Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

André van der Lee

André van der Lee
Andre.Riek.wiki.jpg
André van der Lee en Riek van der Lee - Klomp


Afkomstig van Drunen

André van der Lee is geboren te Drunen op 30 augustus 1940. Hij is in 1965 getrouwd met Henrica (Riek) Klomp, eveneens geboren te Drunen. André en Riek kwamen in dat jaar in Udenhout wonen, eerst ruim twee jaar op de Steenfabriek, daarna van 1968 tot februari 1991 aan de Brabantsehoek en vervolgens op Kuil 8 in Udenhout.

Opleiding

Na de lagere school in Elshout volgde de LTS in Waalwijk, diverse avondcursussen, de MTS Werktuigbouw en de deeltijd opleiding HTS-keramiek in Dordrecht. De dienstplicht is vervuld bij de Technische Troepen van 1959 tot 1961, lichting 59-5. De eerste baan was bij Lips in Drunen op het metaalkundig laboratorium.

Steenfabriek Udenhout

In februari 1964 is André als assistent-bedrijfsleider gaan werken op de Steenfabriek Udenhout. In de periode van 1964 tot april 1983 was hij achtereenvolgens assistent-bedrijfsleider, chef Technische Dienst, Productieleider en Bedrijfsleider. Na de overname van de steenfabriek door Bredero is André in diverse landelijke baksteen-organisaties werkzaam geweest, meestal in staffuncties, met als taken: kwaliteit, Arbo en milieu. Bredero telde een tiental fabrieken voornamelijk in het Gelderse, in Limburg, een in Duitsland en eentje in België. André bezocht de meeste fabrieken wekelijks, een enkele maandelijks. Bij al de genoemde organisaties was hij lid van de Ondernemingsraad c.q. van de Centrale Ondernemingsraad. In september 2000, na de zoveelste reorganisatie, kon André met vervroegd pensioen. Gedurende 22 jaar was André ook bestuurslid van drie verschillende pensioenfondsen in de keramische industrie, ook nog na zijn pensionering.

Gemeentebestuurder

Van april 1972 tot en met april 1994 is André lid geweest van het gemeentebestuur van Udenhout. Na de wethouderscrisis in het voorjaar van 1972 werd hij fractievoorzitter van de toenmalige gecombineerde lijst. Al spoedig ging deze lijst verder als CDA. Bij het vertrek van Burgemeester Hans Hoefsloot, september 1980, is André tijdelijk wethouder geweest totdat Burgemeester Hein Tops aantrad, maart 1981. Daarna weer fractievoorzitter tot mei 1990. In mei 1990 wethouder met als taken ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en openbare werken. In juni 1991 kondigde burgemeester Tops zijn vertrek aan en werd André loco-burgemeester in een college met Wethouder Frans Hanckman en Wethouder Jan Goutziers. Na het aantreden van Burgemeester Wim Dijkstra, februari 1992, is André weer als wethouder verder gegaan. In 1994 heeft hij zich niet meer kandidaat gesteld en is uit politiek gegaan. De activiteiten voor het gemeentebestuur heeft André altijd gecombineerd met zijn baan in de baksteenindustrie. Vanuit het gemeentebestuur was André acht jaar bestuurslid van Stadsgewest Tilburg en zijn opvolger SMB, wat staat voor Samenwerkingsverband Midden Brabant, vier jaar bestuurslid van de Eikelaar (1986-1990) en bestuurslid van de bibliotheek.

Actief gebleven

Na zijn aftreden als gemeentebestuurder was André tien jaar voorzitter van de Buurtbus, een aantal jaren voorzitter van de Grondbank van de Duinboeren en vanaf 1994 tot op heden lid van het Schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor.