Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Waalwijkseweg 8

Tongerlose hoeve
OdenhoutWaalwijkseweg8-1.jpeg
Waalwijkseweg 8
Tongerlose hoeve
OdenhoutWaalwijkseweg8-2.jpeg
Weverspad links van Waalwijkseweg 8


In 1832 is sprake van een hoeve in eigendom van rentenier Johannes van Surpele, gehuwd met Jacoba Mechtilda Maria van Half-Wassenaar. Later vererft de hoeve naar haar zuster Rufina Jacoba Maria Half-Wassenaar van Onsenoort, gehuwd met J.C.B. van Bommel. Hun dochter Colette trouwt met Piet de Roock. In 1870 is de hoeve eigendom van hun kleindochter Maria Rufina Jacqueline Petronella de Roock, echtgenote van jonkheer Georges F.J. ’t Kint de Roodebeke, wonende te Brussel. Ze verkopen de hoeve aan Willem Hamers en Cornelia Vermeer, landbouwers op de Berkelse Heikant. De familie Hamers bouwt ter plaatse twee nieuwe woningen, zodat er in 1899 sprake is van drie woningen. Een van die drie woningen is in elk geval de boerderij Waalwijkseweg 10 en een van de drie is in elk geval de in de vorige alinea al genoemde drie-onder-een-kap-woning op de kruising van het Weverspad met de Willigsteeg.

De familie Hamers verkoopt het grootste deel van hun hoeve – namelijk alles behalve de drie-onder-een-kapwoning – aan Cornelis en Gerardus van der Meijden, twee zonen van Jan van der Meijden (geboren te Esch) en Hendrika van Lier. Aanvankelijk wonen ze in de boerderij Waalwijkseweg 10, maar in 1932 bouwen ze een nieuwe boerderij Waalwijkseweg 8, pal voor de boerderij op nummer 10. Bij het huwelijk van Graard splitsen ze de hoeve in twee delen, Graard komt te wonen op de nieuwe boerderij op nummer 8 en Kees gaat boeren op nummer 10. In 1951 overlijdt Kees en later komt zijn zoon Piet van der Meijden, gehuwd met Jo van Rijswijk, die er in 1973 hun kaasboerderij De Zwaluw beginnen, die op z’n hoogtepunt 20 medewerkers telt en waartoe veel bedrijfsruimten op het terrein zijn gebouwd.

In 1972 komt de dan al sterk in verval geraakte drie-onder-een-kapwoning te koop. Verkoper is de familie Van Riel – van Laarhoven, die het had gekocht van Mieke den Haomer uit dezelfde hiervoor al genoemde familie Hamers. Piet van der Meijden koopt die drie-onder-een-kapwoning, laat het slopen en trekt de grond bij zijn bedrijfsterrein.

De boerderij Waalwijkseweg 8 gaat in 1965 over van vader Graard op zoon Cees van der Meijden. Cees stopt in 1972 met zijn boerenbedrijf, blijft er wel wonen en verhuurt de bedrijfsgebouwen. Hij verkoopt de grond naast de boerderij. Koper is Piet van der Meijden die op die grond in 1994 de moderne woning Waalwijkseweg 12 bouwt, waarna hij in 1993 Waalwijkseweg 10 ombouwt tot kantoor en kantine voor zijn kaasmakerij. In 1996 overlijdt Piet van der Meijden. Twee jaar later is kaasfabriek De Zwaluw verkocht aan Campina. In 2006 is Waalwijkseweg 12 verkocht aan derden en enkele jaren daarna ook Waalwijkseweg 10.

In 2013 heeft Cees, zoon van Graard van der Meijden, de boerderij Waalwijkseweg 8 verkocht aan zijn neef Kees, zoon van Piet van der Meijden. Die heeft een onderneming op het Udenhoutse industrieterrein en hij gebruikt de bedrijfsruimten aan de Waalwijkseweg voor opslag.

Wie de situatie ter plekke bekijkt staande op de Waalwijkseweg zal zien dat de schuur achter de boerderij Waalwijkseweg 8 niet precies recht achter de boerderij staat, maar een beetje schuin. De boerderij staat evenwijdig aan de Waalwijkseweg, de schuur staat evenwijdig aan de Waalwijksebaan (de zandpad op korte afstand van de Waalwijkseweg). Ook de oude hoeve stond net als de schuur evenwijdig aan de Waalwijksebaan.


Zie 02 Tongerlose hoeve