Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dissel & Saalborn, Van: verschil tussen versies

(Archivalia)
 
(8 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Deze fabriek wordt onderzocht door [[Hessels, Hans]] en ingevoerd door Wiki: [[Seebregts Hans]]
+
onderzocht door [[Hessels, Hans]] en ingevoerd door Wiki: [[Seebregts Hans]]
 +
 
 
{{Infobox textielfabriek
 
{{Infobox textielfabriek
 
| naam          = Van Dissel & Saalborn
 
| naam          = Van Dissel & Saalborn
 
| afbeelding    =  
 
| afbeelding    =  
 
| onderschrift  =  
 
| onderschrift  =  
| type bedrijf  = Wollenstoffenfabriek (Fabricage van en handel in)
+
| type bedrijf  = Wollenstoffenfabriek en ververij (Fabricage van en handel in)
 
| vestigingsadres = Smidspad H35 (van Dissel privé van 1882/1885 K297 van H35)
 
| vestigingsadres = Smidspad H35 (van Dissel privé van 1882/1885 K297 van H35)
 
| datum oprichting = 06 mei 1881 m.i.v. 01 mei
 
| datum oprichting = 06 mei 1881 m.i.v. 01 mei
Regel 10: Regel 11:
 
| eigenaars / oprichters = Johannes Francois Gosewinus (Jan) van Dissel en Otto Saalborn
 
| eigenaars / oprichters = Johannes Francois Gosewinus (Jan) van Dissel en Otto Saalborn
 
| opvolging =  
 
| opvolging =  
| familieverbanden = J.F.G. is zoon van de Bladelse dominee/predikant Elie Johannes François van Dissel die daar een linnenweverij startte en in 1875 verhuisde naar Stratum waar hij een linnen- en pellenfabriek oprichtte onder de naam E.J.F. van Dissel & Zn.
+
| familieverbanden = J.F.G. is zoon van de Bladelse predikant Elie Johannes François van Dissel
 
+
| herkomst eigenaars / oprichters = Van Dissel is geboren in Bladel. Saalborn (Altenkirchen-D 23-12-1856)
Otto’s zuster Anna Helena Elisa Saalborn was gehuwd met Robert Von der Nahmer. Deze had in  Eindhoven een wollenstoffenfabriek  onder zijn naam welke in 1925 in handen kwam van Tilburger A.G. W. de Rooij die toen verder ging als Eindhovense Wollenstoffenfabriek EWOFA.
 
| herkomst eigenaars / oprichters = Van Dissel is geboren en opgegroeid in Bladel en woonde tussentijds in St. Oedenrode alvorens terug te keren naar Bladel en uiteindelijk in 1875 in Stratum te belanden. Hij arriveert 3-7-1881 in Tilburg en verhuist 7-11-1885 naar Groesbeek.
 
 
 
Saalborn (Altenkircen-D 23-12-1856), evangelisch hervormd, was van Duitse afkomst en komt 1-3-1873 vanuit Wiesbaden naar Stratum waar hij inwoonde bij eerder genoemde zuster en zijn zwager en fabrikant Von der Nahmer. Hij werkte daar als  fabrieksleerling  en verhuisde  7-3-1877 naar Eindhoven en vertrok vervolgens 18-5-1881 naar Tilburg.
 
 
| herkomst vreemd kapitaal =  
 
| herkomst vreemd kapitaal =  
 
| innovatieve aspecten = Naast wollenstoffenfabriek beschikte men ook over een ververij. Specialisatie Bukskin
 
| innovatieve aspecten = Naast wollenstoffenfabriek beschikte men ook over een ververij. Specialisatie Bukskin
| Reikwijdte van het bedrijf = Internationaal. Bedrijf wordt niet genoemd in de gemeente verslagen uit die periode.
+
| Reikwijdte van het bedrijf = Internationaal
 
| monumentstatus=  
 
| monumentstatus=  
 
| monumentnummer=  
 
| monumentnummer=  
Regel 30: Regel 27:
 
| lon_dir      = E
 
| lon_dir      = E
 
}}
 
}}
 +
 +
  
 
==Algemene omschrijving==
 
==Algemene omschrijving==
Van Dissel & Saalborn was een wollenstoffenfabriek met ververij aan het Smidspad in de jaren 1881-1883. Oprichter J.F.G. van Dissel was een zoon van de Bladelse predikant E.J.F. van Dissel die daar een linnenfabriek startte die hij later met een aantal zonen waaronder J.F.G. voortzette en uitbreidde in Stratum. Mede-oprichter Otto Saalborn was van Duitse afkomst en zijn zuster was gehuwd met de Stratumse wollenstoffenfabrikant Robert von der Nahmer. Stratum is ongetwijfeld de verbindende factor tussen de 2 compagnons. Beide mannen zijn zich in 1881 in Tilburg gaan vestigen. Kort na het faillissement verlieten de compagnons de stad.
+
Van Dissel & Saalborn was een wollenstoffenfabriek met ververij aan het Smidspad in de jaren 1881-1883. Het Bedrijf wordt niet genoemd in de gemeente verslagen uit die periode. Wellicht omdat er geen stoommachines aanwezig waren<br> Oprichter J.F.G. van Dissel was een zoon van de Bladelse predikant E.J.F. van Dissel die daar een linnenfabriek startte die hij later met een aantal zonen waaronder J.F.G. voortzette en uitbreidde in Stratum. Mede-oprichter Otto Saalborn was van Duitse afkomst en zijn zuster was gehuwd met de Stratumse wollenstoffenfabrikant Robert von der Nahmer.Deze had in  Eindhoven een wollenstoffenfabriek  onder zijn naam welke in 1925 in handen kwam van Tilburger A.G. W. de Rooij die toen verder ging als Eindhovense Wollenstoffenfabriek EWOFA.<br> Stratum is ongetwijfeld de verbindende factor tussen de 2 compagnons. <br> Beide mannen zijn zich in 1881 in Tilburg gaan vestigen. Kort na het faillissement verlieten de compagnons de stad.
 +
 
 +
==Gezinskaarten==
 +
*[[Dissel Ramondt, van (Gezinskaart)|Johannes Francois Gosewinus van Dissel]]
 +
*[[Dissel Meijer, E.J.F. van (Gezinskaart)]]
 +
 
 +
==Herkomst eigenaars / oprichters==
 +
Van Dissel is geboren en opgegroeid in Bladel en woonde tussentijds in St. Oedenrode alvorens terug te keren naar Bladel en uiteindelijk in 1875 in Stratum te belanden. Hij arriveert 3-7-1881 in Tilburg en verhuist 7-11-1885 naar Groesbeek.
  
==Gezinskaart==
+
Saalborn (Altenkirchen-D 23-12-1856, evangelisch hervormd, is van Duitse afkomst en komt 1-3-1873 vanuit Wiesbaden naar Stratum waar hij inwoonde bij eerder genoemde zuster en zijn zwager en fabrikant Von der Nahmer. Hij werkte daar als  fabrieksleerling  en verhuisde  7-3-1877 naar Eindhoven en vertrok vervolgens 18-5-1881 naar Tilburg.<br>
[[Dissel Ramondt, van (Gezinskaart)|Johannes Francois Gosewinus van Dissel]]
 
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==
In 1883 dienen verzamelde fabrikanten uit Tilburg waaronder Van Dissel & Saalborn een verzoek in bij de koning tot verlaging van invoerrechten.
+
*In 1883 dienen verzamelde fabrikanten uit Tilburg waaronder Van Dissel & Saalborn een verzoek in bij de koning tot verlaging van invoerrechten.
  
In 1883 behaalden 28 Tilburgse fabrikanten waaronder Van Dissel & Saalborn een erediploma bij de Internationale, Koloniale en Uitvoerende Tentoonstelling in Amsterdam die werd gehouden op het huidige Museumplein. Ze behaalden de prijs met een collectieve inzending in de groep kleding/linnengoed. Volgens de catalogus van deze tentoonstelling profileerde van Dissel & Saalborn zich daar met de stof bukskin ofwel wolleer; een dikke, licht geruwde stof die heel of half geschoren is. De stof is geheel of gedeeltelijk uit wol vervaardigd en werd gebruikt voor herenkleding.
+
*In 1883 behaalden 28 Tilburgse fabrikanten waaronder Van Dissel & Saalborn een erediploma bij de Internationale, Koloniale en Uitvoerende Tentoonstelling in Amsterdam die werd gehouden op het huidige Museumplein. Ze behaalden de prijs met een collectieve inzending in de groep kleding/linnengoed. Volgens de catalogus van deze tentoonstelling profileerde van Dissel & Saalborn zich daar met de stof bukskin ofwel wolleer; een dikke, licht geruwde stof die heel of half geschoren is. De stof is geheel of gedeeltelijk uit wol vervaardigd en werd gebruikt voor herenkleding.
  
  
==Archivalia==
+
==Bronnen==
Adresboek Tilburg, Tilburgsche Courant, Nieuwe Tilburgsche Courant, Bevolkingsregisters Regionaal Archief Tilburg,Hinderwet vergunningen, Wikipedia, Algemeen Handelsblad, Catalogus tentoonstelling Amsterdam 1883, Puijenbroek, F.J.M. van, "Beginnen in Eindhoven", 1985
+
* Adresboek Tilburg 1881
 +
* ''Tilburgsche Courant'' 22-7-1883
 +
* ''Nieuwe Tilburgsche Courant'' 01-03-1885
 +
* Bevolkingsregisters Regionaal Archief Tilburg - 1426/deel 15/wijk K/261/506/1880-1890 /
 +
1422/1880-1890/deel 11/wijk H/1-250
 +
* Bevolkingsregisters Eindhoven 1860/1880 - 1870/1880
 +
* Regionaal Archief Toegang 1083 Hinderwetvergunningen 1880/90; Hinderwetvergunning voor ververij fa. van Dissel & Saalborn Smidspad, kad. K 1262
 +
* Wikipedia
 +
* ''Algemeen Handelsblad'' 16-9-1883
 +
* Catalogus tentoonstelling Amsterdam 1883
 +
* Puijenbroek, F.J.M. van. ''Beginnen in Eindhoven : allochtoon ondernemersintiatief in de negentiende eeuw.'' Eindhoven : Bura, 1985.
  
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Wollenstoffenfabriek]]
 
[[Categorie:Wollenstoffenfabriek]]

Huidige versie van 15 sep 2017 om 16:22

onderzocht door Hessels, Hans en ingevoerd door Wiki: Seebregts Hans


Van Dissel & Saalborn
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek en ververij (Fabricage van en handel in)
Vestigingsadres Smidspad H35 (van Dissel privé van 1882/1885 K297 van H35)
Datum oprichting 06 mei 1881 m.i.v. 01 mei
Datum opheffing 07 december 1883. J van Dissel Jzn faillissement vonnis 26-02-1885
Eigenaars / oprichters Johannes Francois Gosewinus (Jan) van Dissel en Otto Saalborn
Familieverbanden J.F.G. is zoon van de Bladelse predikant Elie Johannes François van Dissel
Herkomst eigenaars / oprichters Van Dissel is geboren in Bladel. Saalborn (Altenkirchen-D 23-12-1856)
Innovatieve aspecten Naast wollenstoffenfabriek beschikte men ook over een ververij. Specialisatie Bukskin
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal


Algemene omschrijving

Van Dissel & Saalborn was een wollenstoffenfabriek met ververij aan het Smidspad in de jaren 1881-1883. Het Bedrijf wordt niet genoemd in de gemeente verslagen uit die periode. Wellicht omdat er geen stoommachines aanwezig waren
Oprichter J.F.G. van Dissel was een zoon van de Bladelse predikant E.J.F. van Dissel die daar een linnenfabriek startte die hij later met een aantal zonen waaronder J.F.G. voortzette en uitbreidde in Stratum. Mede-oprichter Otto Saalborn was van Duitse afkomst en zijn zuster was gehuwd met de Stratumse wollenstoffenfabrikant Robert von der Nahmer.Deze had in Eindhoven een wollenstoffenfabriek onder zijn naam welke in 1925 in handen kwam van Tilburger A.G. W. de Rooij die toen verder ging als Eindhovense Wollenstoffenfabriek EWOFA.
Stratum is ongetwijfeld de verbindende factor tussen de 2 compagnons.
Beide mannen zijn zich in 1881 in Tilburg gaan vestigen. Kort na het faillissement verlieten de compagnons de stad.

Gezinskaarten

Herkomst eigenaars / oprichters

Van Dissel is geboren en opgegroeid in Bladel en woonde tussentijds in St. Oedenrode alvorens terug te keren naar Bladel en uiteindelijk in 1875 in Stratum te belanden. Hij arriveert 3-7-1881 in Tilburg en verhuist 7-11-1885 naar Groesbeek.

Saalborn (Altenkirchen-D 23-12-1856, evangelisch hervormd, is van Duitse afkomst en komt 1-3-1873 vanuit Wiesbaden naar Stratum waar hij inwoonde bij eerder genoemde zuster en zijn zwager en fabrikant Von der Nahmer. Hij werkte daar als fabrieksleerling en verhuisde 7-3-1877 naar Eindhoven en vertrok vervolgens 18-5-1881 naar Tilburg.

Opmerkingen

  • In 1883 dienen verzamelde fabrikanten uit Tilburg waaronder Van Dissel & Saalborn een verzoek in bij de koning tot verlaging van invoerrechten.
  • In 1883 behaalden 28 Tilburgse fabrikanten waaronder Van Dissel & Saalborn een erediploma bij de Internationale, Koloniale en Uitvoerende Tentoonstelling in Amsterdam die werd gehouden op het huidige Museumplein. Ze behaalden de prijs met een collectieve inzending in de groep kleding/linnengoed. Volgens de catalogus van deze tentoonstelling profileerde van Dissel & Saalborn zich daar met de stof bukskin ofwel wolleer; een dikke, licht geruwde stof die heel of half geschoren is. De stof is geheel of gedeeltelijk uit wol vervaardigd en werd gebruikt voor herenkleding.


Bronnen

  • Adresboek Tilburg 1881
  • Tilburgsche Courant 22-7-1883
  • Nieuwe Tilburgsche Courant 01-03-1885
  • Bevolkingsregisters Regionaal Archief Tilburg - 1426/deel 15/wijk K/261/506/1880-1890 /

1422/1880-1890/deel 11/wijk H/1-250

  • Bevolkingsregisters Eindhoven 1860/1880 - 1870/1880
  • Regionaal Archief Toegang 1083 Hinderwetvergunningen 1880/90; Hinderwetvergunning voor ververij fa. van Dissel & Saalborn Smidspad, kad. K 1262
  • Wikipedia
  • Algemeen Handelsblad 16-9-1883
  • Catalogus tentoonstelling Amsterdam 1883
  • Puijenbroek, F.J.M. van. Beginnen in Eindhoven : allochtoon ondernemersintiatief in de negentiende eeuw. Eindhoven : Bura, 1985.