Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Garenfabriek Patrijs

Dit bedrijf wordt onderzocht door Baalen, Wim van


Garenfabriek Patrijs
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Garenfabriek: inkoop, be- en verwerking van wollen en katoenen garens en de verhandeling daarvan als brei-, stop- en ...garens.
Vestigingsadres Besterdstraat 21, Tilburg
Datum oprichting 12 augustus 1947
Datum opheffing 16 november 1951
Eigenaars / oprichters Willem Maria Mols
Opvolging De eigenaar Willem Mols verplaatst zijn bedrijf in 1951 naar Wijchen. Het complex aan de Besterdstraat 21 wordt overgenomen door de Firma Horsten & Co., die er een loonweverij exploiteert.
Familieverbanden De vader van Willem Mols, Josephus Mols, is koopman van beroep en geboren in Tilburg. Vanaf 1938 woont hij in het pand Molenstraat 162a met zijn eigen familie en met zijn schoonzuster en dochter.

De moeder van W.M. Mols, Cornelia Beerens, is ook geboren in Tilburg en de dochter van een fabrieksarbeider. Vanaf 1931 woonde zij in het pand Molenstraat 136.

Herkomst eigenaars / oprichters Willem Mols is geboren in Tilburg, net als zijn vrouw en zijn vader. Maar zijn moeder, Joanna Schuurs was afkomstig uit Wijchen. En dat is ook de gemeente waar Willem Mols in 1951 zijn bedrijf naartoe verhuist.
Herkomst vreemd kapitaal onbekend
Innovatieve aspecten Bij de aanvraag van de hinderwetvergunning in 1948 beschikt Garenfabriek Patrijs over 2 twernmachines, diee met 12 elektromotoren worden aangedreven (gezamenlijk 53 pk), alsmede 6 handgedreven haspelmachines. De fabriek is dan overigens al geruime tijd in bedrijf. Op 31 augustus 1949 wordt de vergunning toegekend.
Reikwijdte van het bedrijf onbekend

Algemene omschrijving

In 1947 start Willem Mols de garenfabriek in het pand Besterdstraat 21. Dit is een ruim perceel, dat aan de andere zijde doorloopt tot aan de Molenstraat, zodat voor de adressering van de fabriek ook Molenstraat 160a wordt gebruikt. En de eigenaar Mols woont op hetzelfde perceel in het woonhuis met het adres Molenstraat 162a. Ook was daar al vanaf de jaren '30 de zaak van zijn vader, J.M. Mols koopman in borstelwerken, gevestigd. In 1949 wordt met terugwerkende kracht de hinderwetvergunning verkregen voor de garenfabriek. In januari 1951 wordt het bedrijf door de eigenaar overgeplaatst naar de gemeente Wijchen.

Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen

Archivalia