Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Achthoevenstraat (Udenhout): verschil tussen versies

k (Achthoevenstraat hernoemd over de doorverwijzing Achthoevenstraat (Udenhout))
Regel 24: Regel 24:
  
  
De straat lopende vanaf de Groenstraat in Zuidoostelijke
+
De straat lopende vanaf de Groenstraat in Zuidoostelijke richting vervolgens zuidwaarts, en zuidwestwaarts tot aan de Kreitenmolenstraat.
richting vervolgens zuidwaarts, en zuidwestwaarts tot aan de
 
Kreitenmolenstraat.
 
 
 
  
  
 
== Herkomst ==
 
== Herkomst ==
  
Deze naam verwijst naar het toponiem Acht Hoeven, dat reeds op
+
Deze naam verwijst naar het toponiem Acht Hoeven, dat al in de middeleeuwse bronnen voorkomt. Het verwijst mogelijk naar de schenking van acht hoeven (''octo mansos vulgariter dictos hoeven'') door hertog Jan II van Brabant aan de abt van Tongerlo in 1290 of 1299.
de kadasterkaart van 1832 voorkomt. Het was de benaming voor een
+
Het toponiem staat ook op de kadasterkaart van 1832. Het was de benaming voor een gebied ten noorden van de huidige [[Stationstraat (Udenhout) | Stationstraat]], oostelijk van de Kreitenmolenstraat. De huidige Achthoevenstraat en de gelijknamige wijk liggen een stuk noordelijker.
gebied ten noorden van de huidige Stationstraat, oostelijk van de
 
Kreitenmolenstraat. De huidige Achthoevenstraat en de gelijknamige
 
wijk liggen een stuk noordelijker.
 
 
 
  
  

Versie van 18 jul 2015 om 12:56

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam: Udenhout
Datum besluit: B en W 23 juni 2009
Jaar: 2009



De straat lopende vanaf de Groenstraat in Zuidoostelijke richting vervolgens zuidwaarts, en zuidwestwaarts tot aan de Kreitenmolenstraat.


Herkomst

Deze naam verwijst naar het toponiem Acht Hoeven, dat al in de middeleeuwse bronnen voorkomt. Het verwijst mogelijk naar de schenking van acht hoeven (octo mansos vulgariter dictos hoeven) door hertog Jan II van Brabant aan de abt van Tongerlo in 1290 of 1299. Het toponiem staat ook op de kadasterkaart van 1832. Het was de benaming voor een gebied ten noorden van de huidige Stationstraat, oostelijk van de Kreitenmolenstraat. De huidige Achthoevenstraat en de gelijknamige wijk liggen een stuk noordelijker.


Bron: Rob van Putten.