Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ambonstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Loven
Datum besluit: B & W 22 januari 1929
Jaar: 1929



Vanaf de Sint Willebrordstraat in westelijke richting tot de Lovensestraat.


Ambonstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Genaamd naar het eiland Ambon met de gelijknamige hoofdstad, gelegen in de Banda Zee, ten zuiden van Seram. Het eiland is ca. 775 km2 groot en heeft ongeveer 300.000 inwoners. Het is een van de belangrijkste eilanden van de Molukken in Indonesië. In 1605 is het door de Oostindische Compagnie op de Portugezen veroverd. Het werd toen de belangrijkste plaats voor de kruidnagelbouw. In 1950 werd de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan, de RMS) uitgeroepen. Vele Ambonezen, die hun ontslag uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) kregen, kwamen in 1950 in Nederland terecht. Onder invloed van de RMS noemen zij zich nu liever Zuidmolukkers.

De RMS werd op 25 april 1950 uitgeroepen door mr.dr. Chr.R.S. Soumokil, minister van Justitie van de deelstaat Oost-Indonesië, later procureur-generaal in Makassar. Soumokil werd door een Indonesische rechtbank ter dood veroordeeld en in 1966 geëxecuteerd. De strijd voor een onfahankelijke Molukse republiek verplaatste zich toen naar Nederland. President in ballingschap werd ir. Johannes Alvarez Manusama (Bandjermasin, 17 augustus 1910 - Rotterdam, 29 december 1995). Hij werd opgevolgd door de arts F(rans) L.J. Tutuhatunewa.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.