Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Doctor Deelenlaan (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: TweeStedenziekenhuis-Rooi Pannen
Datum besluit: B & W 9 januari 1985
Jaar: 1962



De straat lopende vanaf de Goirkekanaaldijk, ten noorden van het Wilhelminakanaal, tegenover de Kraaivenstraat, over het kanaal tot de Rueckertbaan tegenover de Reitse Hoevenstraat.


Doctordeelenlaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

3962.jpg



Dr. Karel Allard Frederik Deelen werd geboren te Druten op 16 mei 1862 als zoon van Frederik Gerardus Deelen, medicus-doctor, en Constancia Helena Dericks. Hij studeerde te Leiden en aan de Sorbonne te Parijs. In 1887 promoveerde hij op het proefschrift Over lichen rubor planus (een sterk jeukende ontsteking van de huid die gepaard gaat met rode bultjes; het kan ook op de slijmvliezen voorkomen). Op 30 oktober 1887 vestigde hij zich vanuit Leiden te Tilburg, waar hij op 14 december 1887 door de gemeenteraad werd benoemd tot Heel- en Verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijk gedeelte van de stad. Daarnaast had Deelen een eigen bloeiende artsenpraktijk in de Fabriekstraat. Hij was ook zogenaamd half-chirurg. Samen met de chirurg dr. J.E. Passtoors, voerde hij operaties uit in het vroegere ziekenhuis op de Locht (Gasthuisstraat). Op 11 juli 1893 trouwde hij te Tilburg met Agnes Hermine Sträter (geb. te Tilburg op 14 maart 1872 en aldaar overleden op 6 april 1949). Hij wordt op 25 januari 1888 lid van de afdeling Tilburg van de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, waarvan hij in augustus 1892 secretaris en in januari 1904 voorzitter wordt. Uiteindelijk is hij ook voorzitter geworden van het hoofdbestuur van de Maatschappij en lid van de nationale Raad van beroep voor de geneeskunde. Op het gebied van de röntgenologie heeft Deelen in Tilburg pionierswerk verricht. Hij was ook de oprichter en eerste voorzitter van de Vereniging ter bestrijding der Tuberculose.


De zogenaamde lighallen voor tuberculose-patiënten aan de Dongenseweg (later: Charlotee-oord) zijn op zijn initiatief tot stand gekomen. Bij het 75-jarig bestaan van de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst in 1930, werd hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. Ook op cultureel en maatschappelijk gebied heeft Deelen zijn sporen nagelaten. Hij was jaren voorzitter van de sociëteit Philharmonie, oprichter en voorzitter van de afdeling Tilburg van de Nederlandse Heide Maatschappij, lid van de raad van commissarissen van de Tilburgse Waterleiding Maatschappij, vanaf de oprichting voorzitter van het Natuur Historisch Museum en een van de oprichters van de Wetenschappelijke Kring in 1907. Deelen overleed te Tilburg op 11 april 1943.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).