Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hancock, George Harvey

George Harvey Hancock
Hancock George H.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 27-06-1925
Geboorteplaats Southwell, 4 Park Terrace (GB)
Overlijdensdatum 05-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden Gesneuveld bij de Vonderse brug

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Geallieerde slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

George H. Hancock (foto: GeKa)

George Harvey Hancock is een van hen. Hij overleed op 19- jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Britse
  • Onderdeel : 49nd. Britse Infanterie Divisie (West Riding)
  • Eenheid : 4th Bataljon The Lincolnshire Regiment
  • Registratienummer : 14725238
  • Rang : soldaat

Achtergrond

(Uit interview: G. Kobes: 20 Oktober 2014 )

Pvt. George Harvey Hancock is geboren op zaterdag 27 juni 1925 in Southwell (GB) en is de zoon van Walter James Hancock en Amy Hancock-Johnson. De naam George kreeg hij van zijn grootvader en Harvey van de jongste broer van zijn moeder. In 1927 werd het gezin uitgebreid met nog een zoon: Brian James. Zeven jaar na de geboorte van George verhuisde het gezin naar Nottingham, waar George ook zijn school heeft doorlopen. Na de lagere school genoot hij nog enkele jaren technisch onderwijs. Op zijn veertiende jaar ging hij werken bij een groothandel in elektrische apparatuur.

Gebeurtenis

Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vond hij werk op het vliegveld van Tollerton (GB), waar hij voor een bedrijf oorlogsvliegtuigen reviseerde en repareerde. Hij werd opgeleid tot een vliegende controle monteur. Naast een lange werkdag vond hij ook nog tijd om in het belang van de gemeenschap vrijwilligerswerk te verrichten. Hij meldde zich bij de landweer – een soort Nationale Militie - en werd opgeleid om het vliegveld te kunnen verdedigen. Voor de komende invasie had het leger iedere gezonde jongeman hard nodig en ook George werd voor militaire dienst ingedeeld. In april 1944 werd hij opgeroepen en kreeg in diverse plaatsen zijn militaire opleiding. In augustus 1944 kreeg hij twee weken inschepingsverlof en kort daarna werd zijn eenheid naar Frankrijk gezonden.

In zijn brieven – die helaas niet gedateerd zijn – vertelde hij over de steden Bayeux, Caen, Liseux en Abbeville waar hij in een militair kamp verbleef, ver achter van het front. In een andere brief schreef hij dat hij was ingedeeld bij het 4e Bataljon van het Lincolnshire Regiment. Zij waren veel in beweging en werden overal met veel gejuich ontvangen, voor George een reden te denken dat zij vlak bij het front zouden zijn. In een volgende brief bevestigde hij zijn vermoeden: zij waren een aantal dagen in actie geweest, maar thans was er een korte pauze. Zijn vrienden waren nog steeds bij hem. Deze brief zou George’s laatste brief worden. Zijn commandant, luitenant White, schreef op 10 oktober een persoonlijke brief naar de ouders van George, waarin hij vertelde dat George in een gevecht met de vijand was gesneuveld. Binnen het peloton was George een geliefd persoon, die door iedereen werd gemist.

Kort daarop kwam er een bevestiging van het ministerie van Defensie, zonder vermelding van een graflocatie. Na de oorlog bezocht een vriend van George zijn ouders en die vertelde dat George was achtergebleven om door de vijand begraven te worden. De locatie was hem helaas niet bekend.

Voorval Op 5 oktober 1944 vertrok vanuit Poppel (B) het A Eskadron van de 27e Canadese Tankbrigade met hun Sherman tanks richting Goirle. Zij kregen ondersteuning van infanteristen en verkenners van het 4e Bat. Lincolnshire Regiment. George was er ook bij. Nabij de Vonderse brug (richting Buitenlust) ontstond een vuurgevecht met de Duitsers, waarbij George dodelijk werd getroffen. Samen met zijn gesneuvelde dienstmaat Peter Baker werd George begraven in het drassige weiland nabij de Vonderse brug. Op 20 januari 1945 volgde een her-begraving op dit kerkhof (vermeld hierboven), waarbij George echter niet geïdentificeerd kon worden. Als onbekende soldaat werd hij naast zijn dienstmaat ter ruste gelegd. Deze situatie duurde tot de herfst van 1981: dankzij de naspeuringen van de heer Hey uit Hengelo kreeg de grafsteen eindelijk een naam. Dankzij Brian, de broer van George, die vorig jaar op kerstavond overleed, kon ik U het verhaal vertellen. Het verhaal van George Harvey Hancock, 19 jaar oud, die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Vergeet hem niet. Don’t forget him! ------ (door: G. Kobes)

Lees hier verder over deze actie. * Mislukte bevrijdingsaanval op Goirle, 5 oktober 1944.

Graflocatie

  • 1e Veldgraflocatie : Nabij de Vonderse brug (Buitenlust), Goirle
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graflocatie : Rij 2, Graf 8
  • Tekst op grafsteen : Greater love hath no man than he that lay down his life for a friend

(“Grotere liefde heeft geen mens dan hij die zijn leven geeft voor een vriend”)

EREveld Goirle (foto BvW)

Jaarlijks worden alle mannen en 1 vrouw op dit Ereveld in Goirle speciaal herdacht. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.