Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kapelstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Het Goirke
Datum besluit: B & W 22 april 1954
Jaar: 1881



De straat lopende vanaf de Ringbaan-Noord, tegenover de Waalstraat, zuidoostwaarts tot de Goirkestraat. (Het zuidelijk gedeelte van de Stokhasseltkerkstraat wordt hierdoor vernaamd.)


Kapelstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

500272.jpg



De Hasseltse kapel in 1938.



Vroeger liep de Kapelstraat vanaf de Goirkestraat via de Oude Kapelstraat in westelijke richting naar de Hasseltstraat, ongeveer waar nu de Hasseltrotonde is. De Hasselstraat liep toen naar het Hasseltplein, waar de Hasseltse kapel staat. Op 8 oktober 1881 wordt de Kapelstraat voor het eerst officieel vastgesteld, lopende van de Wed. Swagemakers (Goirke) langs Eras naar de Hasseltstraat.


De Hasseltse kapel werd omstreeks 1530 gebouwd en is daarmee het oudste monument van onze stad. In 1540 wordt de kapel voor het eerst in een archiefstuk vermeld. Laureys Peters Verschueren legateerde in zijn testament tien stuivers aan onser Liever Vrouwen in der capellen aen die Hasselt. Het Mariaklokje dateert uit 1536. Het is van de Bossche klokgieter Jasper Moer. Op de klok staat de tekst MARIA IS MYNEN NAEM JASPER MOER MAECKTEN MIJ INT JAER ONS HEEREN MCCCCCXXXVI. Tussen 1743 en 1794 heeft de kapel dienst gedaan als weverswoning. Uri Nooteboom schreef in zijn boek Jeugd in een fabrieksstad (1942) hierover: Er heeft nadien enen wever in gewoond, het bedehuisje heeft gedaverd van het gekletter van een getouw. Er is een herberg in geweest. Er werd in het kleine heiligdom jenever gedronken en brandewijn in kleine heldere glaaskes, er werd bier getapt en kaartgespeeld des Zondags en door enen zatten mens misschien wel gevloekt. In 1972 is de Hasseltse kapel geheel gerestaureerd. Nog steeds vindt erin de meimaand een speciale Mariaverering plaats en de kapel en omgeving ademen de sfeer van een echt bedevaartsoord.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).