Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boelaars - Dongen, van

Trouwfoto Huib en Dien: 25 april 1918 te Oude-Tonge
Naam Huib (Hubertus Adrianus) Boelaars
Geboortedatum 01-12-1889 te V.614a Raamsdonk
Overlijdensdatum 16-09-1952 te Raamsdonksveer
Beroep Schipper / Caféhouder en groentekoopman
Naam vrouw Dien (Dimphena) van Dongen
Geboortedatum 18-09-1893 te Oude-Tonge
Overlijdensdatum 10-11-1975 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum 25-04-1918 te Oude-Tonge


Kinderen
Bertus (Huibertus Johannes)
Sjaan (Jaantje) (Adriana Elisabeth)
Jan (Johannes Antonius)
Mien (Wilhelmina Elisa)
Betsie (Elisabeth Gerarda) *18-05-1927
Riet (Maria)
Henk (Hendricus Gerares) *17-12-1931


Huib is op 01-12-1952 geboren, hij is een zoon van Huibert Boelaars en Elisabeth de Ruijter. Huib is aan de gevolgen van een val van de trap op 16-09-1952 overleden.

Dien is op 18-09-1893 geboren, ze is een dochter van Petrus Johannes van Dongen en Willemina Legierse. Dien is op 10-11-1975 gestorven.

Huib was schipper/spaander en voer met rijshout (dat zijn takkenbossen, vaak van wilgenhout, dat door bakkers werd gebruikt om de oven te stoken) naar Oude-Tonge. Op deze manier ontmoette hij in Oude-Tonge zijn toekomstige vrouw Dien van Dongen. Hij bracht uien en aardappelen mee terug en ventte deze uit per handkar op het Sandoel.

Huib Boelaars had bij het haventje aan de Kadepad een stuk land gepacht om het rijshout op te slaan. Waarschijnlijk is het idee van een groentewinkel daar ontstaan, omdat hij als schipper aardappels en uien mee terugbracht. Op een gegeven moment werd het rijshout minder verkocht, waarschijnlijk omdat de bakkers gingen bakken op kolen of gas/elektra. In april 1931 vraagt Huib Boelaars daarom vergunning aan voor de bouw van een café-restaurant op perceel H00682. De vergunning wordt verleend. Volgens het krantenartikel d.d. 12-09-1931 opent H.A. Boelaars op zaterdag 12 september op de Keizersdijk een nieuw hotel. B. en W. “verleent H.A. Boelaars verlof voor de verkoop van alcoholhoudende drank en andere dan sterke drank in zijn nieuw perceel aan de Keizersdijk.” Een krantenartikel d.d. 28-01-1933 vermeldt dat “door B. en W. is het verzoek van H.A. Boelaars om een volledige vergunning voor den verkoop van sterken drank in het klein, geweigerd”.

Bron: Echo van het Zuiden 12-9-1931
Bron: Echo van het Zuiden 28-1-1933
Vijf groenteboeren op een rij. V.l.n.r.: Huib Boelaars, Frits Loonen, Jan van Strien, … Blokland of Kortland (Geertruidenberg) en Gerrit Hendriks (Geertruidenberg).

In eerste instantie is het hotel/café alleen in het weekend geopend en handelt Huib door de week in groenten- en fruit. Hij ging met de groentekar langs de huizen.

Huib Boelaars begon in 1931 zelf een café, vanaf het begin was dat in combinatie met een groentewinkel. Bij het bedrijf stonden ook nog schuren waar hout en hoepels –voor vaten- gedroogd werden. In die tijd werden de cafés alleen door mannen bezocht. Vrouwen kwamen eigenlijk alleen maar tijdens kermis en carnaval in het café. Pas na de Tweede Wereldoorlog is het uitgaansleven gaan veranderen. Enerzijds omdat het uitgaanspatroon van de stad overwaaide naar de dorpen. De klanten waren vooral de schippers van de zuidelijke wal. Later kwamen daar ook de zand- en beurvaartschippers bij. Cafébezoeker waren vroeger vooral borreldrinkers.

In de jaren vijftig en zestig had je in ’t Veer dansavonden met “levende” muziek waar mensen tot ver uit de omtrek op af kwamen. In 1950 begon Boelaars met het verzorgen van bruiloften. Dat liep vanaf het begin zo goed, dat 6 jaar later, in 1956, de eerste verbouwing plaatsvond.

Van de kinderen van Huib en Dien is bij ons het volgende bekend:

  • Bertus is douanier geworden.
  • Sjaan huwde Kees Raaijmakers. Net als zijn vader, was Kees schipper. Zijn ouders woonden aan Keizersdijk 8. Kees en Sjaan zouden hier ook nog gewoond hebben. Ze kregen een dochter: Dimphie Schuller-Raaijmakers. Zij vertelt dat haar moeder, Sjaantje Raaijmakers-Boelaars, denkt dat ze vóór de Keizersdijk in de Putsteeg heeft gewoond. Misschien kunt u dat voor ons bevestigen via opdekaart@veerserfgoed.nl.
  • Jan huwde Jeanne de Meijer en nam het bedrijf van zijn ouders over.
  • Mien is ongehuwd gebleven en had samen met haar zus een sigarettenwinkel aan de Keizersdijk 34. Dit winkeltje was overgenomen van weduwe J.W. van Gerwen.
  • Betsie huwde Harrie van Steijn. Harrie was productieleider bij Hollandia en ze hebben drie kinderen gekregen: Ella, Ad en Bert. Betsie heeft altijd in de zaak van haar vader geholpen.
  • Riet is ongehuwd gebleven en had met haar zus een sigarettenwinkel aan de Keizersdijk 34.
  • Henk is weduwnaar. Heeft nog in een houten keet achter in de tuin van Nabbe gewoond.
Huub als soldaat in 1910
De zusjes Boelaars in processie, v.l.n.r.: Betsie Boelaars, Riet Boelaars, Jaantje Boelaars en Mien Boelaars.
Huib en Dien met hun jonge gezinnetje


Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl