Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Biesbosch; De Barbier

De Barbier

Thuisgekomen gaat de Biesboschman naar de barbier om zijn baard van een hele week te laten scheren. (In die tijd was het niet de gewoonte zich thuis te scheren). Soms wast hij zich ’n beetje, even de punt van de handdoek nat makend om zich door het gezicht te ruisen (wrijven) maar even zoveel ging hij ongewassen “naor d’n barbier”, in de kleren die hij de hele week al dag en nacht aan had.

De barbier was in die tijd op zaterdag speciaal voor Biesboschmensen en schippers langer open.

Het is voor de barbier nog een heel karwei, zo’n vuile baard te scheren. Soms moeten er eerst warme natte doeken op het gezicht, om de harde baardharen wat zachter te maken. Daarna zeept hij met de scheerkwast, de baard royaal in. Als er veel klanten op een scheerbeurt wachten, zepen de barbiersvrouw en kinderen de baardharen in. De baardharen moeten nat blijven om goed te kunnen scheren. De barbier is dan alleen bezig met het scheren van de zware baarden.

Goed gereedschap is het halve werk, ook voor de barbier. Om een mes scherp te houden, slijpt hij zijn mes met kleurloze olie op de “Amarèl” Als het mes niet al te bot is, is het beter het mes te wetten. Wetten is het scherp maken van het mes op zacht “wetgesteente”. Terwijl de zeep intrekt en de baardharen zachter maakt, polijst de barbier zijn gevaarlijk uitziend mes op de polijstriem, om de laatste onzuiverheden te verwijderen en het mes spiegelglad en vlijmscherp te maken. Met een goed mes zijn er veel minder verwondingen.

Dan gaat het beginnen. De barbier zet het mes op de huid en begint te scheren, eerst met de groeirichting van de haren mee. Bij elke streek van het mes verschijnt een stukje baardloze schone huid. Daarna scheert de Barbier nog eens tegen de groeirichting van de haren, om de baardharen diep uit te kunnen scheren. Het gezicht zal langer schoon en glad aanvoelen. Tot slot nog wat “Old Spice” op de wat ruwe wangen kloppen. Tevreden kijkt de barbier naar de baardloze wangen. Na zijn scheerbeurt ziet de Biesboschman er al ’n stuk schoner uit.

Goed Geschoren is half Gewassen!!


Heeft u aanvullingen of wijzigingen bij dit artikel? opdekaart@veerserfgoed.nl