Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hubertushof (Udenhout): verschil tussen versies

k (Hubertushof hernoemd over de doorverwijzing Hubertushof (Udenhout))
Regel 23: Regel 23:
 
== Herkomst ==
 
== Herkomst ==
  
Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom
+
Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom tijdens een jachtpartij in de Ardennen op Goede Vrijdag in het jaar 683. Toen hij een hert wilde schieten, draaide het hert zich om een toonde zijn gewei met daartussen een stralend kruis. Sindsdien wijdde weduwnaar Hubertus zijn verdere leven aan de verspreiding van het evangelie. Hij bracht het tot bisschop van Maastricht en Luik. Hubertus, geboren omstreeks 656 en gestorven in 727, werd in 744 heilig verklaard. Hij is niet alleen patroon van de jacht en de jagers, maar ook beschermheilige tegen hondsdolheid.
tijdens een jachtpartij in de Ardennen op Goede
+
Bron: Rob van Putten.
  
Vrijdag in het jaar 683. Toen hij een hert wilde schieten, draaide
 
het hert zich om een toonde zijn gewei met
 
  
daartussen een stralend kruis. Sindsdien wijdde weduwnaar Hubertus
+
Tussen de Zeshoevenstraat, de Van Heeswijkstraat en het Tongerloplein ligt het Hubertushof, genoemd naar de Heilige Hubertus. Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het Christendom tijdens een jachtpartij in de Ardennen op Goede Vrijdag in het jaar 683. Toen hij een hert wilde schieten, draaide het dier  zich om een toonde zijn gewei met daartussen een stralend kruis. Sindsdien wijdde Hubertus zijn verdere leven aan de verspreiding van het evangelie. Hij bracht het tot bisschop van Maastricht en Luik. Hubertus, geboren omstreeks 656 en gestorven in 727, werd in 744 heilig verklaard. Hij is niet alleen patroon van de jacht en de jagers, maar ook beschermheilige tegen hondsdolheid. Waarschijnlijk is deze naam destijds gekozen door burgemeester Hoefsloot. Mogelijk is hij op het idee gekomen naar aanleiding van de slipjacht in Udenhout, waar Hubertus de beschermheilige van was.
zijn verdere leven aan de verspreiding van het evangelie. Hij
 
bracht het tot bisschop van Maastricht en Luik. Hubertus, geboren
 
omstreeks 656 en gestorven in 727, werd in 744 heilig verklaard.
 
Hij is niet alleen patroon van de jacht en de jagers, maar ook
 
beschermheilige tegen hondsdolheid.
 
 
 
 
 
 
 
Bron: Rob van Putten.
 
  
 
[[Categorie:Straten_van_Udenhout]]
 
[[Categorie:Straten_van_Udenhout]]
 +
[[Categorie:Toponiemen_in_Udenhout]]

Versie van 15 apr 2015 om 17:10

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam: Udenhout



Deze straat maakt sinds 1 januari 1997 deel uit van de gemeente Tilburg (voorheen gemeente Udenhout)


Herkomst

Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom tijdens een jachtpartij in de Ardennen op Goede Vrijdag in het jaar 683. Toen hij een hert wilde schieten, draaide het hert zich om een toonde zijn gewei met daartussen een stralend kruis. Sindsdien wijdde weduwnaar Hubertus zijn verdere leven aan de verspreiding van het evangelie. Hij bracht het tot bisschop van Maastricht en Luik. Hubertus, geboren omstreeks 656 en gestorven in 727, werd in 744 heilig verklaard. Hij is niet alleen patroon van de jacht en de jagers, maar ook beschermheilige tegen hondsdolheid. Bron: Rob van Putten.


Tussen de Zeshoevenstraat, de Van Heeswijkstraat en het Tongerloplein ligt het Hubertushof, genoemd naar de Heilige Hubertus. Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het Christendom tijdens een jachtpartij in de Ardennen op Goede Vrijdag in het jaar 683. Toen hij een hert wilde schieten, draaide het dier zich om een toonde zijn gewei met daartussen een stralend kruis. Sindsdien wijdde Hubertus zijn verdere leven aan de verspreiding van het evangelie. Hij bracht het tot bisschop van Maastricht en Luik. Hubertus, geboren omstreeks 656 en gestorven in 727, werd in 744 heilig verklaard. Hij is niet alleen patroon van de jacht en de jagers, maar ook beschermheilige tegen hondsdolheid. Waarschijnlijk is deze naam destijds gekozen door burgemeester Hoefsloot. Mogelijk is hij op het idee gekomen naar aanleiding van de slipjacht in Udenhout, waar Hubertus de beschermheilige van was.