Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Illegale pers

In de bezettingstijd werden in Tilburg verschillende illegale blaadjes uitgegeven. In 1940 begonnen de communisten met de uitgave van Vrede en vrijheid. Het was vermoedelijk het eerste ondergrondse blaadje in Noord-Brabant. In 1943 werd het gecombineerd met De Waarheid, het blad van de CPN, dat na de bevrijding in december 1944 in Noord-Brabant als Volksdagblad voor bevrijd Nederland en als Weekblad voor het bezette gebied verscheen.

In 1942 vervaardigde Frans van Bilsen het krantje De Stem van Vrij Nederland, in 1943 onder de naam De Stem en na zijn dood voortgezet door G. Derckx en B. de Wijs. Zij werden echter door de Duitsers opgepakt en in Vught gefusilleerd. De broer van Derckx, A. Derckx, heeft de uitgave nog enige tijd vanuit Utrecht voortgezet. Na de bevrijding werd de naam door een dagblad in Breda overgenomen.

In 1943 verscheen Brabantsche Studentenbrieven. De ondergedoken studenten die vanaf 5 mei 1943 voor de ‘Arbeitseinsatz’ werden gedeporteerd, hadden hun blad Het Gastmaal, dat onder leiding van G. Freeman werd uitgegeven door het Brabantsche Studentengilde van O.L. Vrouw. L.J. van de Gevel en H.C.C. Want gaven vanaf juni 1944 tot aan de bevrijding op 27 oktober 1944 in totaal 1185 nummers uit van de Berichten van de GPD. De firma K.E.C. Want en Zn. had vanaf februari 1943 het bulletin Geallieerde Persdienst uitgegeven.

De Nieuwsbode, die aanvankelijk als blaadje van De Vrije Pers in Utrecht werd uitgegeven, werd in augustus 1944 door J. Merkx in Tilburg zelfstandig voortgezet. De naam werd spoedig gewijzigd in De Laatste Vuurproef, omdat het blaadje was geïnfiltreerd.