Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Frits Janssen: verschil tussen versies

(Opgegroeid in Oostum)
 
Regel 16: Regel 16:
  
 
=====Opgegroeid in Oostum=====
 
=====Opgegroeid in Oostum=====
Frits Janssen is geboren op 1 februari 1937 in Helden Panningen en opgegroeid in Oostrum. Onder de oorlog was er een jaar lang geen school geweest. Toen Frits als 13-jarige jongen naar Udenhout kwam, moest hij eerst nog naar klas 6 van de lagere school. Daarop volgde de Mulo A in Oisterwijk en de Mulo B in Tilburg.  
+
Frits Janssen is geboren op 1 februari 1937 in Helden Panningen en opgegroeid in Oostrum. Onder de oorlog was er een jaar lang geen school geweest. Toen Frits als 13-jarige jongen naar Udenhout kwam, moest hij eerst nog naar klas 6 van de lagere school. Daarop volgde de Mulo A in Oisterwijk en de Mulo B in Tilburg. Frits overleed in Tilburg op 21-11-2020
  
 
=====De Hogere Zuivelschool=====
 
=====De Hogere Zuivelschool=====

Huidige versie van 3 mrt 2022 om 18:08

Frits Janssen
IMG 8498 - Frits Janssen.JPG


Directeur van de Udenhoutse zuivelfabriek

Frits Janssen was door het bestuur van Zuivelfabriek St.-Isidorus aangewezen om zijn vader op te volgen als directeur van de Udenhoutse Zuivelfabriek. Dat besluit was al genomen voor de fusie met CTM vaste vormen had gekregen. Frits kreeg per 10 juni 1963 bijzonder verlof voor een langdurig verblijf in het buitenland. Het was de bedoeling dat Frits per 31 januari 1965 terug zou komen en dan meteen de nieuwe directeur zou zijn. Maar dat is ingehaald door de fusie met de CTM per 10 januari 1965.

Opgegroeid in Oostum

Frits Janssen is geboren op 1 februari 1937 in Helden Panningen en opgegroeid in Oostrum. Onder de oorlog was er een jaar lang geen school geweest. Toen Frits als 13-jarige jongen naar Udenhout kwam, moest hij eerst nog naar klas 6 van de lagere school. Daarop volgde de Mulo A in Oisterwijk en de Mulo B in Tilburg. Frits overleed in Tilburg op 21-11-2020

De Hogere Zuivelschool

In die jaren had Frits al veel gezien op de melkfabriek. Hij wist hoe de centrifuge werkte, Willeke Janssen nam hem mee naar de stoomketel, Sjef de Kort leerde hem lassen en hij verdiende er zijn vakantiegeld. Na een verkeerde keuze voor de HTS volgde de opleiding aan de Hogere Zuivelschool in Den Bosch, een opleiding met slechts 12 leerlingen in de klas. Daar ontwikkelde Frits zijn liefde voor de Zuivelindustrie en met name op de technisch aspecten ervan. Hij volgde stages in onder andere Bergeijk, Boekel en Sint-Maartensvlotbrug. Hij mocht de 2e fase van de nieuwbouw van de Udenhoutse fabriek verbinden met zijn studie. En hij mocht samen met Franse onderzoekers meewerken aan een internationaal onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek te Ede. Frits behaalde zijn diploma in 1960 en werd voor zijn uitmuntende studieresultaten onderscheiden met de Pater Van den Elsenpenning. Dat leverde een studiebeurs op aan de universiteit van Wageningen en via deze universiteit een stageplek aan de Centrale del Latte te Milaan. Daar deed hij samen met een Zweedse student onderzoek naar radioactiviteit in de melk te Milaan als gevolg van de Franse kernproeven in de Sahara. In Udenhout was Frits intussen benoemd tot assistent-directeur, speciaal belast met de nieuwbouw van de fabriek, die in 1962 werd opgeleverd. Frits was 7 dagen 24 uur aan de fabriek verbonden.

Uitzending door de Verenigde Naties

En toen kwam er een cadeautje langs, namelijk een mogelijkheid om te worden uitgezonden namens de Verenigde Naties, hetgeen op zijn pad kwam vanwege zijn reeds opgebouwde nationale en internationale contacten. Op 1 mei 1963 vertrok Frits naar Pakistan, echtgenote en pasgeboren zoon Freek gingen mee. Het avontuur zou bijna twee jaar duren, tot 1 april 1965, maar in de tussentijd is Frits wel enkele keren naar Udenhout gekomen voor overleg met bestuur en commissarissen, met name in het kader van de fusie met CTM die op 10 januari 1965 haar beslag kreeg. Frits voerde niet zelf de fusieonderhandelingen. Dat deden Peer van Balkom en Harrie Scheepens, maar zij wilden Frits nauw betrokken houden.

Campina

Frits werd lid van de directie van CTM, standplaats Udenhout, onder andere belast met de productie op de Udenhoutse fabriek. In 1971 volgde de fusie van CTM met de Sint-Jan Den Bosch. In 1972 al waren er keuzes gemaakt dat alle producten het merk Campina moesten krijgen. Alles moest Campina worden en Frits Janssen werd met die klus belast. Het waren veertien prachtige maanden.

Dumaco

En vervolgens klopte Adviesbureau Berenschot – Moret – Bosboom voor opnieuw een internationale klus, voor de duur van een jaar, nu voor de wederopbouw van Biafra in het huidige Nigeria. Het leidde er toe dat Frits uit Campina stapte en op 1 maart 1978 zijn eigen bedrijf oprichtte: Dumaco, dat staat voor Dutch Marketing Consultancy. Later richtte hij nog een dochteronderneming op: Dairy Consulting Holland BV. Frits werd internationaal adviseur in vooral de zuivelindustrie en tot ver na zijn pensioen bracht hem dat de wereld over, Nigeria, Mali, Mexico, Honduras, Egypte, Saoedi Arabië, India, Pakistan, Iran, Sri Lanka, Rusland, Thailand, Suriname, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en vele landen meer.