Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bink - Diepstraten, Maria Adriana

Maria Bink-Diepstraten
Maria Diepstraten.jpeg
Volledige namen Maria Adriana
Geboortedatum 13-11-1874
Geboorteplaats Bavel
Adres Molenschot C 37 B, later Broekstraat 12
Woonplaats Molenschot
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Johannes Bink
Overlijdensdatum 28-10-1944
Plaats van overlijden Molenschot
Bijzonderheden Eerder gehuwd geweest met Lambertus van den Bleek (1852-1915)


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Achtergrond

Maria Diepstraten is geboren in Bavel op 13 november 1874 en overleden op 28 oktober 1944. In 1891 trouwde ze met Lambertus van den Bleek; samen kregen ze tien kinderen, het jongste kind overleed een maand na de geboorte.. Van den Bleek overleed in 1915. Maria Diepstraten hertrouwde in 1920 met landbouwer Johannes Bink, die in de Broekstraat in Molenschot een boerenbedrijf had (nu Broekstraat 12). Johannes was weduwnaar. Uit zijn eerste huwelijk met Cornelia Pelkmans had hij zes kinderen.

Gebeurtenis

Bij de bevrijding van Molenschot, op 28 oktober 1944, schoten Poolse troepen vanaf het terrein waar nu de golfclub Toxandria zit, richting de kerktoren van Molenschot. Ze hadden het op Duitsers gemunt die in de toren zaten. Omwonenden gingen de schuilkelder achter Broekstraat 12 in. Iedereen was in de kelder behalve Maria Bink-Diepstraten. Zij zat in een rolstoel en was tot aan de ingang van de kelder gekomen, toen er een inslag kwam en een granaatscherf haar in haar hals raakte. Pastoor Verrijt bleef bij Maria Bink tot zij was overleden; volgens getuigen is ze doodgebloed. De naastgelegen boerderij, waar een zoon van haar zijn bedrijf had, raakte ook in brand. Pastoor Verrijt hield in de oorlog een dagboek bij en schreef over deze gebeurtenis:

Op 28 oktober 1944 des morgens tegen 9 uur begonnen de Polen Molenschot te beschieten om ook ons te bevrijden van onze overheerschers. Bij deze beschieting werd onze kerk jammer genoeg deerlijk gehavend en wel bijzonder den toren.

Maar nog veel droeviger was het dat deze beschieting één slachtoffer eischte nl. Maria Joanna Diepstraten echtgenote van Joannes Bink, kerkmeester. Verder werd ons dorp erg getroffen doordat vijf boerderijen zoo goed als geheel zijn afgebrand: nl. Corn. van Dongen-Brooijmans, Adr. Bink-Willemen, Wed. J. van Loon-Bastiaansen , P. Roelen-van de Wijngaard, van Vugt; huis met stal bij A. van Leijsen-van Beek; schuur en stal bij J. Boemaars-Roovers, P. Buijs-van der Velden, G. Boemaars-Schoenmakers, Adr. Timmermans-Willemsen; schuur bij kinderen Jac. Van Arendonk, F. Oomen-van den Boer, C. Roelen-Clemens; een stal bij P. van Dongen-Buijs; huis bij C. Vissenberg-Dikmans.

Meerdere woningen zeer ernstig beschadigd, zelfs ’n drietal tijdelijk onbewoonbaar. Ook de pastorie leed aanmerkelijke schade; eveneens het schoolhuis, de school en de kosterswoning, maar dit laatste niet noemenswaard. Ook is er heel veel glasschade aangericht door een V1.'

Maria Diepstraten a.jpeg


Bronnen

  • De Heer en Mevrouw Bink-van Rijen (kleinzoon van Maria Diepstraten)
  • bsmits.com (our family history, genealogy of the surname family),
  • Vijf jaar luchtfront,
  • Beeldbank Heemkring Molenheide (bidprentjes)
  • genealogieonline.nl