Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Duitse munitietrein ontploft in Rijen - 30 juli 1943

Op vrijdag 30 juli 1943 ging al om 7.00 uur 's morgens het luchtalarm af in Rijen. Maar ondanks de waarschuwing, volgde er geen aanval door vliegtuigen. Er was ook geen enkele andere vorm van oorlogsgeweld. Pas om 15.40 uur ’s middags was er een zware explosie, gevolgd door enkele lichtere, bij de spoorlijn ter hoogte van café De Vijf Eiken. Een Duitse munitietrein ontplofte, waarschijnlijk als gevolg van sabotage. Twintig treinwagons werden helemaal verwoest en vijf gedeeltelijk. Er bleven maar vier wagons onbeschadigd. De trein was afkomstig uit Frankrijk waar de explosieven waren aangebracht. In België was al een poging gedaan om de trein te stoppen; enkele spoorrails waren daar opgeblazen. In Rijen was de ravage groot. Vier woningen en café De Vijf eiken waren helemaal verwoest en onbewoonbaar geworden. Maar meer huizen in de omgeving hadden schade opgelopen. Drie omwonenden (Geerdina van der Velden en Adrianus en Maria Buijs), een treinmedewerker en een Luftwaffehelferin uit de “Siedlung” in Rijen raakten gewond. Ze werden naar het ziekenhuis in Breda gebracht. De Rijenaar Nol Heerkens fietste op het moment van de explosie in de buurt van De Vijf Eiken. Hij kwam hierbij om het leven. De spoorlijn was over een afstand van 250 meter verwoest. In de bossen naast de spoorlijn brak brand uit die door de medewerkers van Staatsbosbeheer werd geblust.

Heemkring Molenheide heeft in de gemeente een Herinneringsroute gemaakt. Op 24 plaatsen, waar een ingrijpende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, zijn bordjes geplaatst met informatie over die gebeurtenis. Eén van de bordjes staat bij café De Vijf Eiken als herinnering aan de explosie van 30 juli 1943.

Bronnen

  • Vijf jaar luchtfront deel IV. Uitgave Heemkring Molenheide, 1988
  • Wiki Midden-Brabant; Tweede Wereldoorlog in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot, oorlogsjaren
  • Heemkring Molenheide, Beeldbank en Herinneringsroute
  • Delpher-De vrije nieuwscentrale van augustus 1943