Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Directeurswoning Stationsstraat

Directeurswoning
Directeurswoning.jpg
De Stationsstraat met zicht op het station. De hoge woning links is de voormalige directeurswoning, eerst van de technisch directeur van de steenfabriek, later van de directeur van de melkfabriek.

Deze directeurswoning aan de Stationsstraat 9 is in 1910 gebouwd in opdracht van steenfabrikant Christoforus de Rooij en zijn zus Petronella de Rooij, kinderen van Bartje de Rooij en Jacoba Hendriks. Bartje de Rooij was samen met Wilhelmus Weijers de oprichter van de Udenhoutse steenfabriek.

Henri de zoon van Wilhelmus Weijers was het technisch genie van de familie en directeur van de Udenhoutse steenfabriek van 1900 tot 1918. Hendricus Franciscus Josephus Weijers, oudste zoon van Wilhelmus Weijers, is geboren te Luijksgestel op 18 februari 1874. Op 6-jarige leeftijd kwam hij in Tilburg wonen. Hij staat in een notarisakte van 1907 als directeur van de steenfabriek Udenhout. Echter in een krantenartikel van “Vraag en Aanbod” van augustus 1900 werd Henri Weijers al als directeur van de steenfabriek Udenhout vermeld. Uit zijn memoires kunnen we opmaken dat hij vanaf 1898 aan de steenfabriek Udenhout verbonden was. Hij schreef, dat zijn vader een zwakke gezondheid had, een reden te meer om zijn vader op te volgen. Hij heeft een gedegen opleiding genoten en daarnaast praktijkervaring opgedaan in de Duitse steenindustrie. Hij was een bouwkundig/keramisch ingenieur en zover wij het hebben kunnen opmaken, hoogbegaafd, op vele fronten actief, ook in werkgeverskringen. Vanaf 1907 had de familie Weijers een deel van hun zeggenschap over de steenfabriek verloren. Men had kennelijk door geldgebrek vermogende families moeten binnenhalen en daardoor de macht moeten delen met toeziende commissarissen. Toch bleef Henri Weijers directeur tot de overname door het Stulemeijer consortium. Henri Weijers was in binnen- en buitenland bekend als de uitvinder van de doorloopdrogerij, een tunneldrogerij waar gebruik gemaakt wordt van de afvalwarmte van de ovens

Later is de woning verkocht aan de Melkfabriek Udenhout als woning voor de directeur van de Melkfabriek. Eerst woonde er directeur Jan Besselink en later directeur Hein (of Henk) Janssen.