Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Laarstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 20 augustus 1975
Jaar: 1900



De straat lopende vanaf het Korvelplein bij de Berkdijksestraat, zuidwestwaarts, tot de Oude Goirleseweg, bij de Afrikaanderstraat.


Laarstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

24974.jpg


De Laarstraat in 1982.



Het Laar wordt in de 15e eeuw niet afzonderlijk vermeld, wel in 1426 de Laersche ackeren, waarin onder meer lagen dat Cloetken, die Heyningen en die Hoghe Brake. In 1531 spreekt men over dat Laer. Als betekenis van laer geeft Kiliaan (16e eeuw): locus incultus et vacuus; solum incultum (onbebouwde en lege plaats; ongecultiveerde grond), en pascuum publicum (openbare weide). Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 vinden we Het Laar en onder Goirle de Laarsche Weiden, gelegen langs de Katsbogt nabij de Goirlsche Bosjes. In het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 is de derde klamp Genaamt den Laarsen-hoek, beginnende ten Oosten in de Laarse-straat, tegen over het huisje van Coob van Plaizier, van daar door het Spoor of Akkerweg neffens gezegde huisje, dwars over het Heining-straatje, tot tegen den Waterloop die Tilborg en Goirle scheid, ten Zuiden langst die scheiding tot aan de uiterste Limiten by Riel, van daar ten Westen langst die uiterste Limiten, tot aan den Rielsen Vonder, en van daar, ten Noorden langst den Voetpad tot in de Rielse Dreef, voorts door die Dreef tot wederom in de Laarse-straat, daar men als hier voor begonnen heeft. In 1900 wordt de Laarstraat officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende Van het plein Korvel langs het kerkhof tot de splitsing van den weg naar Goirle en Riel.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).