvoorbeeld bij een open dag werd het werk aan de buitenwereld vertoond.

Van Gurp: ‘Vroeger kon je er niet zo maar lid van worden, maar was er een ballotagesysteem. Ik werkte al een paar jaar bij het spoor toen ik in 1968 lid ben geworden. Vanaf 1973 kregen we een eigen ruimte bij de portier. Er was best wel veel belangstelling voor de hobbyclub, waar anders dan bij het normale werk de zaken in het klein werden gefabriceerd. Op het hoogtepunt zijn er 170 mensen lid van geweest.‘

‘In 1993 kreeg de Hobbyclub een nieuwe eigen ruimte elders op het complex. Daar waren meer mogleijkheden en betere apparatuur om te werken’, aldus Van Gurp die voorzitter is van de nog steeds bestaande Hobbyclub. Met de ontmanteling van de werkplaats is ook een einde gekomen aan de rechtstreekse band met de spoorwegen. ‘Maar de club blijft bestaan er gaat naar een hal aan de Ledeboerstraat. Daar krijgen we er ook een timmerwinkel bij. We hebben op dit moment nog 60 leden; 80 % daarvan is bestaat uit gepensioneerden’, aldus Jos van Gurp. Veel van die mensen zijn lid van de VOP, de vereniging voor Oud-Spoorwegpersoneel. Omdat de band met het bedrijf nu de werkplaats verdwenen is (op de onderdelenwerkplaats op Loven na), is de Hobbyclub met de VOP een van de mogelijkheden om elkaar nog te treffen. Die VOP gaat deal uitmaken van OVST, de Ontspanningsvereniging Spoorwegen Tilburg.

Op de zolder van Jos van Gurp is een soort minimuseum ingericht van allerlei zaken die hij vervaardigd heeft: van treinmodellen tot kleine stoommachientjes. Wie nog twijfelt aan het vakmanschap van de spoormensen wordt hier op het rechte spoor gebracht.

Henk van Doremalen