Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Doedée, A.W.C., Handweverij: verschil tussen versies

(Archivalia)
Regel 38: Regel 38:
  
 
==Archivalia==
 
==Archivalia==
 +
Dossier 7984 Kamer van Koophandel, Adressenboek, Nieuwe Tilburgsche Courant, Familie Doedée, BHIC, Regionaal Archief Tilburg
 +
  
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Weverij]]
 
[[Categorie:Weverij]]

Versie van 25 nov 2016 om 11:55

onderzocht door Hessels, Hans en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Textielbedrijf Doedée voorheen Handweverij A.W.C. Doedée
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Vervaardiging van textielgoederen in meest uitgebreide zin
Vestigingsadres 1938-1948 Telephoonstraat 360 en daarna tot 1955 Nieuwstraat 256/258
Datum oprichting 1938 (handweverij) en per 19-10-1951 oprichting Textielbedrijf Doedée
Datum opheffing 23-11-1954. Daarna verhuisde weverij naar Hilvarenbeek
Eigenaars / oprichters Adrianus Wilhelmus Cornelis Doedée (Janus)
Opvolging In Hilvarenbeek werd in 1955 door Jan Doedée de weverij voortgezet en ook een strijkgarenspinnerij opgericht. In 1964 volgde Wil Doedée, zoon van Janus, Jan op. Hij werd bijgestaan door zijn vrouw Anja. Eerste oprichter Janus stopte rond 1975. Tenslotte werd Wil in 2012 opgevolg door dochter Mascha en haar echtgenoot Alex Robben.
Familieverbanden 3 generaties familie Doedée
Herkomst eigenaars / oprichters Vader W.M. Doedée uit Nistelrode in 1930 woonachtig aan de Superieur de Beertsraat 118
Herkomst vreemd kapitaal eigen vermogen

Algemene omschrijving

In 1938 werd Handweverij Doedée (Hado) opgestart aan de Telephoonstraat 360. Oprichter Janus Doedée was timmerman en werkte bij de firma Vincx die o.a. houten weefgetouwen bouwde. Doedée maakte op zeker moment een eigen weefgetouw en zijn vrouw die weefster was ging daarmee aan de slag. Tijdens de oorlog maakte zij o.a. slaapkamermatjes van ondergoed dat men in repen scheurde. Na de oorlog werden buckskinweefmachines in gebruik genomen en werden o.a. kussens, dressoirlopers, kapstokkleden en tafelkleden geproduceerd. In 1948 vestigde men zich in de Nieuwstraat 256/258. Daar werd in 1954 de textielfabriek officieel opgericht en was er ook niet langer meer sprake van een handweverij. Aan de Nieuwstraat werkte men uiteindelijk met 12 personeelsleden en 3 thuiswerksters. Deze fabriek werd eind 1954 opgeheven. Het fabriekspand werd later gesloopt maar het naastliggende woonhuis staat er nog. Vanaf 1955 werd in Hilvarenbeek de productie voortgezet met zowel een weverij als een strijkgarenspinnerij. De spinnerij werd rond de eeuwwisseling gesloten en de weverij werd omgebouwd naar een weverij met spoelloze weefmachines. De confectie werd steeds belangrijker en men produceeerde m.n. tafelkleden, kussens en gordijnstoffen. Rond 2009 werd ook de weverij gesloten en startte Wil’s dochter Anja met haar echtgenoot Hado Textiel, een winkel in woningtextiel met een eigen confectieatelier. Deze zaak is momenteel gevestigd aan de Bukkumweg.


Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen

Archivalia

Dossier 7984 Kamer van Koophandel, Adressenboek, Nieuwe Tilburgsche Courant, Familie Doedée, BHIC, Regionaal Archief Tilburg