Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Martron, Huub

Huub Martron (Den Haag, 1923-Rijen 2005) was een pianist en entertainer, die vooral bekend was in de begintijd van de televisie. Samen met zanger/gitarist Jo Maijer vormde hij het duo Maijer en Martron, dat in de jaren vijftig veelvuldig optrad voor de radio (met name in De Bonte Dinsdagavondtrein) en de tv (met name in de Weekendshow). Buiten de uitzendingen traden ze vooral op in de Haagse horeca of tijdens tournees door België, Frankrijk en Zwitserland. Toen het duo een aanbod kreeg om ook door Denemarken te toeren, wilde alleen Maijer hier op in gaan. Jo Maijer zou in de jaren daarna door Scandinavië blijven toeren.

Martron zou tot in de eerste helft van de jaren tachtig nog regelmatig in radio- en tv-programma’s verschijnen. Hij werkte voor AVRO, VARA, KRO, KRO/RKK, NOS en TROS. Martron verscheen o.a. in TV-shows van Rudi Carrell en Ronnie Tober. Hij werkte voor verschillende radioprogramma’s samen met Jules de Corte. Voor de radioquiz Raden maar van Kees Schilperoort schreef en zong Martron begin jaren zeventig de populaire jingle ‘Ja, dat is mis, ja dat is mis, omdat het heel wat anders is’.

Voor het omroepblad TeleVizier verzorgde hij in de jaren zeventig de rubriek Goed Geschoten.

In 1971 speelde Martron de hoofdrol in een commercial voor De Gele Gids (later Gouden Gids genoemd), welke zowel in Nederland als op het filmfestival van Cannes bekroond werd als beste commercial. Ook acteerde hij in commercials voor SUS Loterijen, Sony, TeleVizier en De Jong Intrareizen, waarvoor hij ook het gezicht was in de krantenadvertenties.

In 1982 ging in de Studiozaal van de Tilburgse Stadsschouwburg zijn theaterprogramma ‘Echte boter op je hoofd’ in première.

In 1993 verscheen van zijn hand nog ‘Ze doen maar, maar ik ook’, een bundel aforismen, gedichten en liedteksten.

Huub Martron woonde sinds begin jaren zestig in Brabant. Aanvankelijk in Tilburg. Na verschillende omzwervingen (o.a. Eindhoven en Oosterhout) vestigde hij zich vanaf 1971 in Rijen, waar hij de rest van zijn leven zou blijven wonen.

In 2019 kwam Martron opnieuw in de belangstelling door een zesdelige radioserie die Ko de Laat maakte voor het radioprogramma Andermans Veren. In 2020 werd deze serie in een uitgebreidere versie opnieuw uitgebracht als podcast.