Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henk Lelieveld: verschil tussen versies

(Maatschappelijk)
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox persoon
 
{{Infobox persoon
 
| naam          = Henk Lelieveld
 
| naam          = Henk Lelieveld
| afbeelding    = [[Bestand:Piet_de_Visser_1989_Multivision_en_Partners.jpg]]
+
| afbeelding    = [[Bestand:Henk_Lelieveld.jpg]]
 
| onderschrift  = Henk Lelieveld
 
| onderschrift  = Henk Lelieveld
 
| volledigenaam  =  
 
| volledigenaam  =  
Regel 10: Regel 10:
 
| nationaliteit  = Nederlands
 
| nationaliteit  = Nederlands
 
| beroep        =  
 
| beroep        =  
| bekendvan     = Voetbalclub Willem II
+
| bekend van     = Voetbalclub Willem II
 
| religie        =  
 
| religie        =  
 
| politiek      =  
 
| politiek      =  

Huidige versie van 10 jun 2023 om 14:07

Henk Lelieveld
Henk Lelieveld.jpg
Henk Lelieveld
Algemene informatie
Geboren 17 juni 1949, Goirle
Nationaliteit Nederlands

Henk Lelieveld: Een keeper moet heersen in het vijfmetergebied

Waar het begon

Al vroeg was Henk Lelieveld aan het straatvoetballen in de Hoefstraat in Tilburg én voor hem was er maar één positie: de goal. Zijn eerste wedstrijdervaring deed Henk op met de schoolvoetbaltoernooien in de paasvakantie. Hij kan zich nog precies herinneren dat hij met zijn school Tilburgs kampioen werd. Als prijs kregen alle spelers een vrijkaartje voor een wedstrijd van Willem II. Het is 1962 en in het doel van Willem II keepte Chris Feijt. Op dat moment was Feijt een van de beste keepers van Nederland. Henk werd door hem en door die wedstrijd alleen maar bevestigd in zijn keuze: "Ik ben en blijf keeper!"

Voetballoopbaan

In zijn loopbaan als keeper in het Nederlands betaalde voetbal heeft Henk Lelieveld bij drie voetbalclubs gespeeld; Baronie Breda, FC Haarlem en Willem II. In de Tweede Divisie bij Baronie Breda (117), in de Eerste divisie bij FC Haarlem en Willem II (79), in de Eredivisie bij FC Haarlem (44) en voor de KNVB Be-ker (4).

Baronie; Tweede Divisie

Zijn loopbaan begon bij Baronie in Breda. In vier seizoenen, van 1967 tot 1971, stond hij 117 wedstrijden in de goal. Bij Baronie was George Knobel de trainer, die nog aan het begin van zijn loopbaan stond. Na Baronie trainde Knobel o.a. Ajax, het Nederlands Elftal én Willem II.

FC Haarlem; Eerste Divisie en Eredivisie

Tijdens een training van het militaire elftal in Zeist, onder leiding van Jan Zwartkruis, stond Henk in de goal. Bij deze training waren alle trainers van het betaald voetbal aanwezig. Ook Joop Brand, trainer van FC Haarlem, was erbij. Hij was op zoek naar een nieuwe keeper. Joop Brand had Henk al een keer zien keepen in het militair elftal in een interland tegen Italië. De toenmalige eerste keeper van FC Haarlem, Piet Paternotte, was dusdanig aan zijn schouder geblesseerd dat hij moest stoppen met betaald voetbal. Joop Brand was onder de indruk van de prestaties van Henk en dat leidde tot een verbintenis met FC Haarlem van 1971 tot 1974.

Bij FC Haarlem speelde Henk 68 keer in de basis in de seizoenen 1971-1972 in de Eerste Divisie en Eredivisie in de twee seizoenen 1972-1973 en 1973-1974 Eredivisie. Het eerste seizoen 1971-1972 van Henk bij FC Haarlem in de Eerste Divisie was direct al een groot succes. Het voorgaande seizoen was FC Haarlem gedegradeerd uit de Eredivisie en het lukte FC Haarlem kampioen te worden van de Eerste Divisie en na één jaar terug te keren naar de Eredivisie. Met 23 tegendoelpunten in 40 wedstrijden was hij een van de minst gepasseerde keepers van het betaalde voetbal. Ook over de prestaties in de twee seizoenen 1972-1973 en 1973-1974 in de Eredivisie kan Henk tevreden zijn; het seizoen 1972-1973 sluit hij af met een 11e plaats en het volgende seizoen met een 12e plaats. FC Haarlem lukte het regelmatig om punten te pakken tegen de topploegen van Nederland.

In de drie jaren bij FC Haarlem kwam Henk in aanraking met twee toptrainers. Van 1971 tot 1973 was Joop Brand trainer. Op 1 augustus 1973 werd het stokje overgenomen door Barry Hughes. Deze zou tot 1980 trainer blijven bij FC Haarlem. Henk heeft van beide trainers veel geleerd en had er een goede band mee. Over Barry Hughes is hij nog steeds vol complimenten. Het was een trainer die een sterk accent legt op teamvorming en samenwerking. Hij was zelfs in staat om van ‘los zand nog modder te maken’. Verder was hij goudeerlijk en vol ambities om te winnen.

Willem II; Eerste Divisie

Ondanks het feit dat Henk het bij FC Haarlem goed naar zijn zin had en hij op het niveau van de Eredivisie speelde bleef bij hem en zijn vrouw het verlangen overheersen om terug te keren naar Brabant. Willem II was op zoek naar een nieuwe keeper en de clubleiding had zijn zinnen gezet op Henk, om hem een contract aan te bieden. Met veel pijn in het hart liet Barry Hughes Henk gaan. Henk maakte zijn debuut bij de Tricolores op 18 augustus 1974 in een thuiswedstrijd tegen VVV. De Tricolores wonnen met 3-0 met goals van Harry Hilverts en twee van Hans Eijkenbroek. In dat seizoen speelde Henk o.a. met Johan Huijbregts, Johan Havermans, Cor Stolzenbach, Don van Riel en Wim Hofkens. Willem II eindigde op de 14e plaats.

In het volgende seizoen 1975-1976 maakten in het eerste elftal Bud Brocken en Henk van Rooij hun debuut. Henk keepte dat seizoen 19 wedstrijden; de overige wedstrijden werden gekeept door Bas van Noortwijk. Een hardnekkige blessure veroorzaakt door een polsbreuk in zijn rechterhand speelde hem flink parten. Het was een nare breuk waar lang herstel voor nodig was. Willem II sloot het seizoen 1975-1976 af met een 9e plaats.


In de competitie in de Eerste Divisie van 1975-1976 speelt ook Henks vorige werkgever FC Haarlem, dat het jaar daarvoor gedegradeerd was uit de Eredivisie. Op 20 augustus 1975 was de wedstrijd Willem II – Haarlem. Henk stond in de goal en kon niet voorkomen dat FC Haarlem met 1-0 won. De return in Haarlem was voor de Tricolores dramatisch. Op 11 januari 1976 stond bij Willem II Bas van Noortwijk in de goal. FC Haarlem liet niets heel van de Tilburgers en won met 9-1. De grootste nederlaag van Willem II ooit.

In het volgende seizoen 1976-1977 staat Henk 9 keer in de basis. De overige wedstrijden werden gekeept door Peter van Dijk en Dragan Samardzic. Zijn laatste wedstrijd bij Willem II speelde Henk op 1 mei 1977; de thuiswedstrijd tegen Excelsior met als uitslag 1-1. Brocken maakte de Tilburgse goal. Op 1 juli 1977 op 28-jarige leeftijd zet Henk een punt achter zijn professionele loopbaan als keeper. De blessure aan de rechterpols blijft hem parten spelen.

Keeperstrainer

Na dat seizoen werd Henk benaderd door de trainer van DESK Jos Wap, die had een reservekeeper én een keeperstrainer nodig. Henk keepte bij DESK nog een paar wedstrijden, maar zette zijn ervaring als keeper om in het trainen van van keepers. Henk ging met Jos Wap mee toen die voor twee seizoenen (1980-1981 en 1981-1982) naar hoofdklasser RKC in Waalwijk vertrok. In 1982 werd RKC kampioen en maakte de overstap naar het betaalde voetbal in de Eerste Divisie.

Terugblik

Na ruim 15 jaar actief geweest te zijn bij diverse voetbalclubs zette Henk in 1982 een punt achter zijn carrière als voetballer en trainer. In de afgelopen jaren is het vak van keeper danig veranderd. Was een keeper vroeger vooral een ballenvanger, nu is de keeper ontwikkeld tot een meevoetballende keeper die moet anticiperen op wat er gaat gebeuren en die een sleutelrol vervult bij het hervatten van het spel. Vroeger was hij de sluitpost en vaak ook wat geïsoleerd; nu is de keeper een stevig onderdeel van het team.

Voor Henk is Eddy Pieters Graafland nog steeds een van de toonaangevende keepers uit het verleden. Zijn carrière is met 8 jaar Ajax en 12 jaar Feyenoord en met 510 wedstrijden bij die clubs en 47 wedstrijden bij het Nederlands Elftal uniek. Als keeper was hij sterk in zijn doelgebied.

Nederland heeft volgens Henk een keepersprobleem. Het wordt veroorzaakt doordat veel keepers de basisvaardigheden en basiscompetenties van het keepersvak missen. Er is iets mis in de training van vaardigheden op alle terreinen. Het valt hem op dat de keepers nog steeds worden opgeleid om ballen te stoppen, terwijl de vaardigheden om mee te voetballen zelden worden getraind. Daar gaat het dan ook mis. Twee keepers springen er voor Henk op dit moment (2022) in positieve zin uit en dat zijn Lars Unnerstall bij FC Twente en Remko Pasveer bij Ajax.

Maatschappelijk

Henk volgde, na zijn middelbare school, in 1966-1970 de HTS in Breda. Zijn werkveld was vooral de kunststofindustrie waar hij verantwoordelijk was voor onderhoud en service. Vanaf 2018 is hij als vrijwilliger betrokken bij Football Memories van Willem II.


Bronnen

Wikipedia (diverse pagina’s)
Website Transfermarkt
Diverse gesprekken met Henk Lelieveld in augustus 2022


Met dank aan Jos Derksen.