Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Erven, Henricus Cornelis: verschil tussen versies

 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
| naam                    = Henricus Cornelis van  Erven  
+
| naam                    = Henk Erven  
| afbeelding              =  
+
| afbeelding              = [[Bestand:Henk erven foto.gif]]
 
| onderschrift            =  
 
| onderschrift            =  
| volledige namen        = Henricus Cornelis van  Erven  
+
| volledige namen        = Henricus Cornelis Erven  
 
| geboortedatum          = 07-02-1930
 
| geboortedatum          = 07-02-1930
 
| geboorteplaats          = Oirschot
 
| geboorteplaats          = Oirschot
| adres                  = E 25
+
| adres                  = Krukkerd 3
 
| woonplaats              = Oirschot
 
| woonplaats              = Oirschot
 
| burgerlijke staat      =  
 
| burgerlijke staat      =  
Regel 13: Regel 13:
 
| overlijdensdatum        = 05-11-1944
 
| overlijdensdatum        = 05-11-1944
 
| plaats van overlijden  = Tilburg
 
| plaats van overlijden  = Tilburg
| bijzonderheden          = Henricus van Erven verloor het leven door een landmijn.
+
| bijzonderheden          = Henk Erven verloor het leven door een booby-trap
 
 
 
}}
 
}}
 
 
'''''Geef de oorlog een gezicht!'''''  
 
'''''Geef de oorlog een gezicht!'''''  
  
Regel 28: Regel 26:
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.   
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.   
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
 +
 +
 +
'''Henricus Cornelis Erven''' (Geb 7-2-1930 Oirschot – gest. 5-11-1944 Tilburg), scholier. Zoon van Hendrikus Erven (1901-1966) en Gerardina Adriana van den Hout (1903-1986).
 +
 +
==Achtergrond en jeugd==
 +
Henk wordt op 7 februari 1930 te Oirschot geboren als zoon van Hendrikus Erven, landbouwer, en Gerardina Adriana van den Hout
 +
Hij werd geboren op de boerderij van zijn ouders aan de Krukkerd 3  in Oirschot. Henk was de oudste zoon in het gezin Erven waar tussen 1929 en 1947 elf kinderen geboren werden; twee zonen en negen dochters. Twee zijn op jonge leeftijd overleden.  Na de lagere school ging Henk naar de Apostolische School “St. Theresia” van de Paters Assumptionisten in Boxtel waar jongens  van 12 tot 14 jaar weden opgenomen die het “ernstige verlangen hebben priester-kloosterling in de Congregatie te worden”
 +
 +
Tijdens de oorlog  had de familie Erven twee onderduikers . Een kwam uit Vught, de andere uit Tilburg. Henk mocht na de bevrijding  op 5 november mee naar Tilburg waar in dat weekend de eerste bevrijdingsfeesten gehouden werden. Op zondag rond 16.30 uur beklimt  Henk samen met een aantal anderen de toren van de St Josephkerk op de Heuvel. Vanuit de toren zullen ze goed zicht hebben op het kampvuur dat de verkenners op de Heuvel ontstoken hebben.
 +
 +
==Gebeurtenis==
 +
Na het vertrek van de Duitse militairen was het bekend dat in de toren van de Heuvelse kerk, die als uitkijkpost gediend had,  landmijnen en prikkeldraadversperringen aangebracht waren. Direct na de bevrijding van Tilburg hebben Engelse militairen deze versperringen en de mijnen verwijderd. Als bewijs werd er met krijt op de kerktorendeuren een code geschreven dat de toren gezuiverd was.
 +
 +
Op de bewuste zondagavond wordt de sleutel van de torendeur bij de koster van de kerk opgehaald. Deze is er van overtuigd dat de toren veilig is. Het gezelschap, 3 leden van de familie van Hassel van de Heuvel 59, Joop Wessels en Henk Erven beklimt de trappen en aangekomen bij de ruimte waar de galmgaten zitten duwt Henk de deur verder open die al op een kier stond.
 +
Een achtergebleven booby-trap  veroorzaakt een hevige explosie waarbij Henk Erven omkomt en Joop Wessels zwaar gewond raakt.
 +
 +
Henk werd begraven op het parochiekerkhof van Spoordonk. Zijn naam wordt ook vermeld op het herdenkingsraam in de kapel van de H. Eik in Oirschot
 +
Bron: Van Den Herd, tijdschrift van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot
 +
 +
==Bronnen==
 +
*[https://www.deheerlijkheidoirschot.nl/2018/wp-content/uploads/2021/10/vandenherd-2013-01.pdf Artikel Van Den Herd jaargang 20 nummer 1 februari 2013]
 +
*Archief 29, Gemeentepolitie  te Tilburg 1844-1947, inv.nr. 559
 +
*Archief 565 Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/e9b1abf10b343dbd8fcf7dbfa5419189 invnr. 249 Personen, afkomstig van elders maar in de oorlogsperiode in Tilburg overleden]
 +
 +
==Literatuur==
 +
*Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==

Huidige versie van 22 mrt 2023 om 14:27

Henk Erven
Henk erven foto.gif
Volledige namen Henricus Cornelis Erven
Geboortedatum 07-02-1930
Geboorteplaats Oirschot
Adres Krukkerd 3
Woonplaats Oirschot
Overlijdensdatum 05-11-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Henk Erven verloor het leven door een booby-trap

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Henricus Cornelis Erven (Geb 7-2-1930 Oirschot – gest. 5-11-1944 Tilburg), scholier. Zoon van Hendrikus Erven (1901-1966) en Gerardina Adriana van den Hout (1903-1986).

Achtergrond en jeugd

Henk wordt op 7 februari 1930 te Oirschot geboren als zoon van Hendrikus Erven, landbouwer, en Gerardina Adriana van den Hout Hij werd geboren op de boerderij van zijn ouders aan de Krukkerd 3 in Oirschot. Henk was de oudste zoon in het gezin Erven waar tussen 1929 en 1947 elf kinderen geboren werden; twee zonen en negen dochters. Twee zijn op jonge leeftijd overleden. Na de lagere school ging Henk naar de Apostolische School “St. Theresia” van de Paters Assumptionisten in Boxtel waar jongens van 12 tot 14 jaar weden opgenomen die het “ernstige verlangen hebben priester-kloosterling in de Congregatie te worden”

Tijdens de oorlog had de familie Erven twee onderduikers . Een kwam uit Vught, de andere uit Tilburg. Henk mocht na de bevrijding op 5 november mee naar Tilburg waar in dat weekend de eerste bevrijdingsfeesten gehouden werden. Op zondag rond 16.30 uur beklimt Henk samen met een aantal anderen de toren van de St Josephkerk op de Heuvel. Vanuit de toren zullen ze goed zicht hebben op het kampvuur dat de verkenners op de Heuvel ontstoken hebben.

Gebeurtenis

Na het vertrek van de Duitse militairen was het bekend dat in de toren van de Heuvelse kerk, die als uitkijkpost gediend had, landmijnen en prikkeldraadversperringen aangebracht waren. Direct na de bevrijding van Tilburg hebben Engelse militairen deze versperringen en de mijnen verwijderd. Als bewijs werd er met krijt op de kerktorendeuren een code geschreven dat de toren gezuiverd was.

Op de bewuste zondagavond wordt de sleutel van de torendeur bij de koster van de kerk opgehaald. Deze is er van overtuigd dat de toren veilig is. Het gezelschap, 3 leden van de familie van Hassel van de Heuvel 59, Joop Wessels en Henk Erven beklimt de trappen en aangekomen bij de ruimte waar de galmgaten zitten duwt Henk de deur verder open die al op een kier stond. Een achtergebleven booby-trap veroorzaakt een hevige explosie waarbij Henk Erven omkomt en Joop Wessels zwaar gewond raakt.

Henk werd begraven op het parochiekerkhof van Spoordonk. Zijn naam wordt ook vermeld op het herdenkingsraam in de kapel van de H. Eik in Oirschot Bron: Van Den Herd, tijdschrift van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links