Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Grinsven & Zn., A. van: verschil tussen versies

Regel 42: Regel 42:
  
 
==Gezinskaart==
 
==Gezinskaart==
[[Grinsven & Zn., A. van (Gezinskaart)|Grinsven, Antonius Petrus Paulus Cornelius]]
+
[[Grinsven & Zn., A. van (Gezinskaart)|Grinsven, Antonius Petrus Paulus Cornelius van]]
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==

Versie van 13 jun 2016 om 21:35

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van


Grinsven & Zn., A. van
Afbeelding gewenst
Type bedrijf textielagentuur en kunstwolfabriek
Vestigingsadres Ringbaan Oost 102 (na 1943; voorheen andere nummering)
Datum oprichting 01-01-1933: Van Grinsven als textielagent; 19-07-1940 omgezet in vennootschap onder firma onder de naam: A. van Grinsven & Zonen en bedrijf gewijzigd in: agentuur en commissiehandel in textielgoederen en aanverwante artikelen en kunstwolfabriek. 29-10-1951: omzetting in Naamloze Vennootschap en 30-03-1972 in Besloten Vennootschap.
Datum opheffing 02-03-1979: beëindiging activiteiten en opheffing onderneming. Daarna voortgezet als B.V. in liquidatie met P.C.A. van Grinsven als vereffenaar. Datum definitieve officiële opheffing: 11-04-1984.
Eigenaars / oprichters Antonius (Toon) P.P.C. van Grinsven (vader) en de zonen Antonius (Toon) P.J.M. en Petrus (Pieter) C.A.
Opvolging 03-01-1955 door zoon Christianus (Chris); 15-03-1966: uittreding van vader Antonius P.P.C. (overlijden), 30-09-1975 van zoon Christianus J.M. en 18-09-1982 van zoon Antonius P.J.M. (overlijden); hierdoor is na 1982 de enige overgebleven directeur Petrus (Pieter) C.A. zelfstandig bevoegd de vennootschap te vertegenwoordigen.
Familieverbanden Vader Antinius richt vennootschap op met twee zonen, Antonius en Petrus. In 1955 treedt de derde zoon, Christianus, als directeur toe.
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Maatschappelijk kapitaal hfl. 400.000, verdeeld in 6 prioriteitsaandelen en 394 gewone aandelen van elk f 1.000.
Innovatieve aspecten fabricage van kunstwol en effiloché, benevens contonine (vlasvezel).

Het bedrijf is tevens ververij en verdelingsbedrijf van wol en wolafvalstoffen. Uitbreiding met groothandel in wol, wolafvalstoffen en aanverwante artikelen. De kunstwolfabriek kocht wol en wolafvalstoffen in bij toddenboeren, of afvalpartijen van wollenstoffenfabrieken. Na bewerking werd de kunstwol verkocht aan kunstwolspinnerijen. Er werden dus geen consumentenproducten vervaardigd.

Reikwijdte van het bedrijf regionaal

Algemene omschrijving

In 1933 begint Toon van Grinsven vanuit zijn huisadres, Gerard van Swietenstraat 73, Tilburg, de firma A. van Grinsven, textielagent. In 1940 gaat hij samenwerken met zijn zonen, daartoe wordt de firma A. van Grinsven omgezet in de vennootschap onder firma A. van Grinsven & Zonen, met de zonen Toon en Pieter als medefirmanten. Naast de textielagentuur wordt dan ook kunstwolfabriek als soort bedrijf opgegeven. Maar de activiteiten van de kunstwolfabriek worden waarschijnlijk grootschalig van aard als in 1943 de firma verhuist van het oude huisadres naar het nieuwe bedrijfspand Ringbaan Oost 13, waar zowel het kantoor als de fabriek worden gehuisvest. De activiteiten van de fabriek worden in 1949 uitgebreid met een ververij en veredeling van wol en wolafvalstoffen. Een verdere uitbreiding vindt plaats later in dat jaar als ook de groothandel in deze artikelen tot de bedrijfsactiviteiten worden genoemd. In 1951 wordt de vennootschap onder firma omgezet in een naamloze vennootschap met een gestort kapitaal van hfl. 136.000, met de bestaande firmanten als aandeelhouders. Na het overlijden van vader Toon in 1966 wordt in datzelfde jaar de Nederlandse Vezel Maatschappij opgericht, een dochteronderneming van de firma, gespecialiseerd in de handel in textiel en synthetische stoffen. De firma gaat in 1972 over in een BV als gevolg van de nieuwe wetgeving inzake open- en besloten vennootschappen. De jongste zoon, Chris, treedt in 1979 uit de firma, die in dat jaar ook haar activiteiten staakt en zich beperkt tot het beheer van vermogen. De handelspoot, de Nederlandse Vezel Maatschappij, wordt in datzelfde jaar opgeheven.

Na het overlijden van Toon neemt zijn broer Pieter de vereffening van de boedel over, tot in 1984 de vennootschap officieel wordt opgeheven.

Gezinskaart

Grinsven, Antonius Petrus Paulus Cornelius van

Opmerkingen

1. In 1940 plaatst het personeel van de Kunstwolfabriek Fa. Van Grinsven en Zonen een dankbetuiging aan de directie in de krant voor het extra weekloon.

2. De brandweer wordt gealarmeerd voor een kleine brand in de kunstwolfabriek aan het kanaal nabij de Bosscheweg, doch toen zij ter plaatse kwam was het vuur reeds geblust.

3. Eerste gastarbeiders in Tilburg; een groep van twaalf Turken is omstreeks 1966 werkzaam bij de kunstwolfabriek Van Grinsven.

4. 01-03-1966: oprichting van de Nederlandse Vezel Maatschappij, een dochteronderneming van A. van Grinsven en Zonen N.V. met als doel de handel in synthetische, kunstmatige en natuurlijke textielvezels in de meest uitgebreide zin. Opgeheven per 01-03-1979, ontbinding van de vennootschap per 06-03-1980.

Archivalia