Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brekelmans, Cornelis Johannes Petrus: verschil tussen versies

k (Gebeurtenis)
k (Gebeurtenis)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 27 mrt 2024 om 11:36

Cornelis Brekelmans
1944m1207 Brekelmans Cornelis P.J (1).jpg
Volledige namen Cornelis Johannes Petrus Brekelmans
Geboortedatum 24-06-1910
Geboorteplaats Tilburg
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat gehuwd
Beroep magazijnbediende
Overlijdensdatum 07-12-1944
Plaats van overlijden Neuengamme (DE)
Bijzonderheden Overleden in concentratiekamp

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken. Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende situaties.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Cornelis Brekelmans is een van hen. Hij overleed op 34- jarige leeftijd in Neuengamme (Dld.)

Achtergrond

Cornelis Johannes Petrus Brekelmans is het 4e kind van de 9 kinderen van Petrus Brekelmans (1882 - 1967) arbeider, en Adriana Petronilla Antonia Hendriks (1881 - 1927). Beiden geboren en wonende te Tilburg. Gehuwd op woensdag 3 september 1902 te Tilburg en zij kregen samen 9 kinderen waarbij de eerste en de laatste doodgeboren waren.

1944m1207 Brekelmans Cornelis P.J (2).jpg

De 32-jarige Cornelis Brekelmans huwde op maandag 17 augustus 1942 in Goirle met Cornelia Petronella de Bruijn (1915 Raamsdonksveer - 2007) en zij gingen inwonen bij zijn schoonouders die woonden op het Oranjeplein 63 te Goirle. Dit echtpaar kreeg samen 2 kinderen, waarvan er een zoontje 3 maanden na de geboorte , op 10 juni 1945 overleed. Zijn moeder is bij haar overlijden in 2007 samen met haar zoontje in hetzelfde graf gelegd op het kerkhof St. Jan te Goirle.

Gebeurtenis

Ook Cornelis werd door de Duitsers gedwongen in Duitsland te gaan werken. Op 13 mei 1943 werd in zijn afwezigheid zijn dochter geboren en toen hij voor de eerste keer met verlof naar huis kwam, stond het voor hem vast: ik blijf thuis. Hij dook onder in Tilburg in de Pironstraat bij een tante van hem, maar werd toch op 16 augustus 1944 weer gearresteerd. Reden arrestatie: Onttrekken aan de arbeidsinzet. Via Vught is hij als gevangennummer 6420 naar Amersfoort gebracht. Zijn laatste groet schreef hij op de achterkant van zijn werkkaart en wierp deze uit de trein op weg naar Amersfoort. "Brekelmans, Oranjeplein 63, Goirle, aan vrouw en kind. "Groeten, naar Amersfoort, alles goed, 30 augustus 44. Wil U zoo goed zijn dit over te sturen." Het berichtje kwam in Goirle aan."

Ook vanuit dat kamp kwam een bericht, dat gelegenheid werd geboden om Cornelis Brekelmans te bezoeken, voordat hij zou worden "overgeplaatst" naar Duitsland. Zijn vrouw en zijn vader gingen samen naar Amersfoort met een koffer kleding voor hem. Zij kwamen echter niet verder dan de ingang, waar de koffer kon worden achtergelaten en ze meteen weer konden vertrekken zonder Cornelis nog ooit te zien of te spreken. Op 8 september 1944 werd hij als onderduiker op transport gesteld naar Neuengamme (DE).

Sterbe urkunde: (Arolsen Archives)

Wij weten niet wat er daarna met Cornelis Brekelmans is gebeurd. Hij heeft nooit geweten dat op 20 februari 1945 zijn zoontje werd geboren, ook niet dat dit manneke op 30 juni 1945, 3 maanden oud, overleed. Uiteindelijk is Cornelis overleden in het concentratiekamp in Neuengamme (Dld).

Er kwam lange tijd geen bericht. Deze onzekerheid moet ondraaglijk geweest zijn voor zijn familie. Pas in september 1945, de oorlog was in Goirle al bijna een jaar voorbij, kwam de tijding: door het Standesamt Neuengamme (Dld) werd verklaard dat Cornelis Brekelmans op 7 december 1944 aan "Allgemeine Körperschwäche" was overleden. Zijn schoonmoeder kon de schrik en emotie niet verwerken, kreeg een hartstilstand en overleed vrijwel onmiddellijk.

  • Op zo'n moment staat het leven stil: binnen drie maanden verliest zijn vrouw, haar man, kind en moeder.
met dwang naar Duitsland (Arolsen archives)

Moeder en dochter leefden lang voort met hun verdrietige herinnering. De dochter zegt: ‘Jaren heeft mijn moeder geloofd dat haar man op een keer voor haar zou staan, omdat ze hem nooit heeft kunnen identificeren….. Die vreselijke oorlog drukt nog steeds een stempel op ons leven.’

  • De enige herinnering aan het pril geluk - op 27 augustus 1942 met een ring bezegeld - is dezelfde ring die pastoor Van Riel in de zomer van 1948 kwam terugbezorgen uit Amersfoort, waar Cornelis al zijn bezittingen had moeten afstaan.

Later in 1953 is zijn vrouw hertrouwd met T. Blankers en is daarna verhuisd naar omgeving Zeelst, Veldhoven.

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx.: “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx : "Twee eeuwen Goirle. Donkere jaren (Goirle 1990)" p. 32. hoofdstuk 14.