Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kouwenhoven, Arie

Arie Kouwenhoven
Kouwenhoven goed.jpg
Volledige namen Arie Kouwenhoven
Geboortedatum 29-07-1897
Geboorteplaats Ter Aar
Adres Tilburgseweg 209
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep priester
Overlijdensdatum 22-02-1944
Plaats van overlijden Nijmegen
Bijzonderheden Omgekomen bij een bombardement

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Kouwenhoven, Arie (geb. 29-07-1897 Ter Aar, gest. 22-02-1944 Nijmegen), priester. Zoon van Johannes Kouwenhoven (1858 – 1940) en van Johanna Elsgeest (1867 – 1958).

Achtergrond

Arie wordt op 29 juli 1897 in Ter Aar, een dorp ten noorden van Alphen aan de Rijn geboren. Zijn ouders zijn de tuinder Jan Kouwenhoven en Johanna Elsgeest. Na zijn lagere schoolperiode in Ter Aar en het daaropvolgende eerste deel van de priesterstudie bij de paters van de H. Familie in Kaatsheuvel kwam hij op 19 september 1918 naar Grave voor de verdere opleiding. Hij werd op 5 oktober 1919 geprofest en vertrok op 13 september 1920 weer naar Goirle, naar het klooster Nieuwkerk waar hij zijn opleiding afmaakte en op 14 juni 1924 tot priester gewijd werd. Op 4 januari 1927 vertrok hij weer naar Loon op Zand. Hij woont dan in het Antonius Missiehuis in Kaatsheuvel waar studenten opgeleid werden. Na 9 jaar gaat hij op 15 oktober 1936 weer terug naar Goirle waar hij 16 oktober wordt ingeschreven. Hij woont dan op Nieuwkerk in het klooster van de paters aldaar. Hij werd 17 september 1936 tot provinciaal overste van zijn congregatie benoemd, de Missionarissen van de Heilige Familie, en verhuist in die functie naar het net nieuwgebouwde klooster aan de Tilburgseweg Goirle waar hij als overste het bijna meteen aan de stok krijgt met de gemeente. Ook gaat hij in deze periode naar Ned. Oost-Indië om daar de leden van zijn orde te bezoeken, getuige enkele foto’s van dit bezoek in de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam.


Arie kouwenhoven indie.jpg

Rechts: De Dajak Liberatus met pater Kouwenhoven bij een door hem voor het missiemuseum van de MSF gemaakt model van een Langhuis Laham.

Naar Nijmegen

Op 22 februari '44 wilde hij een zieke confrater bezoeken in sanatorium “Dekkerswald” te Groesbeek bij Nijmegen, maar kwam op het station aldaar in een bommenregen terecht. Hij werd ernstig gewond en bezweek kort erop aan zijn verwondingen. Het waren zware bommen uit Amerikaanse bommenwerpers die een groot deel van het Nijmeegse stadscentrum troffen. Dit 'gelegenheidsbombardement' was geen vergissing. Het stationsgebied van bezet Nijmegen was namelijk een van de "targets of opportunity" toen de doelen in Duitsland wegens slecht weer onbereikbaar bleken. Deze ramp kostte bijna 800 burgers het leven. Station en stationsemplacement vormden een doelwit voor de bommenwerpers. Alleen al op het Stationsplein kwamen ca. vijftig mensen om het leven.

Bronnen

  • Nijmeegs onderzoek
  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregister Goirle.
  • BHIC: Bevolkingsregister Grave
  • wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Collectie_Tropenmuseum_TMnr_60051366.jpg.
  • Archief Stichting Erfgoed Goirle “De Vyer Heertganghen”: Bidprentje Pater A. Kouwenhoven.

Literatuur

  • Ben Loonen (eindred.), e.a.: “Goirle 1940-1945…een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.
  • Gemeente Nijmegen: “Geraakt in het hart”, Nijmegen 2000.
  • Gerrit van Heeswijk: “Rumoer in de Heiningenstraat”, in “De Schutsboom”, blad van heemkundekring “De Vyer Heertganghen” te Goirle, 2018, jrg. 38, nr. 1.

voetnoot 1

De provinciaal overste regelde zaken betreffende de congregatie in de provincie. Een provincie van een kloosterorde is wat anders dan een kerkprovincie binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Een 'kloosterprovincie' kan meerdere landen omvatten of andersom, een land meerdere provincies (bijvoorbeeld onderverdeeld naar taal). Het bestuur van zo een provincie heet een provincialaat.