Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eijsermans, Franciscus Johannes

Franciscus Johannes Eijsermans
EijsermansFJ.jpg
Frans Eijsermans
Volledige namen Franciscus Johannes Eijsermans
Geboortedatum 04-02-1907
Geboorteplaats Goirle
Adres Fort Sint Michielstraat 23
Woonplaats Blerick
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Theodora Catharina Beekers
Beroep Smid bij Staatsspoorwegen, later machinist
Overlijdensdatum 29-10-1944
Plaats van overlijden Blerick
Bijzonderheden Omgekomen bij bombardement Maasbruggen bij Venlo/Blerick

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Franciscus Johannes Eijsermans (Geb. 11-10-1890 – overl. 29-10-1944). Smid en machinist, zoon van Johannes Baptist Eijsermans en van Hendrika Traa.

Achtergrond

Frans was een zoon van Tiest Eijsermans en Johanna Traa en werd op 11 oktober 1890 in Goirle geboren. Hij is de jongste van negen kinderen. Het katholieke jongensonderwijs bestond in die tijd alleen maar uit de Thomasschool van de fraters, dus we mogen aannemen dat hij die school bezocht heeft. Hij kiest ervoor om niet de textielindustrie in te gaan maar zal in de leer zijn geweest bij een smid, een beroep dat hij zelf ook uit gaat oefenen. Hij werkt gedurende enkele jaren als smidsknecht bij smeden in o.a. Sint Oedenrode, Oss en Berlicum.

Werk

Op 2 mei 1913 treedt hij in het huwelijk met Theodora Catharina Beekers, zijn 21-jarige vrouw uit Oss. Zij gaan dan in Boxtel, wijk Breukelen nummer B 294a wonen, in welk huis op 20 augustus 1914 hun eerste kind geboren wordt. Frans is dan echter niet thuis en de aangifte wordt gedaan door de verloskundige. Aangenomen mag worden dat hij op dat moment in de trein zat als leerling machinist. Heel traditioneel werd deze eerste jongen naar opa van vaderskant genoemd. Nadat in Boxtel nog zeven kinderen geboren waren verhuisde het gezin in 1932 naar Roermond en vandaar in 1933 naar Melick. Vandaar wordt nog een keer verhuisd naar Blerick waar hij ook dicht bij het station kon gaan wonen in de Fort Sint Michielstraat. Vanaf 1914 staat hij te boek als leerling machinist, vanaf 1919 als ondermachinist en vanaf 1928 als machinist. Zijn standplaats is eerst Boxtel, vanaf 1932 Roermond en vanaf 1936 Venlo.

Oorlog en bevrijding

Als de oorlog uitbreekt zal hij gewoon gewerkt hebben op het spoor. Waar op zijn werkstaat jaarlijks werd aangetekend dat hij als machinist werkzaam was, is de laatste aantekening van die aard in 1941 en vervolgens dat hij overleden is in 1944. Hij zal deelgenomen hebben aan de spoorwegstaking in 1944 mag worden aangenomen. De spoorwegen krijgen het in oktober en november bij de Maasbruggen hard te verduren als op enkele dagen in oktober 1944 deze bruggen de volle laag krijgen van de geallieerde luchtaanvallen. De meeste bommen slaan in op de westelijke opritten van de bruggen en op de oostelijke Maasoever. De zwaarste klappen kreeg Blerick te verduren waarbij 19 doden te betreuren waren. Frans was een van hen 47 jaar oud, evenals zijn 24-jarige dochter Henriëtta Wilhelmina (Jet) beiden onder de slachtoffers.

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregisters Goirle.
  • Open archieven: Bevolkingsregisters genoemde plaatsen.
  • Spoorwegenarchief