Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lansdorp, Louis Albert

Loek Lansdorp
Volledige namen Louis Albert Lansdorp
Geboortedatum 15-07-1921
Geboorteplaats Semarang (Ned. Indië)
Adres Heuvel 24
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 05-09-1944
Plaats van overlijden Arnhem

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers


Gebeurtenis

Loek Lansdorp begon zijn illegale activiteiten met het verstrekken van valse persoonsbewijzen aan onderduikers en het verspreiden van illegale lectuur. Maar hij voelde zich meer aangetrokken tot gewapende actie. Via René Norenburg, eveneens een illegaal werker uit Tilburg, kwam hij terecht in Deurne en kreeg daar een geheime militaire opleiding. Daarna sloot hij zich aan bij een knokploeg, gevestigd in boerderij 'De Zwarte Plak' in het Limburgse America. Daar hield hij zich onder andere bezig met hulp aan geallieerde piloten, het doorsnijden van Duitse telefoonkabels, transport van munitie, spionage en het laten ontsporen van treinen. Van America week hij uit naar Utrecht en vervolgens Breda, waar hij een aanslag pleegde op een beruchte NSB'er. Het hoofdkwartier van de Raad van Verzet, waar hij lid van was, haalde hem naar de Veluwe. Hier beveiligde hij een terrein waar wapens en munitie werden afgeworpen voor het verzet. Zijn laatste verzetsdaad was een poging om in Putten dr. Hemelrijk, rector van het gymnasium te Alkmaar, te bevrijden. Hij werd daarbij gearresteerd op 3 september 1944. Twee dagen later werd hij gefusilleerd in Arnhem.